Herkes onları konuşuyor! Durmuyorlar

Güncelleme Tarihi:

Herkes onları konuşuyor Durmuyorlar
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 14, 2023 11:26

Almanya’da yaptıkları eylemlerle toplumun da giderek tepkisini çekmeye başlayan ve üst düzey güvenlik gerektiren bazı alanlara girerek illegal eylemlerini gerçekleştiren ‘Son Nesil’ adlı iklim aktivistlerine karşı güvenlik tedbirlerinin artırılması planlanıyor. Ancak onlar tam bu tartışmaların arasında bu sabah yine sahneye çıktı ve 26 şehirde eş zamanlı eylem yaptılar.

Haberin Devamı

 

 

YOLLARI bloke eden, sanat eserlerine boyalı saldırı düzenleyen, havaalanı pistlerine kendilerini yapıştıran ‘Son Nesil’ adlı iklim aktivistleri hem toplumun hem de siyasetçilerin büyük tepkisini almaya başladı. Aktivistler son olarak önceki sabah Hamburg ve Düsseldorf havalimanlarına girerek piste kendilerini yapıştırdı, binlerce ailenin ve vatandaşın seyahat planlarını altüst etti. Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, iklim aktivistlerinin iki havalimanındaki protestoları nedeniyle uçuş operasyonlarının saatlerce aksaması karşısında yeni güvenlik standartlarını açıkladı. Faeser, “Yakında kritik altyapı işletmecileri için çok özel standartlar olacak” dedi.
İçişleri Bakanlığı sözcüsü konuyla ilgili olarak Handelsblatt’a yaptığı açıklamada, “Güvenlik makamları risk değerlendirmelerini yeniden düzenlemek ve bugünkü olaylar ışığında güvenlik önlemlerini daha da yoğunlaştırmak için yakın temas halindeler” dedi.

Haberin Devamı

TATİLCİLER ÇOK ÖFKELİ
Önceki gün Hamburg’daki protesto eylemi yaz tatilinin başlangıcına denk gelmesi nedeniyle vatandaşlar arasında da büyük tepki çekti. Birçok tatilci eylemden etkilendi. Hamburg havalimanı 06.10’dan itibaren öğle saatlerine kadar uçuş operasyonlarını tamamen durdurmak zorunda kaldı. Havalimanı sözcüsü, 28 kalkış ve 22 inişin iptal edildiğini belirtirken, gecikmeler ve sapmaların yaşandığını açıkladı.
Hamburg Polis Sözcüsü ise havaalanı protestosunun ardından gözaltına alınan 10 eylemcinin serbest bırakıldığını duyurdu. Gözaltına alınanlar arasında 24, 27, 31 ve 43 yaşlarında dört kadın ve yaşları 19 ile 63 arasında değişen altı erkek bulunduğu belirtildi. Bu kişiler hakkında izinsiz giriş, mülke zarar verme ve direnme, yardım ve yataklık şüphesiyle ön kovuşturma başlatıldı. Hava trafiğine tehlikeli müdahale suçlaması da soruşturma kapsamında yer alıyor. Tutuklama gerekçesi bulunmaması nedeniyle 10 göstericinin serbest bırakıldığı kaydedildi.

Herkes onları konuşuyor Durmuyorlar

‘SERT ÖNLEMLER ALINMALI’
Havaalanlarındaki protesto eylemleri partiler üstü eleştirilere de neden oldu. Ulaştırma Bakanı Wissing t-online haber sitesine verdiği demeçte, “Trafiğe yapılan bu tehlikeli müdahaleler sona ermelidir. Son Nesil’in yaptığı şey iklim koruma değil, suçtur” dedi. Wissing, aktivistlerin iklimin korunmasına zarar verdiğini kaydederken, “Başkalarının hak ettiği ve uzun zamandır beklediği yıllık tatillerini mahvedenler toplumumuzun bölünmesine katkıda bulunuyorlar. Hukuk devleti burada sert önlemler almalıdır” diye konuştu.
Tatilde olan Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck de “İnsanların tatil seyahatlerini engelleyen aktivistler iklimin korunması davasına büyük zarar veriyor. Bu protesto biçimi doğru değil. İklimin korunmasını gerçekten savunmak istiyorsanız, toplumsal kabulü de göz önünde bulundurmanız gerekir” dedi.
Herkes onları konuşuyor Durmuyorlar

ONLAR YİNE EYLEM YAPTI
Tüm bu tartışmalar devam ederken iklim aktivistleri 26 şehirde eş zamanlı sahneye çıktı. Başkent Berlin’deki Zafer Anıtı’nın önündeki ana yolu trafiğe kapatan aktivistler, bu sefer yüzlerine Başbakan Olaf Scholz, Ekonomi Bakanı Robert Habeck ve Ulaştırma Bakanı Volker Wissing’in fotoğraflarının yer aldığı maskeler taktı. Eylemciler ayrıca ellerinde “Yasayı çiğniyoruz” yazılı pankartlar taşıdı. Aktivistler, Braunschweig, Dresden, Freiburg, Leipzig, Münih, Nürnberg, Potsdam ve Ulm’da da eylem yaptı. Leipzig’de polis zeytinyağı ile yapıştırma eylemine kısa bir süre sonra son verebildi. ‘Son Nesil’in 6 üyesinin Theresienstrasse’deki B2’den ayrılması bir saati buldu.
Belediyeler, yapıştırma eylemlerini yasaklamaya çalışıyor. Nürnberg bugünden itibaren geçerli olacak genel bir kararname yayımladı. Önümüzdeki iki buçuk hafta boyunca kendilerini yapıştıranlar 3 bin Euro’ya kadar para cezasına çarptırılabilecek. Yapıştırma eylemlerine önderlik edenler ise 1 yıl hapis cezasıyla bile karşı karşıya kalabilecek. Ancak zamanında bildirilen iklim protestoları bundan muaf tutulacak.
Herkes onları konuşuyor Durmuyorlar

Herkes onları konuşuyor Durmuyorlar

Herkes onları konuşuyor Durmuyorlar


BAKMADAN GEÇME!