İşte Almanya'da yürürlüğe giren yeni düzenlemeler

Güncelleme Tarihi:

İşte Almanyada yürürlüğe giren yeni düzenlemeler
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2015 00:00

Almanya’da birçok alanda yapılan kanun değişiklikleri ve düzenlemeler 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girdi. Emekli ve dul aylıklarına zam miktarları, kesintiden muaf ek kazanç sınırları ile hacizden muaf kazanç sınırları yeniden belirlendi.

Haberin Devamı

Almanya’da 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe giren yeni düzenlemeler arasında yer alan çocuk sahibi çalışan veliler için ebeveyn parası 'plus' ve emekli aylıklarına yapılan zamlar milyonlarca insanı yakından ilgilendiriyor. Ana başlıklar altında bazı kanun değişikliklerini sizler için inceldik.

EMEKLİ AYLIKLARINA ZAM

Emeklilerin heyecanla bekledikleri emekli maaşlarına zam haberi nihayet geldi. 1 Temmuz 2015 tarihinden itibaren Almanya’nın yeni eyaletlerindeki emeklilere yüzde 2,5 eski eyaletlerindeki emekli aylıklarına ise yüzde 2,1 oranında zam yapıldı.

EMEKLİ ve DUL AYLIĞI ALANLARIN KESİNTİDEN MUAF EK KAZANÇ SINIRLARI ARTIRILDI

Emekliler ile dul aylığı alanlar belirli bir sınıra kadar elde ettikleri ek gelirden dolayı emekli aylıklarından herhangi bir kesinti yapılamasından muaf oluyorlar. Almanya’nın yeni eyaletlerinde 696,70 Euro olan kesintiden muaf ek gelir sınırı 1 Temmuz’dan itibaren 714,12 Euroya, eski eyaletlerde ise 755,30 Euro’dan 771,14 Euro’ya yükseltildi. Gerek çalışmalarından dolayı gerekse kendi emekli aylıklarından dolayı bu sınırların üzerinde gelir elde etmeleri halinde sınırdan fazla olan kısmında yüzde 40 oranında kesinti yapılıyor.

Haberin Devamı

EBEVEYN PARASI 'PLUS' YÜRÜRLÜKTE

1 Ocak 2015 tarihinde Ebeveyn Parası Kanunu’nda yapılan değişiklikle getirilen ‘’Ebeveyn Parası Plus’’ hükümleri 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe girdi. Buna göre 1 Temmuz’dan itibaren doğan çocuklardan dolayı anne-babalar aynı anda her ikisi de (yarım günlük işlerde bile çalışanlar dahi) ebeveyn parası plus alabilecekler.

Ancak bu durumda her eş, çocuktan dolayı alınacak tam ebeveyn parasının yarısını alabilecek. Düzenleme ile bugüne kadar 12 ay olarak ödenen ebeveyn parası 24 aya çıkartıldı. Ayrıca çocuk üç yaşından sekiz yaşına gelinceye kadar anne babalar işverenin rızasına gerek kalmadan ebeveyn parası alma zamanını kendileri belirleyebilecekler.

Yine yeni düzenleme ile ebeveyn parası alma zamanı bugüne kadar iki ayrı zaman dilimine bölünebilirken bu defa üç zaman dilimine bölünebilecek. Ancak bu üçüncü zaman dilimini işveren işletme gereklerini gerekçelendirerek reddetme hakkına sahip.

Haberin Devamı

Anne-babalar ebeveyn parası plus için çocuk üç yaşını doldurmadan 7 hafta öncesine kadar başvurmak zorunda. Böylelikle daha sonra başvuru için zaman 13 hafta daha uzatma imkanı doğuyor. Ayrıca şayet eşlerin her biri haftada 25-30 saat çalışıyorsa, Partnerschaftsbonus uygulamasıyla 28 ay ebeveyn parası plus alabilecekler. Eksik günler olduğu takdirde alınan paranın geri ödenmesi söz konusu olacak.

