Habeck diplerde, AfD yükselişte

Güncelleme Tarihi:

Habeck diplerde, AfD yükselişte
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 21, 2023 10:25

Almanya’da sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) güçlenmeye devam ederken, son dönemlerde eleştirilerin hedefi olan Yeşillerli Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck iyice gözden düştü.

Haberin Devamı

INSA tarafından yapılan en son kamuoyu yoklamasında, Almanya’da bu hafta sonu genel seçim olsa CDU/CSU yüzde 28, SPD yüzde 21, AfD yüzde 17, Yeşiller yüzde 14, FDP yüzde 8 ve Sol Parti yüzde 5 oy alacak. 26 Eylül 2021’de yapılan genel öncesi yaz aylarında bir süre ‘en güçlü parti’ konumuna yükselen Yeşiller, son dönemlerde 3’üncü sırayı AfD’ye kaptırdı. AfD’ye desteğin kamuoyu yoklamalarında sistematik olarak artması, Almanya’da sağduyulu çevreleri tedirgin etmeye başladı. Bu veriler ışığında, SPD, Yeşiller ve FDP’den oluşan koalisyon hükümeti çoğunluğu kaybediyor. Bu durumda ya ‘Jamaika Koalisyonu’nun yolu açılıyor ya da daha önceki yıllarda olduğu gibi CDU/CSU ile SPD ‘büyük koalisyonu’ oluşturuyor.

HABECK DÜŞÜŞTE
Almanya’da en çok sevilen politikacılar’ sıralamasında SPD’li Federal Savunma Bakanı Boris Pistorius ilk sıraya yerleşirken, Yeşillerli Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck’e destek dibe vurdu. 2021 ve 2022’de uzun süre ilk sıralarda yer alan Baerbock 11’inci, yeni konutlarda yenilenebilir enerji tüketecek ısınma sistemi monte edilmesinde ısrar ettiği ve görevinden yeni istifa eden müsteşarının, akraba ve yakınlarını bakanlıkta işe yerleştirdiği suçlamalarına hedef olduğu halde ona sahip çıktığı için eleştirilen Habeck de 17’nci sıraya düştü. İlk 10’da Yeşiller’den sadece Federal Tarım Bakanı Cem Özdemir 7’nci sırada yer alabildi. CSU Genel Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Markus Söder 2’nci, CDU’lu Kuzey Ren Vestfalya (KRV) Başbakanı Hendrick Wüst 3’üncü, SPD Genel Başkanı Lars Klingbeil 4’üncü, SPD’li Başbakan Olaf Scholz 5’inci ve Sol Pati’li Sahra Wagenknecht 6’ncı, CDU Genel Başkanı Friedrich Merz 8’inci, Federal Maliye Bakanı Christian Lindner 9’uncu ve SPD Genel Sekreteri Kevin Kühnert 19’uncu sırada yer aldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!