HÜRDANIŞ

Güncelleme Tarihi:

HÜRDANIŞ
Oluşturulma Tarihi: Aralık 16, 2015 10:52

HÜRDANIŞ sorularınızı yanıtlıyor...

Haberin Devamı

3 bin 600 günle de emekli olurdunuz
M.G. - Almanya

ÖNCELİKLE “Torba Yasa’dan yararlanabilir miyim?” şeklindeki sorunuzu yanıtlamakla başlamak istiyorum bugünkü yazıma. Evet, sigortalı sürelerinizi borçlanmak için SGK’ya başvuruda bulunup da, Türkiye ile sosyal güvenlik

HÜRDANIŞ

sözleşmesi imzalayan 18 ülkeden birinde yaşayan sizin gibi aynı durumda bulunanlar, Torba Yasa olarak da bilinen 6552 sayılı kanundan yararlanabilir ve yurtdışındaki sigortalı işe başlama tarihini, Türkiye’de sigorta başlangıcı olarak saydırabilir. Bununla ilgili detaylı bilgileri, bugünkü HÜRDANIŞ köşesinde Seven Koçyiğit adlı okuruma verdiğim yanıtta atıfta bulunduğum genelgelerde okuyabilirsiniz.
YAŞ ENGEL DEĞİL
Gelelim diğer sorularınıza. 4/b sigorta koluna bin 560 gün, 4/a sigorta koluna da 3 bin 610 gün borçlandığınızı belirtiyor ve “Bağ-Kur’a para yatırmasaydım 3 bin 600 günden emekli olmaz mıydım?” diye soruyorsunuz. Eğer borçlanmayı önce Bağ-Kur’a sonra da SSK’ya yaptıysanız o zaman yanıtım “Evet, 4/a sigorta koluna borçlandığınız 3 bin 600 gün emekli olmanız için yeterlidir” olacak. Ancak 3 bin 600 günden emekli olmak için yaş şartını yerine getirmeniz gerekiyor. Şöyle ki yaşınız 23 Mayıs 2002 tarihi itibariyle 55 olmadığından, 3 bin 600 gün karşılığında prim yatırmış olsanız da, aranan yaş şartını 2008 ile 2011 yılları arasında yerine getirdiğiniz için 58 yaş şartına tabisiniz. Ama bu yaş şartını da zaten 2013’te tamamlamış olduğunuz için, şu an itibariyle emekli olmanız için herhangi bir engel yoktur.
SON 7 YIL ÖNEMLİ
Eğer borçlanmayı önce SSK daha sonra Bağ-Kur’a yaptıysanız, o zaman Türkiye’de tekrar 4/a sigorta koluna tabi bir işyerine girip en az bin 260 gün daha borçlanmanız gerekiyor. Çünkü hizmet birleştirmelerinde hangi kurumun aylık bağlamakla yükümlü olduğunun tespitinde, son yedi yıllık sürenize bakılır. Bu sürenin yarısından fazlası, yani bin 260 günün kayıtlı olduğu kurum, aylığınızı bağlayacak olan kurum olacaktır. Eğer bahsettiğiniz gibi, önce 4/b sonra da 4/a sigorta koluna borçlandıysanız, o zaman herhangi bir borçlanma yapmadan, Almanya’da sigortalı işinizden ayrılmak koşuluyla hemen aylık talebinde bulunabilirsiniz.

