Hükümete Taurus baskısı

Güncelleme Tarihi:

Hükümete Taurus baskısı
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2024 11:55

Ana muhalefet CDU/CSU, hükümeti Ukrayna’ya Taurus füzeleri göndermeye zorlamak için hafta içinde Federal Meclis’te oylama talebinde bulunacağını açıklandı. İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron da Almanya’nın kendilerine Taurus füzesi vermesi halinde, İngiltere’nin Ukrayna’ya ‘Storm Shadow’ füzeleri göndereceğini söyledi.

Haberin Devamı

BAŞBAKAN Olaf Scholz, 500 km mesafeye kadar ulaşan uzun menzilli Taurus seyir füzeleriyle Ukrayna’nın Moskova’yı bile vurarak savaşın içinde yer almalarına meydan vermemek için Ukrayna’ya Alman füzeleri gönderilmesine karşı çıkarken, ana muhalefet Hıristiyan Demokrat / Hıristiyan Sosyal Birlik Partileri’nin (CDU/CSU) hükümete baskı yapmakta ısrarlı olduğu açıklandı. Ukrayna’ya Taurus füzeleri gönderilmesi için CDU/CSU’nun Federal Meclis’e sunduğu önerge, 17 Ocak’ta 178’e karşı 485 milletvekilinin oylarıyla reddedildiği halde, muhafazakâr kanadın gelecek hafta yine aynı talepte bulunacağı belirtildi. CDU’lu Federal Meclis Savunma Politikası uzmanı Ruderich Kiesewetter, Ukrayna’ya Taurus füzeleri gönderilmesi için teknik ve yasal bir engelin de gerekçenin de bulunmadığına dikkat çekerken, CDU/CSU’nun hafta içinde yeniden önerge sunacağını söyledi. Federal Meclis’te 197 sandalyesi olduğu halde 17 Ocak’taki oylamada sadece 178 milletvekili destek verdiği halde, CDU/CSU’nun diğer partili parlamenterlerin de önergelerine destek vermesini beklediği de vurgulandı.

Haberin Devamı

YEŞİLLER VE FDP’DEN DESTEK
Hükümet ortağı Yeşiller ile FDP’li bazı parlamenterlerin de CDU/CSU’nun önergesine destek vermelerine kesin gözüyle bakıldığı da ağırlık kazanmaya başladı. İlk oylamada CDU/CSU’nun önergesine destek veren Federal Meclis Savunma Komisyonu Başkanı FDP’li Marie-Agnes Strack-Zimmermann’ın yanı sıra son günlerde “Ukrayna’ya Taurus füzeleri gönderilmesine bu sefer daha fazla milletvekilinin destek vereceğinden eminim” açıklamasında bulunan Federal Meclis Başkan Yardımcısı Wolfgang Kubicki’nin yanı sıra başka FDP’lilerin ve Yeşiller milletvekillerinin de olumlu bir tutum sergilemelerinden hareket edildiği belirtildi. Ancak Federal Meclis onay verse bile, başka ülkelere ve savaş bölgelerine hangi silahların gönderileceğine dair karar yetkisinin hükümette olduğuna da dikkat çekildi.

Hükümete Taurus baskısı

Haberin Devamı

‘TAURUS VERİN, STORM SHADOV GÖNDERELİM’
Berlin’de Alman Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile görüşen İngiltere Dışişleri Bakanı David Cameron, Almanya’nın kendilerine Taurus füzesi vermesi halinde İngiltere’nin Ukrayna’ya ‘Shorm Shadow’ (Fırtına Gölgesi) füzeleri göndereceğini söyledi. Almanya’da yayımlanan günlük Süddeutsche Zeitung gazetesine bir demeç veren Cameron, Almanya ile sıkı ve yakın iş birliğine hazır olduklarını belirtirken, seyir füzeleri gönderilmesinin Rusya’nın Ukrayna’ya karşı sürdürdüğü savaşı tırmandıracağı yönündeki endişelere katılmadığını söyledi. David Cameron bu sözleriyle dolaylı bir biçimde Almanya Başbakanı Olaf Scholz’un bu yöndeki gerekçelerine ve endişelerine katılmadığını da dile getirdi.

Hükümete Taurus baskısı
Hükümete Taurus baskısı


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!