HACZEDİLEMEZLİK GEÇİM SINIRI ARTTIRILDI

Özellikle dar gelirli borçlu vatandaşları ilgilendiren ve bugüne kadar uygulanan 1.045,08 Euro’luk haczedilemezlik temel aylık geçim sınırı 1.073,88 Euro’ya yükseltildi. Ancak borçlunun aile içerisinde bakım sorumluğu varsa ilk kişi için 393,90 Euro olan sınır 404,16 Euro’ya, bakımla yükümlü olunan ikinci kişiden beşinci kişiye kadar her biri için 219,12 Euro’luk sınır 225,17 Euro’ya çıkarıldı.

Haberin Devamı

BÜROKRASİ AZALTILACAK

1 Temmuz’da yürürlüğe giren Bürokrasiyi Giderme Kanunu ile federal hükümet ağır bürokrasi nedeniyle ekonominin zayıflamasını önlemek istiyor. Zira en yeni uygulamalardan biri asgari ücret uygulamasındaki işverene belgelendirme yükümlülüğü getirilmesi olmuştu.

Kanunun yürürlüğe girmesiyle federal bakanlıklar gelecekte ekonomiye yük getiren bürokratik uygulamaları önleyecek, eskiden yük getiren uygulamaların zararlarını ise ortadan kaldıracaklar. Bu uygulamalar 1 Temmuz’dan sonra yapılacak siyasal motivasyonlu tedbirler için geçerli olacak. Örneğin Anayasa Mahkemesi’nin kararının uygulanmasında bu tedbirler uygulanamayacak.

AĞIR VASITA ARAÇLARI İÇİN OTOBAN UYGULAMASI GENİŞLETİLDİ

Haberin Devamı

Ağır vasıta araçlar için 1 Temmuz 2015 itibariyle 1.100 kilometre dört şeritli federal yollar da otoban geçiş ücretine tabi oldu. Bugüne kadar 12 ton ve üzeri karayolu ağır vasıtaları için uygulanan otoban ücreti 1 Ekim 2015 tarihinden itibaren 7,5 tonluk araçlar için de uygulanmaya başlayacak. Alman Federal Ulaştırma Bakanlığı uygulamanın yürürlüğe girmesiyle yaklaşık 250 bin aracın daha ücret ödeyeceğini tahmin ediyor.

ARAÇ MUAYENESİNDE YENİ DÖNEM

1 Temmuz’dan itibaren araç muayeneleri yapılırken muayene istasyonlarında teknik şartları taşıyan araçlara muayene adaptörü (HU-Adapter) takılacak. Bu adaptöre herhangi bir muayene veya kontrolde bağlantı kurularak hemen aracın ABS, ARS, ESP gibi elektronik fonksiyonları test edilebilecek.

Haberin Devamı

KAÇAK ŞOFÖRLERİN CEZASI ARTIRILDI

12 yıldır kaçak çalışan şoförler için uygulanan 40 Euro’luk taşıma ücreti cezası 1 Temmuz’dan itibaren yürürlüğe giren yeni düzenleme ile 60 Euro olarak uygulanacak. Yakalanan suçlular için uygulanacak ceza kanunu hükümlerinde bir değişiklik yapılmadı.

AB ÇAPINDA BANKA HESAP GÜVENCESİ ZORUNLULUĞU

Avrupa Birliği daha önce yaşanan dünya ekonomik krizleri dolayısıyla banka mevduat sahibi ve yatırımcısını korumak amacıyla üye ülkelere her kişi ve banka hesabı başına 100 bin Euro ‘’Mevduat Koruma Garantisi’’ getirilmesini zorunlu kılmıştı. Bu düzenleme de 3 Temmuz 2015 tarihinden itibaren yürürlüğe girdi. Birçok AB üyesi ülke bu zorunlu düzenleme konusunda fazla ilerleme gösteremezse de Almanya mevduatları koruma tedbirlerini alan en iyi ülke konumunda bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!