Grev başladı, istasyonlar sessizliğe büründü

Güncelleme Tarihi:

Grev başladı, istasyonlar sessizliğe büründü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 10, 2024 11:40

Almanya’da 8 Ocak Pazartesi günü çiftçilerin tüm ülke genelinde başlattığı eylemlere bugün de demiryolu çalışanlarının başlattığı grevler eklendi. Grevler nedeniyle seferlerin neredeyse yüzde 80’i iptal edildi.

Haberin Devamı

ALMAN Tren Makinistleri Sendikası (GDL) ile işveren konumundaki Alman Demiryolları (DB) arasındaki ücret artışı ve çalışma saatlerinin sürelerinin azaltılmasına yönelik geçen yıldan bu yana devam eden görüş ayrılığı, bu yıl uzun grevlere neden olacak. DB, Frankfurt İş Mahkemesi’nin, acil ihtiyati tedbir kararıyla durdurmak istediği başvuruyu reddetmesinden sonra kararı temyize götürmüştü. Ancak Hessen Eyaleti İş Mahkemesi’nde görülen temyizden de sonuç çıkmadı ve DB grevlere engel olamadı. Yük taşımacılığında görev alan makinistler, GDL’nin çağrısıyla üç günlük grevine dün akşam saat 18.00’de, yolcu taşımacılığında planlanan grev de saat 02.00’de başladı. Grevler cuma akşamı saat 18.00’e kadar sürecek.
Grevler nedeniyle uzun ve kısa mesafeli trenlerin çoğu çalışmadı. DB’den yapılan açıklamada, uzun mesafeli trenlerin yüzde 80’i iptal edildi. Ancak grev önceden duyurulduğu için yolcular için sürpriz olmadı. DB sözcüsü, yolcuların seyahatlerini öne aldıklarını ya da daha sonraki bir zamanda ertelediklerini açıkladı. Ayrıca DB’nin işlettiği, Berlin ve Hamburg gibi bazı büyükşehirlerde banliyöler de iş bıraktı. Bu şehirlerde vatandaşlar metro ve otobüse yöneldi. Günde binlerce trenin girdiği Köln ana tren istasyonu, grevle birlikte en son pandemi döneminde yaşanan sessizliğe büründü.

Grev başladı, istasyonlar sessizliğe büründü

‘DB’NİN TEKLİFİ PROVOKASYON’
DB son ana kadar grevleri yasal olarak engellemeye çalışmıştı. GDL Başkanı Claus Weselsky grevi savundu ve daha fazla eylem olacağının sinyallerini verdi. Grevin başlamasının ardından ZDF’in ‘Morgenmagazin’ programında konuşan Weselsky, “Cuma gününe kadar bir şey çıkmazsa ara vereceğiz ve bir sonraki eyleme geçeceğiz” dedi. Weselsky, DB’den gelen son teklifi ise provokasyon olarak değerlendirdi. Anlaşmazlığın temelinde sendikanın vardiyalı çalışanlar için çalışma saatlerinin tam ücretle 38 saatten 35 saate indirilmesi talebi yer alıyor. Bunu reddeden DB, son teklifinde mevcut isteğe bağlı çalışma süresi modellerini genişletme olasılığını ortaya koydu. DB, önerisinde çalışanların haftada daha az çalışma saatini tercih edebileceklerini ancak bunun karşılığında mali kayıpları kabul etmeleri gerektiğini belirtti. GDL ise bu teklifi reddetti.
GDL ile DB ve diğer demiryolu şirketleri arasında devam eden ücret anlaşmazlığı sonucunda başlatılan grev, bugüne kadarki üçüncü ve en uzun grev oldu. Kuzeybatı ve doğuda bölgesel trenler işleten Transdev şirketi de grevden etkilendi. Aralık ayında sendika, üyelerinin süresiz grevleri oylaması için bir oylama düzenlemişti. Katılımcıların yaklaşık yüzde 97’si lehte oy kullandı. O zamandan bu yana daha uzun süreli grevler mümkün oldu.
Grev başladı, istasyonlar sessizliğe büründü

Grev başladı, istasyonlar sessizliğe büründü

Grev başladı, istasyonlar sessizliğe büründü

Grev başladı, istasyonlar sessizliğe büründü




 

BAKMADAN GEÇME!