Kara kış geliyor!

Güncelleme Tarihi:

Kara kış geliyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 17, 2023 09:49

Almanya’da eylül ayında rekor düzeyde sıcaklık ortalaması ölçülürken, şimdi de ortalamada en soğuk ekim ayı olması bekleniyor. Hava sıcaklıkları ülke genelinde birden düşerken bazı bölgelerde hafta sonu 20 santimetreye kadar kar bekleniyor.

Haberin Devamı

GEÇEN hafta Almanya’nın Bavyera eyaletinde alışılmadık derecede yüksek sıcaklıklar yaşandı. Cuma günü güney bölgelerinde hava sıcaklığı 30 santigrat derecelik tropikal sıcaklıklarla ölçüldü. Ülkenin orta ve kuzey kesimleri ise hafta sonu birden soğumaya başladı. Hafta başında ise ülkenin pek çok yerinde don yaşandı. Meteoroloji dairesi, geçen cuma günkü yüksek sıcaklıklarla karşılaştırıldığında bazı bölgelerde yaklaşık 30 derecelik bir sıcaklık düşüşü yaşandığını açıkladı. Ancak kötü hava koşulları bununla da kalmayacak. Soğuk hava dalgasıyla birlikte yoğun kar yağışının etkili olması bekleniyor. Önümüzdeki hafta sonu kar kalınlığının yer yer 20 santimetreye ulaşması bekleniyor.

Kara kış geliyor

Haberin Devamı

‘BU TAMAMEN ÇILGINCA’
Wetter.net adlı hava durumu portalında değerlendirme yapan meteorolog Dominik Jung, geçen hafta sonu sıcaklıkların 48 saat içinde yarı yarıya düştüğüne dikkati çekerken, “Bu tamamen çılgınca. Ama daha da iyisi var, önümüzdeki cumartesi günü aşağılara kadar kar yağabilir. Hamburg ve Berlin çevresinde bile yeni kış mevsiminin ilk kar taneleri görülebilir” dedi. Jung’a göre ani hava değişiminin nedeni, Almanya’nın hemen üzerinde bulunan ve hava değişimini beraberinde getiren bir hava kütlesi. Ippen.Media’ya konuşan Jung, Avrupa hava durumu modellemelerine göre “Kuzeybatıdan Berlin’e kadar 5 ila 20 santimetre arasında olası kar kalınlığı” hesaplandığını belirtti. Jung, ABD hava durumu modellemelerine göre ise kar yağışı aralığının daha da güneyde hesapladığını söyledi. ABD modeline göre kar daha çok Ren-Main bölgesinde etkili olacak. Ancak mevcut tahminlere göre ‘mini kış’ sadece hafta sonu etkili olacak. Daha sonra hava hızla ısınacak ve bazı yerlerde 15 dereceye kadar yükselecek.

İŞTE BEKLENEN HAVA TAHMİNLERİ
21 Ekim Cumartesi: 2 ila 18 derece, güneybatıda oldukça ılık, kuzeydoğuda ve aşağılarda yer yer kar ve karla karışık yağmur. Kaygan yollar!
22 Ekim Pazar: 5 ila 18 derece, kuzeydoğuda da yine ılıman hava kütleleri hâkim olacak.
Saksonya-Anhalt eyaletinin Schierke bölgesindeki Brocken sağlık alanında bulunan yürüyüş parkurunda aşırı soğuklar nedeniyle ağaç dallarında kırağı oluştu. Brocken’de eksi 1 santigrat derece ölçüldü.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!