HÜRDANIŞ


Ev kadınlığı süresi sigorta başlangıcı olarak sayılır mı
Seven Koçyiğit – Almanya

TÜRKİYE’nin ikili sosyal güvenlik sözleşmesi imzaladığı 18 ülkedeki sigortalı işe başlama tarihleri SGK tarafından sigorta başlangıcı olarak kabul edilmesi 11 Eylül 2014 tarihinde yürürlüğe giren 6552 sayılı kanunun yanı sıra, 28 Kasım 2013’te yayınlanan 2013/39 ve 28 Nisan 2014’te yayınlanan 2014/11 sayılı genelgelerde Ülkemizde prim ödeme süreleri akit ülkelerdeki sürelerin çakışması başlıklı bölümlerde öngörülüyor.
Bu genelgeler uyarınca, Almanya’ya geldiğiniz 11 Mart 1988 tarihi, otomatikman SGK tarafından sigorta başlangıcı sayılmayacaktır. Almanya’da sigortalı işte çalışmış olsaydınız, işe başlama tarihi Türkiye açısından da sigorta başlangıcı olarak kabul edilecekti ve daha uygun şartlarda emekli olabilecektiniz. Bu senenin temmuz ayında Türkiye’ye gittiğinizde 10 gün SSK’ya tabi bir işyerinde çalışmanız nedeniyle, yurtdışındaki ev kadınlığı sürenizi borçlanmanız halinde, bu süreleriniz SSK’da değerlendirilecektir.
NASIL HESAPLANACAK?
Almanya’ya geldiğiniz 1988’den bugüne kadar geçen ev kadınlığı sürenizi borçlanmanız halinde sigorta başlangıcınız şu şekilde belirlenecektir. 20 yıl borçlanmanız halinde, parayı ödediğiniz örneğin Mart 2016’tan itibaren 20 yıl geri gidilerek, Mart 1996 tarihi sizin sigorta başlangıcınız olarak kabul edilecektir. Bu tarihte işe başlayan kadın sigortalılar da Türkiye’de 52 yaş ve 5 bin 825 gün şartlarına tabidir. Üç çocuğunuz da Türkiye’de doğduğu için, namınıza çocuk yetiştirme süresi adı altında herhangi bir sigortalı süre de kayıtlı bulunmuyor. Özetle, 20 yıl yani 7 bin 200 gün borçlanmanız halinde 52 yaşında, daha fazla gün borçlanmanız halinde daha erken yaşta emekli olabilirsiniz. Yıl sonuna kadar başvurmanız halinde, ödemeniz gereken borç miktarı 97 bin 776 lira olarak bildirilecektir. Bu şekilde emekli olursanız size bin 200 - bin 300 lira arasında aylık bağlanır.

Sigorta girişi olmadan emekli olabilir miyim
Ergin Vardar - Neu Ulm

EVET, Türkiye’de sigorta girişi olmadan da emekli olabilirsiniz. Türkiye’de sigortalı çalışması olmayanların borçlanma yoluyla saydıracakları yurtdışı süreleri, eski adı Bağ-Kur olan 4/b sigorta kolunda değerlendiriliyor. Eğer Türkiye’de 4/a sigortaya tabi bir işyerinde çalışırsanız, ya 25 yıl sigortalılık süresi, 60 yaş ve 4 bin 500 gün şartlarına göre, ya da sigortalılık süresi şartına bakılmaksızın 60 yaş ve 7 bin gün şartlarına göre emekli olabilirsiniz.
BORÇLANMA ARTIYOR
Yıl sonuna kadar başvurursanız, günlük borçlanma miktarı 13.58 lira üzerinden hesaplanacağı için 4 bin 500 gün için 61 bin 110 lira, 7 bin gün için de 95 bin 60 lira ödemeniz gerekiyor. Yıl sonundan itibaren asgari ücrete yapılacak zamdan ötürü, günlük borçlanma miktarının da yaklaşık 18-19 liraya çıkacağını, borçlanma başvurusunu seneye bırakmanız halinde, asgari borç miktarın 85 bin 500 liraya çıkabileceğini unutmayınız.
Şunu da hatırlatmakta yarar görüyorum; Yurtdışı borçlanmada sadece fiili olarak çalıştığınız süreler dikkate alınır. Yani Aralık 1999’dan bu yana kadar geçen yaklaşık 16 yılı borçlanabilirsiniz, ki bu da 5 bin 760 gün yapar.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!