‘İyi bir hükümete ihtiyacımız var’

Güncelleme Tarihi:

‘İyi bir hükümete ihtiyacımız var’
Oluşturulma Tarihi: Ocak 11, 2024 11:44

CDU Merkez Karar Yürütme Kurulu’nun (MKYK) Heidelberg’de yapacağı toplantıda, düzensiz göçün durdurulmasının yanı sıra nükleer santralların aktifleştirilmesi ve borç freninde ısrar edilmesinin karara bağlanması planlandı.

Haberin Devamı

ALMANYA’da ana muhalefetin büyük kanadı Hıristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) geçen yıl aralık ayında açıkladığı Temel İlkeler Programı’na kesin şeklini vermek için harekete geçerken, “İyi bir hükümete ihtiyacımız var” diyerek iktidara talip olduklarını yineledi. CDU Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) üyelerinin yarın (cuma) Heidelberg’de başlayacak ve iki gün sürecek ‘Değerlendirme Toplantısı’nda ağırlıklı olarak, Almanya’ya ve Avrupa’ya düzensiz göçün durdurulması, nükleer santralların yeniden faaliyete geçirilmesi ve borç freninde ısrar edilmesinin görüşülüp karara bağlanacağı belirtildi. Almanya’da yayımlanan haftalık Der Spiegel dergisinin haberine göre, ‘Heidelberg Açıklaması’ altında hazırlanan ve 8 sayfadan oluşan taslakta, “Ülkemizde demokrasi işlemektedir. Bizim sadece daha iyi bir hükümete ihtiyacımız var. Hedefimiz bu yıl yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri ile Doğu’daki (Eski Doğu Almanya sınırları içinde oluşturulan yeni eyaletlerden Brandenburg, Saksonya ve Thüringen’de) eyalet seçimlerinden en güçlü parti olarak çıkmak” denildi.

Haberin Devamı

NÜKLEER SANTRALLARI YENİDEN FAALİYETE GEÇİRMEK İSTİYORLAR
Taslakta, düzensiz göçün engellenmesi için sığınma başvurularının Avrupa Birliği (AB) sınırları dışında güvenli bir ülkede veya bir Afrika ülkesinde yapılması, ilgili birimler tarafından değerlendirildikten sonra ancak başvuruları kabul edilme şansı yüksek olanların Almanya’ya, AB’ye gelmelerine izin verilmesi yer aldı. Aynı zamanda, “Biz kontrolsüz düzensiz göçü sonlandırmak ve insani göçü Almanya ile Avrupa’nın uyum yetisini zorlamayacak ölçüde sınırlandırmak istiyoruz” görüşü de vurgulandı. SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümeti Almanya’da faaliyetteki son üç nükleer santralı 15 Nisan 2023’te kapattığı halde, CDU’nun nükleer enerjiye dönüşten yana olduğu ve kapatılan nükleer santralların yeniden faaliyete geçirilmesi de taslakta yer aldı.
CDU’nun ‘Heidelberg Açıklaması’ taslağında, taze borç alınmadan dengeli bütçede ve borç freninde ısrarlı olunduğunun altı çizildi.
Taslakta ayrıca şunlar yer alıyor:
* Çiftçilere devlet yardımı kısıtlamasız sürdürülecek.
* Az ve dar gelirlilerden daha az vergi alınacak.
* Emeklilik yaşı geldiği halde çalışmaya devam edenlerin 2 bin Euro’ya kadar olan aylık kazançları vergiden muaf tutulacak.
* SPD, Yeşiller ve FDP’nin ‘Yurttaş Parası’ uygulaması iptal edilecek ve yeni bir şekil verilecek.
* Hükümetin ‘Kalorifer Yasası’ iptal edilecek.

Haberin Devamı

SIĞINMACI SAYISINDA SINIRLANDIRILMA
12 Aralık 2023 tarihinde açıklanan CDU’nun Temel İlkeler Programı’nda partinin şu andaki Genel Başkanı Friedrich Merz’nin 2000 yılında gündeme getirdiği ve tartışmalara yol açan ‘Alman öncü kültürü’ önerisinin yanı sıra İsrail’in kendini savunma hakkı olduğunu kabul etmeyenler ile Yahudi düşmanlığı yapanlara Alman vatandaşlığı verilmemesi yer alıyor. “Özgürlükte yaşamak-Almanya’yı güven içinde geleceğe taşımak’ başlıklı programda, Almanya’nın kabul edeceği sığınmacı sayısının yılda 200 binle sınırlandırılması talep edilen programda, çocukların ve kadınların korunması, eğitim sisteminin dijitalleştirilerek geliştirilmesi, Alman Ordusu’nun güçlendirilmesi, meslek eğitimine ağırlık verilerek özellikle gençlerin işsiz kalmalarına meydan verilmemesi, iklim koruması ve yenilenebilir enerji üretimin hızlandırılması, emeklilik yaşının günümüz gelişmelerine göre yeniden belirlenmesi, otoriter ülkelere bağımlı olunmamasına özen gösterilmesi ve AB’nin güçlendirilmesi de yer buldu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!