İngiltere’den ‘Ölçek Büyütme’ vizesi

Güncelleme Tarihi:

İngiltere’den ‘Ölçek Büyütme’ vizesi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 28, 2022 13:22

İngiltere hükümeti, yüksek oranda büyüyen işletmelerin, dünyanın farklı köşelerinden yetenekli çalışanların istihdam edebilmesine olanak tanımak için ‘Ölçek Büyütme’ (Scale-up) vize programı başlattı.

Haberin Devamı

DİĞER vize türlerinden daha fazla esnekliğe sahip bu vize türünde, İngiltere’ye çalışma izniyle gidenlere yönelik kısıtlamalar ilk 6 aydan sonra kaldırılıyor. 6 ay sonra çalışan başka bir firmadan sponsorluk ya da çalışma izni gerekmeden 2 yıl boyunca İngiltere’de kalıp, serbest bir şekilde çalışabiliyor. Çalışanı ülkeye ilk getiren firmanın çalışanla ilgili sorumluluğu da istenirse 6 ay sonra sona erdirilebiliyor. Global Immigration Law adlı hukuk bürosunun kurucusu Emel Yılmaz “Scale-up vizesi ile İngiltere’de bulunan kişiler, 6 aylık çalışma sürecinden sonra dilerse, teklif aldığı firmada çalışmaya devam edebilir, başka bir firmada çalışabilir veya kendi işini kurabilir” dedi.

İngiltere’den ‘Ölçek Büyütme’ vizesi
Emel Yılmaz

Haberin Devamı

CİRO VE İSTİHDAMDA 3 YIL YÜZDE 20 BÜYÜME ŞARTI
Vize kapsamındaki kişilere sponsor olmaya hak kazanabilmek için bu şirketlerin son üç yıl boyunca istihdamda veya ciroda yıldan yıla yüzde 20 veya daha fazla büyüme elde etmiş olmaları ve aynı zamanda 3 yıl önceden başlayarak en az 10 kişiyi istihdam etmiş olmaları gerekiyor. Ülke ekonomisini canlandırmak ve hızlı büyüme gösteren işletmeleri desteklemek için oluşturulan ‘Ölçek Büyütme’ vizesiyle bilim insanlarından mühendislere, mimarlardan bilgisayar programcılarına kadar farklı alanlardaki yetenekli bireylerin ülkeye gelmesi amaçlanıyor.

İngiltere’den ‘Ölçek Büyütme’ vizesi

BAŞVURU ŞARTLARI
Vize başvurusunda bulunan kişinin mesleğinde gerçekten uzman olması ve aynı zamanda alınan iş teklifinin vizesi için belirtilen meslek grupları içinde yer alması gerekiyor. Ayrıca B1 seviyesinde dil yeterliliğine sahip olmak, hesapta en az bin 270 sterlin bulunması ve vize başvurusunda bulunan kişinin sponsor firmadan bir iş teklifi alması şartları var. Maaş teklifinin de yıllık en az 33 bin sterlin olması gerekiyor. Ölçek büyütme vizesinde için ilk etapta 2 yıllık süre ile oturum ve çalışma hakkı veriliyor. Şartlar yerine getirildiği takdirde, vizeyi 3 yıllık sürelerle uzatılabiliyor. Bu vize türüyle İngiltere’de sürekli olarak 5 yıl kalındığında da süresiz oturum alınabiliyor, daha sonra da İngiltere vatandaşlığına başvuru yapılabiliyor.

Haberin Devamı

İngiltere’den ‘Ölçek Büyütme’ vizesi

İNGİLTERE’DEN YAPILAN BAŞVURULAR
Emel Yılmaz, İngiltere’den yapılan başvuruların sonuçlanmasının ortalama 8 hafta, İngiltere dışından yapılan başvurularda ise 3 hafta sürmesinin beklendiğini söyledi. Ölçek büyütme vizesinin başvuru ücreti 715 sterlin. Ayrıca her yıl için 624 sterlin sağlık sigortası ücretinin ödenmesi gerekiyor. Bu ücretler eş ve çocuklar için ayrı ayrı talep ediliyor. Başvuru sahibinin kişisel hesabında da en az bin 270 sterlin bulundurulması isteniyor. İngiltere’de farklı bir vize türüyle kalanlar da Ölçek Büyütme vizesine başvurabiliyor. Ankara Anlaşması ile İngiltere’de oturanlar da bu vize türüne geçiş yapabiliyor, ancak süresiz oturum almaya giden süreçte Ankara Anlaşmalı iken ülkede geçirilen süre sayılmıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!