Gurbetçi pilotlar artık Türkiye’de de tanınacak!

Güncelleme Tarihi:

Gurbetçi pilotlar artık Türkiye’de de tanınacak
Oluşturulma Tarihi: Mart 22, 2024 11:19

Gurbetçi vatandaşların başta Avrupa ülkeleri olmak üzere yurt dışında aldığı pilot sertifikaları bundan sonra Türkiye Sivil Havacılık Kurumu tarafından tanınacağı bildirildi. Konuya ilişkin gazetemize değerlendirmede bulunan AK Parti İstanbul milletvekili Oğuz Üçüncü şu bilgileri verdi:

Haberin Devamı

“AVRUPA’da yaşayan, yaklaşık 100’den fazla lisansını yurt dışında alan Türk vatandaşımızın sıkıntıları vardı. Bunlar milli gururumuz ve bayrak taşıyıcımız Türk Hava Yolları (THY) başta olmak üzere ülkemizin güzide hava taşımacılığı şirketlerinde çalışmak istiyorlardı. Ancak istihdam için ön şart olan mevcut lisanslarıyla ilgili sıkıntı yaşıyorlardı. Artık bu kardeşlerimiz lisanslarını daha rahat çevirebilecekler. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğümüzün yayımlamış olduğu yabancı ülkeler tarafından tanzim edilmiş pilot lisans ve yetkilerinin çevrilmesi talimatında değişiklik yapıldı. Yurt dışında yaşayan pilotluk eğitimi almış gençlerimize hayırlı olsun. Genel Müdürlüğümüzün gösterdiği hassasiyete pilotlarımız adına çok teşekkür ediyoruz.”

Gurbetçi pilotlar artık Türkiye’de de tanınacak
Oğuz Üçüncü
Gurbetçi pilotlar artık Türkiye’de de tanınacak

Haberin Devamı

Gurbetçi pilotlar artık Türkiye’de de tanınacak
BİZİM İÇİN GURUR VERİCİ
Pilot Ömer Tayfur, “Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün yaptığı yeni düzenlemeye, özellikle bizim gibi yurt dışında EASA lisanslı pilot eğitimi alan Türkiye kökenliler çok sevindi. Ben de Almanya’da doğdum burada büyüdüm ve burada pilot EASA lisansımı aldım. Türkiye’de bu düzenleme sayesinde hizmet verebilmek bizim için gurur verici. Düzenlemeyle konuyu gündemine alıp çaba sarf eden benim konumumdaki mağdur arkadaşlarım adına tüm yetkili abilerimize çok teşekkür ederim” dedi.

YENİ KARİYER FIRSATLARI
Pilot Selim Rutkay Cevher ise “EASA lisanslarının Türkiye’de kabul edilmesi benim için yeni kariyer fırsatları yarattı. Bu, kendimi kanıtlamak için yeni fırsatlar sunuyor. Hepimizin uzun zamandır beklediği bir karardı. Tüm başvuru sahibi arkadaşlarım adına çok mutluyum ve bu konuda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

YENİ TALİMAT (TSHK) İNTERNET SİTESİNDE YAYIMLANDI
Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nün, yabancı ülkeler tarafından tanzim edilen pilot lisans ve yetkilerinin çevrilmesine yönelik yayımladığı talimatta koşullar verildi. Bütün ICAO üyesi ülkelerden lisans eğitimi dahilinde alınmış olan AUPRT eğitimleri kabul edilecek. EASA üyesi ülkelerden lisans eğitimi haricinde 31 Aralık 2022 tarihine kadar modüler olarak alınmış AUPRT ve öğretmenliği eğitimleri kabul edilecek.

Haberin Devamı

YURT DIŞINDA YAŞAYANLARI İLGİLENDİREN BÖLÜM
SHGM’nin yeni düzenlemesinde önemli bir detay da yurt dışında yaşayan lisanslı Türk pilotlara dair. İlgili değişiklik maddesi şöyle: “Türkiye’de geçen süreler hariç olmak üzere toplamda en az 3 yıl (1095 gün) süreyle yurt dışında ikamet edip yurt dışında oturma veya çalışma iznine sahip T.C. vatandaşı veya mavi kart sahipleri veya ikinci bir yabancı ülke vatandaşlığı olan T.C. vatandaşı veya mavi kart sahipleri aşağıdaki şartları sağlanmaları halinde sahip oldukları hususi pilot lisansı veya ticari pilot lisansı ve/veya aletli uçuş yetkilerinin gerektirdiği teorik ve uçuş eğitimlerinden muaf tutulacaktır.”

Haberin Devamı

İSTENİLEN ŞARTLAR
* PPL, CPL ve IR için pratik yetenek testinden 70 not almak.
* Kontrol uçuşu ve simülatör ile SHT-FCL’e uygun olarak ilgili tipte girilecek ATPL yetenek testinde başarılı olmak.
* Havacılığa giriş eğitiminden Türkçe olarak 60 ve üzeri puan almak.
* Level 4 İngilizce dil yeterliliğine sahip olmak.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!