Hülya Meydanı'ndan yükselen çağrı

Güncelleme Tarihi:

Hülya Meydanından yükselen çağrı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 01, 2015 14:05

22 yıl önce Solingen’de 9 yaşında yakılarak katledilen Hülya Genç ve dört yakını, Frankfurt'ta kendi adıyla anılan meydanda anıldı. Törende Almanya'da artan ırkçılığa dikkat çekildi

Haberin Devamı

Solingen katliamının 22. yılında Almanya'da artan ırkıçılık ve ayrımcılığın önüne geçilmesi istendi. Solingen kentinde 1993 yılında aşırı sağcılar tarafından evleri yakılarak katledilen Genç Ailesi'nin beş mensubu, Frankfurt Hülya Meydanı'nda Türk Halkevi'nin düzenlediği törenle anıldı.

Törende konuşan Hessen Milletvekili Turgut Yüksel, Solingen faciasının Anayasa'daki mültecilerle ilgili yasanın değiştirildiği günlerde gerçekleştiğini anımsatarak, ırkçılığın yeniden korkunç boyutlara ulaştığını söyledi.

PEGIDA gösterilerine katılanların büyük bölümünün işini kaybetme korkusu olmayan orta kesimden olduğunu kaydeden Yüksel, “Aşırı çete yıllarca insanları kendinden olmadığı için öldürürken İslam korkusundan da söz edemeyiz. Ortamın yeniden rkçı düşünceyle kirletilmesinin önüne geçmeliyiz. Yeni nesili uyarmalıyız. Ayrımcılığa ve ırkıçılığa karşı özgürlük ve eşitlik için mücadele etmeliyiz” diye konuştu.

Hülya Meydanından yükselen çağrı


'BU YARA KAPANMAZ'

Hessen Yabancı Meclisleri Çalışma Grubu (AGAH) Başkanı Enis Gülegen de göçmenlere karşı şiddet zincirinin koparılmadığı sürece Solingen yarasının kapanmayacağını söyledi.

Almanya'da gençlere ayrımcılık yapılarak radikal grupların kucağına itildiğini ileri süren Gülegen, “Şiddet ancak buz dağının görünen yüzü. Altında toplumun her kesiminde görülen ayrımcılık kültürü var. Antisemitizm ve ayrımcılıkla mücadele etmeden ırkçılığı yenemeyiz” dedi.

Frankfurt Anti Nazi Koordinasyonu'ndan Hans Christopf Stood ise devletin kurumlarının ırkçı çeteleri para, silah ve lojistik yardım ile desteklediğini savundu. NSU davasında görgü tanığı üç kişinin aniden öldüğüne dikkat çeken Stood, günümüzdeki gelişmelerin 90'lı yıllara çok benzediğini belirtti

BEŞ CAN YAKILARAK KATLEDİLMİŞTİ

Solingen’de 29 Mayıs 1993 tarihinde Amasyalı Genç ailesinin evi, Alman ırkçılar tarafından kundaklanmış, ev çıkan yangında Gülsün İnce (28), Hatice (19), Hülya (9) ve Saime Genç (5) ile Türkiye’den misafir gelen kuzenleri Gülistan Öztürk (12) hayatını feci şekilde kaybetmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!