Gümrüklerde 8.6 milyon sahte marka ele geçirildi

Güncelleme Tarihi:

Gümrüklerde 8.6 milyon sahte marka ele geçirildi
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 24, 2023 09:49

Almanya Federal Maliye Bakanı Christian Lindner, gümrüklerin 2022 bilançosunu açıkladı. Buna göre, geçen yıl 434 milyon Euro değerinde 8.6 milyon sahte marka ürün, 29 ton uyuşturucu ele geçirildi. Bu ürünlerin yüzde 78 gibi büyük bir kısmının Asya ülkelerinden Almanya’ya getirildiği belirlendi.

Haberin Devamı

SAHTE ürünler arasında kol saatleri, dünyaca ünlü markaların kıyafetleri ve mücevherler gibi yüksek fiyatlı lüks ürünler yer aldı. Lindner’in açıkladığı rapora göre 346 bin sahte marka kıyafet yakaladı. Dünya Kupası’nın da düzenlendiği geçen yıl yetkililer, 65 bin sahte forma ele geçirip imha etti. Uyuşturucu kaçakçılığı da gümrüklerde en sık rastlanılan kriminal olaylardan. Geçen yıl yaklaşık 14.5 ton kokain ele geçirildi. Bu miktar, 2021’dekinden 7 ton daha az ancak 2020’dekinden beş ton daha fazla. Buna ek olarak, memurlar bir önceki yıla göre yaklaşık 1000 kilogram ve 2020’dekinden yaklaşık 5 bin kilogram daha fazla olmak üzere yaklaşık 8 bin 400 kilo marihuana ele geçirdi. Diğer uyuşturucu maddeleriyle birlikte ele geçirilen toplam miktar ise yaklaşık 29 ton oldu.

Haberin Devamı

YASA DIŞI MÜHİMMAT
Öte yandan yıllık rapora göre gümrüklerde ayrıca 142 milyon kaçak sigara bulundu. 2021’de ise gümrük memurları 105 milyon kaçak sigara ele geçirdi. Yetkililer, ayrıca önceki yıllara göre daha fazla olmak üzere 52 savaş silahı ele geçirdi. Yasa dışı mühimmatın hacmi de çarpıcı bir şekilde büyüdü. Yaklaşık 579 bin mermi ele geçirildi. Bir önceki yıl 137 bin adet, 2020’de ise sadece 32 bin adet mermi ele geçirilmişti. Almanya’ya ürünlerin büyük bir bölümü Hamburg Limanı üzerinden giriyor. Burada gümrük yetkilileri, konteynerleri X-Ray teknolojisi ile denetliyor. Gümrük memurları ithalat ve ihracat işlemlerinin çoğunu dijital ortamda gerçekleştiriyor. Eğer herhangi bir şüphe varsa bir yetkili malları daha yakından inceliyor.

Gümrüklerde 8.6 milyon sahte marka ele geçirildi
163 MİLYAR EURO VERGİ
AB üyesi olmayan ülkelerden gelen posta veya kurye gönderileri gümrükten geçiriliyor. Gümrük vergisi ya da harç ödenip ödenmeyeceği malın türüne ve değerine bağlı olarak belirleniyor. Rapora göre geçen yıl gümrükler 163 milyar Euro vergi tahsil etti. En büyük kalemlerden biri, yaklaşık 87 milyar Euro ile ciro vergisi geliri oldu. Buna ek olarak, marka ürünler, tütün, alkol, kahve ve biranın yanı sıra enerji, elektrik ve motorlu taşıt vergileri gibi özel tüketim vergileri de toplam gelirde büyük bir paya sahip.

Haberin Devamı

48 BİN MEMUR ÇALIŞIYOR
Maliye Bakanı Christian Lindner, 2022 yılı bilançosunu tanıtırken gümrük personelini övdü. Lindner, “48 bin gümrük memuru her gün toplumumuz için görev yapıyor ve olağanüstü bir iş çıkarıyor” dedi. Gümrüklerin, ekonominin önemli bir parçası ve tedarik zincirlerinin işlemesini sağlayan önemli bir yeri olduğunu vurgulayan Lindner, Rusya’ya yönelik yaptırımlarda da gümrüklerin önemine dikkati çekti. Linder “Alman hükümeti, daha da geliştirilecek olan mevcut yaptırımların gerçekten uygulanmasını sağlamak için Avrupa ve uluslararası düzeyde çalışıyor” diye konuştu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!