Hanau’da anıt, ailelerin istediği yerde olmalı

Güncelleme Tarihi:

Hanau’da anıt, ailelerin istediği yerde olmalı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 27, 2023 14:32

Hanau katliamını araştırmak için Hessen Eyalet Meclisi’nde kurulan Soruşturma Komisyonu’nun Başkanı Marius Weiss, öldürülen gençlerin anısını yaşatmak için istenen anıtın, kent meydanında, ailelerin belirttiği yere dikilmesinden yana olduğunu söyledi.

Haberin Devamı

HANAU katliamının üçüncü yıl dönümü vesilesiyle Langen Yabancılar Meclisi’nin düzenlediği konferansa konuşmacı olarak katılan Weiss, Temmuz 2021’de kurulan Soruşturma Komisyonu’nun şimdiye kadarki çalışmalarıyla ilgili bilgi verdi. Konferansa, öldürülen gençlerden Hamza Kurtović ve Sedat Gürbüz’ün anne ve babaları da katıldı. Saygı duruşuyla başlayan toplantının açılış konuşmasını Langen Yabancılar Meclisi Başkanı, gazeteci-yazar Mehmet Canbolat yaptı. Langen Yabancılar Meclisi olarak, nereden gelirse gelsin her türlü şiddeti ortak düşman olarak gördüklerini belirten Canbolat, “Şiddete karşı çıkıyoruz, önleyemediğimiz şiddeti de sonuna kadar aydınlatmakta kararlıyız” dedi. SPD’li eyalet milletvekili ve Soruşturma Komisyonu Başkanı Marius Weiss de şimdiye kadar 30 kez toplanan komisyonun soruşturmalarından çıkan sonuçlardan bir bölümünü dile getirdi.

Hanau’da anıt, ailelerin istediği yerde olmalı

Marius Weiss, Mehmet Canbolat

Haberin Devamı

‘KORKAKÇA DAVRANIP İNTİHAR ETTİ’
Katilin yargı önünde hesap vermemek için korkakça davranıp kendi yaşamını sonlandırdığını belirten Weiss, hem Hanau Savcılığı’nın hem Federal Başsavcılık’ın hem de Federal Kriminal Dairesi’nin soruşturmaları sonucu katille birlikte olan, iş birliği yapan, onu destekleyen ve teşvik eden, yardım eden başka kişilerin bulunmadığı için saldırının hukuki olarak ele alınacağı bir ceza davasının açılamadığını söyledi: “Biz de madem bu saldırıyı hukuki olarak soruşturamıyoruz. O halde Meclis olarak ele alıp araştırmaya karar verdik. İhmalleri ortaya çıkarmak istiyoruz. ‘Gerekli önlemler alınsaydı saldırı önlenebilir miydi?’ gibi sorulara yanıt aramalıyız. Komisyon toplantılarına önce saldırıda yaşamını yitiren gençlerin ailelerini dinleyerek, onların taleplerini, beklentilerini öğrenerek başlanmasına özen gösterdik. Tek tek ailelerin ve inisiyatiflerin çabalarıyla, olayın polis ve diğer yetkililer tarafından üstü kapatılan ya da ihmal edilen birçok boyutu bu süreç sırasında ortaya çıkarıldı. Aileler tabii ki çocuklarının geri gelmeyeceğini biliyor. Komisyon olarak bizden bir mucize de beklemiyorlar. Ancak onların hatırlanması, olayın tam olarak aydınlatılması, adaletin sağlanması ve bütün bunlardan gereken derslerin çıkarılıp, sorumluların sorumluluklarını üstlenmesini istiyorlar. Biz de bunu istiyoruz, bu bizim görevimiz.”

Haberin Devamı

‘BABASININ BİLMEMESİ MÜMKÜN DEĞİL’
Weiss, öldürülen gençlerin anısının yaşatılması için Hanau’daki Marktplatz’a bir anıt dikilmesini kendisinin de istediğini kaydetti. Hanau Büyükşehir Belediye Başkanı Claus Kaminsky, söz konusu anıtın ailelerin istediği yere değil, kentin bir başka yerine dikilmesini ve Marktplatz’ın böyle bir anıt için uygun yer olmadığını savunuyor.

Hanau’da anıt, ailelerin istediği yerde olmalı
Öldürülen gençlerin ailelerini temsil eden Frankfurt Barosu avukatlarından Seda Başay-Yıldız da toplantının sonunda söz alarak katilin halen katliamın gerçekleştiği bölgede yaşayan ve öldürülen gençlerin ailelerini rahatsız etmeye devam eden aşırı sağcı babasının, oğlunun yaptıklarından habersiz olmasının mümkün olmadığını hatırlattı.
Hanau’da anıt, ailelerin istediği yerde olmalı

 

BAKMADAN GEÇME!