Hastanelerde reform iyi mi, kötü mü?

Güncelleme Tarihi:

Hastanelerde reform iyi mi, kötü mü
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2023 10:32

Almanya’da Sağlık Bakanlığı tarafından hazırlanan hastane reformunun hayata geçirilmesi durumunda, her iki hastaneden birinin kapatılacağı veya daha az hizmetin verildiği ‘polikliniğe’ dönüşeceği belirtildi. Reform, doktorlar ve bölge meclis üyeleri arasında endişeye yol açtı.

Haberin Devamı

KALİTEYİ arttırmak amacıyla karmaşık tedavilerin uzmanlaşmış hastanelerde yoğunlaştırılmasını amaçlayan reform, ilk olarak aralık ayında Federal Sağlık Bakanlığı tarafından atanan uzman bir komisyon tarafından tavsiye edilmişti. Alman Hastaneleri Federasyonu (DKG) tarafından şubat ayında yayımlanan bir analize göre, uzmanların önerilerinin uygulanması halinde, kardiyoloji hastalarının yarısının artık mevcut hastanelerde tedavi edilemeyeceği anlamına geliyor. Ürolojide bu oranın yüzde 47, nörolojide ise yüzde 39 olacağı belirtildi. Öte yandan, uzun mesafeye rağmen hastanın uzmanlaşmış bir kliniğe sevki, hayati tehlikesi olan hastalar için fayda sağlayabilir.

6 BİN ÖLÜM VAKASI ÖNLENİR
Geraedts’in Marburg Enstitüsü tarafından inme geçiren hastalarla ilgili yapılan araştırma, uzmanlaşmış kliniklerin ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. Buna göre, Almanya’da, inme geçiren bir hasta, uzmanlaşmış bir inme ünitesi olan hastaneye götürülürse inmeden sonraki ilk yıl içinde meydana gelen ölümler önlenebiliyor. Bu da her yıl 6 binden fazla ölüm vakasının önlenmesi anlamına geliyor. Ancak klinik yöneticileri, bu durumun uzman klinik doktorlarını taşra bölgelerinde tutmayı imkânsız hale getireceği konusunda uyardı. Reformun uygulanması halinde örneğin sadece Bavyera’daki mevcut 295 klinikten 146’sının ‘Level-1i’ olarak adlandırılan hastanelere dönüştürüleceği belirtildi. Bu durumda doktorların sadece ayakta tedavi prosedürlerini gerçekleştirmelerine izin verileceği, bu kliniklerde acil doktorunun ya da sağlık görevlisinin görev almasına izin verilmeyeceği belirtildi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!