'İsa'nın Çilesi'ni bir Türk yönetecek

Güncelleme Tarihi:

İsanın Çilesini bir Türk yönetecek
Oluşturulma Tarihi: Haziran 25, 2015 00:00

Abdullah Kenan Karaca, Almanya Garmisch Partenkirchen doğumlu. Türk vatandaşı. 26 yaşında ve tiyatro yönetmeni. Düne kadar adı dar bir bölge içinde sınırlıydı. Şimdi tüm Almanya bu ismi tanıdı. Sadece Almanya değil, dünyanın da gözü Abdullah Kenan Karaca'nın üzerinde.

Haberin Devamı

Abdullah Karaca, UNESCO'nun dünya kültür mirası ilan ettiği Oberammergau'da düzenlenen ‘İsa'nın Çilesi’ adlı oyunu sahneleyecek. Daha doğrusu Karaca oyunun ikinci yönetmeni.

Oberammergau Belediyesi 2020'de sahneye konulacak bu oyun için Karaca'yı görevlendirdi.

İsanın Çilesini bir Türk yönetecek
‘Passionsspiele Oberammergau’ adıyla dünyaca ünlü, İsa'nın son beş gününü canlandıran oyunun ikinci yönetmenliğini bir Türk ve Müslümanın yapacak olması, tam bir sansasyon yarattı. Oberammergau, Alpler'de Ammer Nehri kenarında kurulu küçük bir köy. 5 bin nüfuslu. Haritada bir nokta bile değil. Ama bu köyü 400 yıldan beri sahnelenen ‘İsa'nın Çilesi’ adlı oyunla tüm dünya tanıyor. Oyun 10 yılda bir sahneye konuluyor. Köylülerin yarısı bu oyunda rol alıyor.

İsanın Çilesini bir Türk yönetecek


520 BİN İZLEYİCİ

Oyunla birlikte bu küçük köy olağanüstü hal yaşıyor. Köylüler rolleri gereği saç ve sakal bırakıyor. Tüm dünyadan yüz binlerce seyirci, oyunu görmek için Oberammergau'ya akın edecek. Son olarak 2010'da sahnelenen 109 gösteriyi 520 bin seyirci izledi. Dünyada bu kadar izleyici çeken başka bir oyun yok. Oyun 2020'de sahnelenecek.

BİRLİKTE YAPACAKLAR

Abdullah Kenan Karaca, Oberammergaulu. Daha küçük yaşta ‘İsa'nın Çilesi’ oyununda ona da rol düşüyor. Oyunun baş yönetmeni Christian Stückl, Karaca'yı daha o zaman keşfediyor ve “Bu çocuk bir yetenek” diyor. Karaca, Stückl'in teşvikiyle Hamburg'ta yönetmenlik okumaya başlıyor. Şimdi hocayla-öğrencisi ‘İsa'nın Çilesi’ni birlikte
sergileyecek.

İsanın Çilesini bir Türk yönetecek


1633 yılından beri oynanıyor

Oyun 1633’te yaşanan veba salgınından beri oynanıyor. Oberammergau sakinleri vebanın bitmesi halinde Tanrı’ya şükretmek için bu oyunu düzenli yapacakları sözünü veriyor. Veba salgını bitiyor ve bir daha gelmiyor. Oberammergau köylüleri verdikleri bu sözü 400 yıldır ihmal etmiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!