Irkçı Wilder’in gözü başbakanlıkta

Güncelleme Tarihi:

Irkçı Wilder’in gözü başbakanlıkta
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2024 10:28

Almanya’da oy oranını sistematik olarak artıran sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) yüzünden ciddi bir tedirginlik yaşanırken, komşu ülke Hollanda’da sadece adı “özgürlük” olan Özgürlükler Partisi. (PVV) lideri Geert Wilders’in başbakanlık koltuğuna oturmasına ramak kaldı.

Haberin Devamı

Irkçı Wilder’in gözü başbakanlıkta
YILLARDIR İslam, Müslüman ve sığınmacı düşmanlığı ırkçı politikayla oy avcılığı yapan Geert Wilders, “medeniyetler projesi” olarak bilinen Avrupa Birliği’nin (AB) kurucu üyelerinden olan Hollanda’da iktidara bir adım daha yaklaştı.
Politikaya liberal sağ Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi’nde (VVD) başlayan ve 2004 yılında yollarını ayırarak 2006 yılında “kendi partisi” PVV’yi kuran ırkçı Wilders, 22 Kasım 2023’te yapılan genel seçimlerden yüzde 23.5’le ‘en güçlü parti’ olarak çıkıp “İktidara talibiz” dedi.
*
Ve seçimlerden yaklaşık 7 hafta sonra aşırı sağcı, ırkçı Geert Wilders, sağ liberal VVD, Yeni Sosyal Sözleşme Partisi (NSC) ve Çiftçi Vatandaş Hareketi Partisi (BBB) ile ‘nabız yoklama görüşmeleri’ne başladı.
Babası Hollandalı, annesi Endonezya, eşi Macar-Yahudi kökenli olan Geert Wilders, yalnız kendisinin üye olduğu PVV’yi İslam, yabancı, sığınmacı düşmanı, ırkçı, AB karşıtı politikayla buralara taşıdı.
Yıllarca İslam ve Müslüman düşmanlığıyla oy avcılığı yaptı.
Hollanda’da Müslümanların kutsal kitabı Kur’an-ı Kerim’in yasaklanmasını istedi.
“Camiler kapatılmalı ve yeni camiler yapılmasına izin verilmemeli” dedi.
“Okullarda İslam dini dersleri verilmesin” dedi.
“Başörtüsü yasaklanmalı” dedi.
İslam ülkelerinden göçün yasaklanmasını istedi.

Haberin Devamı

İSLAMİ İFADELERİN YASAKLANMASI
“İslam bir din değil, faşizm ve komünizm gibi insanlara hükmeden bir totaliter ideolojidir” saçmalamasında bulundu.
Kur-an’ı Kerim’i, Alman Nazilerin, Nasyonal Sosyalistlerin faşist lideri Adolf Hitler’in ‘Mein Kampf’ (Kavgam) kitabıyla kıyaslayacak kadar yüzsüzleşti.
PVV’nin Hollanda televizyonlarında ve internet sitelerinde “İslam ölümcüldür”, “İslam terördür”, “İslam şiddettir” yazılı afişlerinin yer aldığı video görüntüleri yayınlandı.
Hatta Temsilciler Meclisi’ne 2018 yılında camilerin kapatılmasını, Kur’an-ı Kerim ile burkanın yasaklanmasını içeren “İslami ifadelerin yasaklanması” başlığı altında bir yasa tasarısı önergesi bile sundu.
Aynı önergede çifte vatandaşlığı bulunanlara seçme ve seçilme hakkı verilmemesi ve DEAŞ üyelerinin yargılanmadan 6 ay gözaltında tutulması bile yer aldı.
*
Evet...
İşte yıllar sonra liberal sağ VVD, NSC ve BBB ile ortaklık ederek Başbakanlık koltuğuna oturabilmek için Geert Wilders, 2018 yılında parlamentoya sunduğu yasa tasarısı önergesini geri çekti.
Tabii hedef başbakanlık koltuğuna oturabilmek için olası ortaklara “Uzlaşmaya hazırım” sinyali vermek.
Evet...
Geert Wilders, bile bile Hollanda Anayasası’nın büyük harflerle yazılı “Hollanda’da bulunan herkes, eşit durumlarda eşit muamele görürler. Din, dünya görüşü, politik eğilim, ırk, cinsiyet veya her ne sebeple olursa olsun, ayrımcılığa izin verilmez” içerikli 1’inci maddesini yıllarca ihlal etti.
Hollanda Anayasası’nın 6’ncı maddesindeki “Bireyin kanunlardan doğan sorumlulukları saklı kalmak kaydıyla herkesin özgürce, bireysel olarak veya toplu halde dinini ve dünya görüşünü uygulama hakkı var” ilkesini görmezden duymazdan geldi. Yani aşırı sağcı PVV’nin ırkçı lideri Geert Wilders, Hollanda Anayasası’nı bile bile yıllarca ayaklar altına aldı.

Haberin Devamı

YILLARIN DEMOKRATI KESİLDİ
Şimdi de yıllardır “Aşırı sağcı, ırkçı Wilders’le PVV ile işbirliği yapmayız” diyen eski ve yeni partilerin desteğiyle başbakanlık koltuğuna oturabilmek için Geert Wilders, birden “yılların demokratı” kesiliverdi.
Yıllardır yabancı düşmanlığını, İslam düşmanlığını, sığınmacı düşmanlığını, ırkçılığı körükleyen Wilders, “Herkesin Başbakanı olmak istiyorum” diyerek birden “gerçek demokrat” havasına bürünüverdi.
25 yıldır milletvekilliği yapan Wilders’in bugünden yarına ırkçı tutumunu da başını çektiği partisinin ırkçı, AB karşıtı politikasını değiştireceğine hiç şüphesiz kendisi bile inanmamaktadır.
Şüphesiz PVV ile ortaklık ederek Wilders’in başbakanlık koltuğuna oturmasına destek verecek politikacılar da.
Evet...
Yalnız Hollanda’da değil birçok Avrupa ülkesinde aşırı sağcıların güçlenmesi demokrasi için tehlikedir, tehdittir.
Hem de çok büyük bir tehlike ve tehdit...

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!