Hastane iflasları giderek artıyor

Güncelleme Tarihi:

Hastane iflasları giderek artıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 21, 2024 12:10

Alman Hastaneler ve Klinikler Federasyonu (DKG), bu yıl çok sayıda hastanenin iflas edeceği uyarısında bulundu. DKG Başkanı Gerald Gass, Rheinische Post gazetesine verdiği demeçte, “Ülke çapında, 2022’nin sonundan bu yana 40’tan fazla tesis iflas başvurusunda bulundu ve sadece ocak ayında bunlara altı tane daha eklendi” dedi.

Haberin Devamı

UZUN zamandır finans sorunlarıyla gündemde olan hastanelerdeki durum daha da kötüye gidiyor. DKG Başkanı Gerald Gass, önlem alınmazsa bu yıl iflasların daha da artacağını söyledi: “Klinikler federal hükümetten hızlı bir şekilde enflasyon tazminatı alamazsa, tahminimize göre bu yıl 80 klinik daha iflas edebilir. Hastanelerde her ay ülke çapında 500 milyon Euro’luk bir açık ekleniyor. Ocak 2022’den bu yana neredeyse tüm hastaneler zararda. Federal hükümetten gelen enerji yardımına rağmen bugüne kadar 8.5 milyar Euro’luk bir açık birikti. Mart ayından itibaren her ay 700 milyon Euro’luk bir açık oluşacak. Çünkü personelin maaş zamları o zaman ödenecek. Hastaneler rezervlerini tüketiyor, borçlanıyor ya da iflas başvurusunda bulunuyorlar.”

‘YASAYI ONAYLAMAYIN’
Federal Sağlık Bakanı Karl Lauterbach’ın (SPD) reform planlarını da eleştiren Gass, Eyaletler Meclisi ve Federal Meclis’in arabuluculuk komitesinde yapılacak görüşmeler öncesinde, “Lauterbach gerekli enflasyon ayarlamasını reddetmeye devam ederse, federal eyaletlere Şeffaflık Yasasını onaylamamaları çağrısında bulunuyorum” dedi. Gass, Lauterbach’ın ‘Şeffaflık Yasası’nı hastanelere performans grupları tahsis etmek ve bunları kademelere ayırmak için kullanmak istediğini söyledi.

Hastane iflasları giderek artıyor

Haberin Devamı

‘BÜYÜK REFORM PLANLIYOR’
Federal Sağlık Bakanı Lauterbach, planladığı reformla her hastanenin hangi vakaları tedavi edip hangilerini edemeyeceğini belirlemek istiyor. Bu noktada Sağlık Bakanı’na ağır eleştirilerde bulunan Gasss, “Ancak 1900 kliniğin koşullarını bile bilmiyor. Lauterbach, eyaletleri by-pas etmek ve gerçek hastane reformu gerçekleşmeden önce gerekçeleri yaratmak istiyor” diye konuştu. Sağlık Bakanı Lauterbach ise bu konuda köklü bir hastane reformu planlıyor. ‘Şeffaflık Yasası’ Lauterbach’ın hastane sisteminde köklü bir reform yapmak istediği yasalardan sadece biri. Planlanan büyük reformun merkezinde ise hastaneleri giderek daha fazla hastayı tedavi etme yönündeki ekonomik baskıdan kurtarmayı amaçlayan yeni bir ücretlendirme sistemi yer alıyor.

Hastane iflasları giderek artıyor


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!