İstihbarattan NSU raporunu sızdıranlara suç duyurusu

Güncelleme Tarihi:

İstihbarattan NSU raporunu sızdıranlara suç duyurusu
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 2022 11:40

Almanya’da Hessen eyaletinde İç İstihbarattan Sorumlu Anayasayı Koruma Dairesi, eyaletin 2044 yılına kadar gizlilik kararı aldığı NSU raporunun yayımlanmasının ardından savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Haberin Devamı

SUÇ duyurusunun, raporu yayımlayanlara yönelik değil, kimliği bilinmeyen gizli belgeyi sızdıranlara yönelik kişiler hakkında yapıldığı kaydedildi. İstihbarat dairesinden yapılan açıklamada, gizli bilgilerin hukuka aykırı olarak sızdırılması gerekçe gösterildi. Raporun sızdırılmasıyla, hizmet alınan kaynakların tehlikeye atıldığı belirtildi. Ancak, yapılan suç duyurusuyla istihbaratın dolaylı olarak dosyaların gerçekliğini teyit ettiği kaydedildi. Anayasayı Koruma Teşkilatı, ayrıca belgelerin tamamının Hessen Eyalet Parlamentosu’nun iki araştırma komisyonuna sunulduğunu da hatırlattı. Anayasanın Korunması için Parlamento Kontrol Komisyonu üyelerinin de raporları istedikleri zaman inceleme imkânına sahip olduğu ifade edildi. Belgeler, ayrıca Federal Kriminal Polis Dairesi, Başsavcılık ve Hessen Eyaleti Kriminal Polis Dairesi’ne de sunuldu.
‘HİÇBİR ŞEY YAPMADILAR’
ZDF’te talk show programı sunan Jan Böhmermann ve ‘Frag den Staat’ (Devlete Sor) inisiyatifi cuma akşamı hem programda hem de internette güvenlik makamları tarafından 30 yıldır gizli tutulan belgeleri yayımlamıştı. Avukat Seda Başay-Yıldız, Hessen Anayasayı Koruma Dairesi’nin çalışmalarına yönelik eleştirilere hak verirken, ortaya çıkan dosyaların, kurumun ‘tam bir başarısızlığını' ortaya koyduğunu ifade ederken, “Göstergeleri takip etmediler, hiçbir şey yapmadılar” dedi. Kamuoyunda iddia edilenin aksine meselenin bilgi kaynaklarını korumak olmadığının görüldüğünü belirten Yıldız, bunun kendisini şoke ettiğini söyledi. Toplanan bilgilerin çoğunun aşırı sağcıların silah ve patlayıcı edinmesi ve bulundurmasıyla ilgili olmasına rağmen bir soruşturma yapılmağı belirtildi. Başay-Yıldız, Münih’teki NSU davasında öldürülen Enver Şimşek’in ailesini temsil etmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!