İngilizlerden Fransızlara göçü engelleme rüşveti

Güncelleme Tarihi:

İngilizlerden Fransızlara göçü engelleme rüşveti
Oluşturulma Tarihi: Mart 15, 2023 10:32

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (UNHCR) verilerine göre, dünya genelinde zorla yerinden edilmiş insanların sayısı 103 milyona ulaştı. Yaşanan savaşlar, iç savaşlar, iç sürtüşmeler nedeniyle milyonlarca insan evlerinden barklarından, yerlerinden yurtlarından edildi. Yalnız Rusya’nın Ukrayna’da sürdürdüğü savaş nedeniyle 14 milyona yakın Ukraynalı yerlerinden yurtlarından oldu.

Haberin Devamı

İngilizlerden Fransızlara göçü engelleme rüşveti

HAYATTA kalabilmek, özgür bir biçimde insan gibi yaşamak umuduyla başka ülkelere sığınmak için 32.7 milyondan fazla insan yollara düştü.
Birlemiş Milletler Uluslararası Göç Örgütü’nün (IOM) verilerine göre, 2014’ten bu yana yalnız Avrupa’ya gitmeye çalışan göçmenlerden 29 bini yollarda hayatını kaybetti.
2014 yılında 3 bin 286, 2015’te 4 bin 55, 2016’da 5 bin 136 sığınmacı yollarda yaşamını yitirdi.
2022 yılından beri de IOM’in verilerin göre, başka ülkelere sığınmak için yollara düşen 5 binden fazla insan yollarda, denizlerde can verdi.
Yeni bir hayat kurma umuduyla derme çatma botlara, döküntü gemilere binerek Avrupa ülkelerine sığınmak isteyen binlerce insan Akdeniz’in, Okyanus’un, Manş Denizi’nin azgın sularında can verdi.

Haberin Devamı

‘UMUT YOLCUSU’ HAYATINI KAYBETTİ
Daha üç hafta önce Güney İtalya’nın Kalabriya sahillerinde çoğu kadın ve çocuk 62 ‘umut yolcusu’, bindikleri derme çatma geminin batması üzerine hayatını kaybetti.
Yaklaşık bir ay önce Avrupa’ya sığınmak için yollara düşen 53 Afgan’dan 18’inin cesedi, Bulgaristan’ın başkenti Sofya yakınlarında bir TIR’da tahtalar arasında bulundu.
24 Kasım 2021’de Fransa’nın Calais (Pas-de-Calais) kentinden Birleşik Krallık’a (İngiltere) geçmek için bindikleri derme çata botun batması sonucu biri hamile 7 kadın, 3 çocuk ve 17 erkek göçmen yaşamını yitirdi.
İşte Fransa ile İngiltere’yi Manş Denizi’nin altından birbirine bağlayan Manş Tüneli ve Manş Denizi’nden düzensiz göçün son dönemlerde artması üzerine İngilizler harekete geçti.
Hint kökenli Birleşik Krallık Başbakanı Rishi Sunak, geçen hafta başkent Paris’te Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’la bir araya geldi.
Elysee Sarayı’nda gerçekleşen Fransa-İngiltere Zirvesi’nde, enerji ve güvenlik konuları ele alındı.
Ama asıl konu düzensiz göç, yani Fransa’dan İngiltere’ye kaçak göçtü.

‘KAÇAK GÖÇ’’ÜN ENGELLENMESİ SÖZLEŞMESİ İMZALANDI
Macron-Sunak görüşmesinde, Manş Denizi ve Manş Tüneli’nden kaçak göçmen geçişinin engellenmesi için bir sözleşme de imzalandı.
Düzensiz göçle mücadelede birlikte hareket etmek için Fransa’nın kuzeyinde Pas-de-Calais yakınlarında göçe karşı İngilizlerin parasal desteğiyle yeni bir ‘ortak gözaltı merkezi’ oluşturulması karara bağlandı.
2022 yılında Fransız güvenlik birimlerinin 1300’ün üzerinde derme çatma tekne ve botlarla İngiltere’ye geçişi engellediğini, 55 organize suç şebekesini darma dağın ettiğini ve 500’den fazla kişiyi tutuklandığını söyleyen Macron, bu alanda mücadeleyi sürdürmeye kararlı olduklarını vurguladı.
Tabii Fransız sahillerinde devriye gezecek güvenlik görevli sayısının artırılması ve daha fazla Drone’un İnsansız Hava Aracı (İHA) devreye sokulması da karara bağlandı.
Tabii bunun bir bedeli de olmalıydı...
Nitekim oldu da...
Alınacak bu önlemler için İngiltere’nin Fransa’ya 2023-24’te 141 milyon, 2024-25’te 191 milyon ve 2025-26’da 209 milyon Euro olmak üzere toplam 541 milyon Euro ödemesi kararlaştırıldı.
Evet...

Haberin Devamı

İNGİLTERE RÜŞVETİ KABUL ETTİ
Düzensiz, yani kaçak göçü engellemesi için İngiltere, Fransa’ya 541 milyon Euro ‘rüşvet’ vermeyi kabullendi.
Ve İngiltere’nin Avrupa Birliği’ni (AB) terk etmesi ‘Brexit’ döneminde ilişkileri dibe vuran iki komşu ülkeyi ‘kaçak göç’, daha doğrusu ‘kaçak göçü engelleme rüşveti’ birbirine yeniden yaklaştırdı.
Ve Paris ile Londra arasındaki ilişkilerde Elysee Sarayı Buluşması’nda yeniden ‘beyaz sayfa’ açıldı.
Macron da Sunak da mutluydu.
Çünkü hem İngiltere hem de Fransa ‘kazanan’ oldu.
Ama insanlık kaybetti.
İnsanlar ve halklar arası dayanışma kaybetti.
‘Liberte, Egalite, Fraternite’ (Özgürlük, Eşitlik, Kardeşlik) ilkelerinin büyük harflerle yazılı olduğu 1789 ‘Fransız Devrimi’ kaybetti.
‘Demokrasinin beşiği’ olarak bilinen ve birçok ülkenin gözünde ‘özgürlükler ülkesi’ olan Birleşik Krallık (İngiltere) kaybetti.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!