‘Halk gammazları’ kampanyasına 800 bin imza

Güncelleme Tarihi:

‘Halk gammazları’ kampanyasına 800 bin imza
Oluşturulma Tarihi: Şubat 05, 2024 11:39

Almanya’da halk, sağ popülist Almanya için Alternatif’e (AfD) karşı ülke genelinde protesto gösterilerini sürdürürken, partinin yasaklanması sesleri de yükselmeye başladı. Ülke genelinde bilim insanları, sivil toplum kuruluşları, iş insanları, sendikalar öncülüğünde AfD’nin yasaklanması için başlatılan imza kampanyasına 800 binden fazla kişi destek verdi.

Haberin Devamı

AfD yasağı gözden geçirilsin!’ başlıklı kampanya sırasında 800 binden fazla kişinin imza attığı dilekçe, Eyaletler Meclisi Dönem Başkanı Manuela Schwesig’e teslim edildi. AfD ve Almanya’daki aşırı sağcı hareketlere karşı eleştirisel yaklaşan haber sitesinin “Halk gammazları” sloganıyla başlattığı kampanyada toplanan imzaların yer aldığı dilekçede, AfD’nin yasaklanmasının mümkün olup olmadığının incelenmesi, değerlendirilmesi ve gözden geçirilmesi için Federal Anayasa Mahkemesi’nin devreye sokulması istendi. Aynı zamanda başta Thüringen olmak üzere bazı eyaletlerde AfD’nin faaliyetlerinin Eyalet Anayasayı Koruma Teşkilatları tarafından izlendiğine dikkat çekilerek, partiye devlet tarafından yapılan mali desteğin durdurulmasının gözden geçirilmesi de önerildi.

Haberin Devamı

‘Halk gammazları’ kampanyasına 800 bin imza

İKİ PARTİ YASAKLANDI
Almanya’da geçerli yasalara göre partilerin yasaklanması kolay değil. 23 Mayıs 1949 tarihinde Anayasa’nın kabulüyle resmen kurulan Almanya Federal Cumhuriyeti’nde şimdiye kadar iki parti yasaklandı. 1952 yılında Nazilerin Nasyonal Sosyalist İşçi Partisi’nin (NSDAP) uzantısı konumundaki aşırı milliyetçi Sosyalist İmparatorluk Partisi (SRP) ve 1956 yılında da Stalinci Almanya Komünist Partisi (KPD) yasaklandı. Daha sonraki yıllarda ırkçı, aşırı sağcı, aşırı milliyetçi Almanya Nasyonal Demokrat Parti’nin (NPD) yasaklanması için Federal Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunuldu. Ancak geri çevrildi. Mahkeme 2017 yılında, NPD’nin “Anayasa düşmanı hedefler peşinde” olduğu görüşünde birleşildiği halde, “Demokrasiyi devre dışı bırakma gücüne sahip değil” diyerek partinin yasaklanmasına onay vermedi. Ancak devletin mali desteği kesmesini onayladı.

‘Halk gammazları’ kampanyasına 800 bin imza


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!