‘Korkakça bir saldırı’ deyip ırkçıya ağırlaştırılmış ömür boyu verdi  

Güncelleme Tarihi:

‘Korkakça bir saldırı’ deyip ırkçıya ağırlaştırılmış ömür boyu verdi
Oluşturulma Tarihi: Aralık 21, 2020 13:35

Almanya’da iki kişiyi öldürmek ve 51 kişiyi de öldürmeye teşebbüsten yargılanan ırkçı terörist Stephan Balliet, ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasına çaptırıldı. Naumburg Eyalet Yüksek Ceza Mahkemesi Hakimi Ursula Mertens “Korkakça bir saldırı” diyerek sanığın cezasını açıkladı.

Haberin Devamı

ALMANYA’nın Saksonya Anhalt eyaletinde 1990 yılından beri görülen en önemli ve en kapsamlı davası, korona önlemleri gerekçesiyle Magdeburg’da görüldü. Davada savcı ve müdahil avukatlar da ırkçı sanık için ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası talebinde bulunmuştu. 28 yaşındaki ırkçı bundan sonraki hayatını demir parmaklıklar arakasında geçirecek. Naumburg Eyalet Yüksek Ceza Mahkemesi Hakimi Ursula Mertens, saldırıdan 14 ay sonra sonra ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası verdiği ırkçı Balliet’in 15 yıl sonra hapisten çıkmasının önünü de kesmiş oldu. Alman ceza yasasına göre ırkçı Balliet, en az yıl 20 yıl hapis yatacak. 20 yıldan sonra da her iki yılda bir cezasının uzatılması mümkün olacak.

KARAR MEMNUN ETMEDİ
Irkçı Balliet’in saldırı düzenlediği döner büfesinin sahibi İsmet Tekin de davada müdahil olarak yer aldı. Mahkemede tanık olarak da dinlenen Tekin, ırkçının kendisini de öldürmeye çalıştığını anlatmıştı. Hakim, Balliet’i Tekin’i öldürmeye teşebbüsten suçlu bulmadı. Hakim, Balliet’in dışarıda ateş ederken hedefinde Tekin’in değil, polisin bulunduğuna hükmetti. Tekin’in Avukatı Onur Özata ise kararı eleştirdi. Avukat Özata “Balliet açık olarak müvekkilimi hedef almış. Verilen karar bizi memnun etmedi” dedi. Özata temyize gitmeyi değerlendireceklerini de sözlerine ekledi. Savcı da iddianamede sanığın Tekin’i öldürmeye çalışmadığına yer vermişti.

Haberin Devamı

İKİ CİNAYET İŞLEDİ
Irkçı Stephan Balliet, 9 Ekim 2019’da arabasına doldurduğu silahlarla kentteki sinagoga saldırı düzenlemek istemişti. Otomatik silahla sinagogda bulunanları katletmeyi hedefleyen ırkçı terörist, kafasının üzerine yerleştirdiği kamerayla da katliamı sosyal medya üzerinden tüm dünyaya canlı izletmeyi planlamıştı. Sinagogun bahçe kapısının kilitli olması üzerine amacına ulaşamayan saldırgan, otomobiline bindiği sırada yanından geçen 40 yaşındaki kadını taramış, günahsız kadın vurulduğu yerde hemen can vermişti.

SUÇUNU İTİRAF ETMİŞTİ
Irkçı Balliet otomobiline binip 500 metre ilerideki Türk dönerciye gitmiş ve burada çalışanları ve müşterileri hedefine almıştı. Balliet, içeriye gelişi güzel ateş etmişti. Çalışanlar ve müşteriler kurşunlara hedef olmamak için panikle arka bölüme geçerek canlarını kurtarmıştı. O sırada döner yiyen 20 yaşındaki zihinsel ve bedensel engelli genç ise kaçmayı başaramamıştı. Balliet, gencin ateş etmemesi için yalvarmalarını da dikkate almamış ve Halle takımı taraftarı olan genci acımasızca öldürmüştü. Kaçmaya çalışan ırkçı, bir süre sonra yakalanmıştı. Balliet, saldırıyı ırkçı ve Yahudi düşmanlığı saikiyle yaptığını hem sorgusunda hem de yargılandığı mahkemede itiraf etmişti.

BAKMADAN GEÇME!