‘İktidarı acilen devralmaya hazırız’

Güncelleme Tarihi:

‘İktidarı acilen devralmaya hazırız’
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2023 11:49

CDU Genel Başkanı Friedrich Merz, koalisyon hükümetini, Almanya’yı çıkmaza sürüklemekle suçladı, “İktidara talibiz” dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümetinde farklı alanlarda yaşanan görüş ayrılığı artarken, ana muhalefet CDU/CSU iktidara göz dikti. CSU Genel Başkanı ve Bavyera Başbakanı Markus Söder’den sonra, kardeş parti CDU lideri ve CDU/CSU Federal Meclis Grup Başkanı Friedrich Merz, hükümeti Almanya’yı çıkmaza sürüklemekle suçladı, “Biz iktidarı acilen devralmaya hazırız” dedi. Daha önceki aylarda SPD’li Şansölye Olaf Scholz’a, “Yeşiller ve FDP ile ortaklığı bitirin, birlikte hükümet kuralım” çağrısında bulunan ve iş birliğine hazır olduklarını söyleyen Merz, “Markus Söder ve ben mümkün olan en kısa zamanda bu hükümetin yerine gelme konusunda hemfikiriz” açıklamasında bulundu. Merz de Söder gibi zaman kaybetmeden erken seçim kararı alınmasını ve Almanya’da 9 Haziran’da yapılacak olan Avrupa Parlamentosu seçimlerine paralel olarak aynı gün genel seçimlerin yapılmasını istedi. CDU Genel Merkezi Konrad Adenauer Evi’nin buna hazır olduğunu belirten Merz, böyle bir durumda tüm imkânlarını seferber edeceklerini vurguladı.

‘İktidarı acilen devralmaya hazırız’
SPD İLE ORTAKLIĞA SICAK BAKMIYOR
CDU/CSU, Almanya’nın CDU’lu eski Başbakanı Angela Merkel döneminde, 2005-2009 ve 2013-2021 yıllarında SPD ile ‘büyük koalisyon hükümeti’ kurarak ortaklık ettiği halde, Friedrich Merz, sosyal demokratlarla ortaklık etmek istemediğinin sinyalini verdi. CSU lideri Markus Söder, SPD ile ortaklık edebileceklerini söylerken, Merz, “Bu kadar marjinalleşen SPD ile aritmetik olarak ortaklık mümkün olur mu bilmem. Ama şunu çok açık bir biçimde itiraf edeyim, böyle bir ortaklığa sempatiyle bakmıyorum. Böyle bir parti ile artık büyük koalisyon kurulmaz. Seçime de herhangi bir koalisyon vaadiyle gitmeyeceğiz” dedi. Duygusal olarak Yeşiller’i tercih yönünde bir tutum içinde olduğunu söyleyen Merz, “Ama farklılıklarımız çok yüksek. Şayet Yeşiller gerçekleri inkârda ısrar ederse ve gerçek dışı tutumlarını sürdürmek isterse ortaklığımız çok çok zor olur. Ama bu konudaki karar seçimlerden sonra verilmeli” diyerek Yeşiller’le ortaklık kapısını tam olarak kapatmak istemedi.

Haberin Devamı

KOALİSYON BOZULUR
Almanların yarıya yakınının SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyonun dağılacağı görüşünü paylaştığı belirlendi. Yougov tarafından yapılan son kamuoyu yoklamasında, Almanların yüzde 27’sinin koalisyonun gelecek yıl, yüzde 21’inin de en geç 2025’te yasama dönemi sona ermeden dağılacağı görüşünde olduğu ortaya çıktı. Bu veriler ışığında Almanların yüzde 48’inin koalisyonun bozulacağını düşündüğüne dikkat çekildi. SPD, Yeşiller ve FDP yanlılarının da sadece yüzde 34’ünün bu koalisyonunun normal olarak 2025 sonbaharında yapılacak genel seçimlere kadar görevde kalacağına inandığında saptandı.

Haberin Devamı

CDU/CSU ÖNDE
Almanya’da bu hafta sonu genel seçim olsa SPD, Yeşiller ve FDP’nin iktidarı koruma şansının ‘sıfır’ olduğu ortaya çıktı. INSA tarafından yapılan son kamuoyu yoklamasına göre CDU/CSU’nun yüzde 32, sağ popülist Almanya için Alternatif’in (AfD) yüzde 22, SPD’nin yüzde 15, Yeşiller’in yüzde 12, FDP’nin yüzde 5, Sol Parti’nin yüzde 4, Özgür Seçmenler’in (FW) yüzde 3 oy alacağı saptandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!