‘Göçün beyin gücü’

Güncelleme Tarihi:

‘Göçün beyin gücü’
Oluşturulma Tarihi: Mart 27, 2024 18:11

Almanya’daki ‘ilk ve tek kayıtlı meslek birliği’ olan Türk Mühendis ve Mimarlar Birliği, bir yandan üyelerini bilimsel, sosyal ve kültürel alanlarda bilgilendirip, mesleki açıdan desteklerken, bir yandan da toplumu bu alanlarda beslemeyi hedefliyor.

Haberin Devamı

ALMANYA’da 33 yıl önce kurulan ‘Türk Mühendis ve Mimarlar Birliği-Almanya’ (TMMB), bu ülkede yaşayan Türklerin ‘sadece beden gücüyle değil, beyin güçleriyle de var oluşunun bir kanıtı’ olarak hem kendi üyelerine ve hem de bu topluma yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Kısa bir süre önce gerçekleştirilen 18’inci Genel Kurul’da görevlendirilen yeni yönetimin kurucu üyeleri ve birliğin kurucularından, ‘001 numaralı üye’ Abdullah Eldelekli’yle birlikte Hürriyet’i ziyaret eden TMMB Başkanı Demir Ceylan, bu vesileyle Almanya’daki tüm meslektaşlarına seslenerek, “Henüz bize üye olmamış olan tüm mühendis ve mimarları aramıza katılmaya ve ortaya çıkardığımız beyin gücünü daha da güçlendirmeye davet ediyorum” dedi.

‘Göçün beyin gücü’

Yaklaşık 20 yıldır birliğin başkanlığını yürüten Ceylan, en önemli vizyonlarından birinin Almanya’daki Türk toplumu tarihinde ‘kayıtlı ilk ve tek meslek birliği’ olarak yerini almış olan TMMB’ye bir ‘meslek odası’ statüsünü kazandırmak olduğunu belirterek, bunun için üye sayısının belli bir seviyeye yükselmesi gerektiğine işaret etti. Mühendislik ve mimarlık öğrencilerinin de üye olabileceklerini hatırlatan Ceylan, oda statüsünün alınmasıyla birliğin sağladığı ‘teknik eğitim ve staj’ olanaklarının artacağını, Almanya’daki diğer meslek odaları gibi serbest çalışan üyelerinin mühendislik ve mimarlık projeleri için imza yetkisine sahip olacaklarını belirtiyor. Demir Ceylan’ın verdiği bilgiye göre 1991’de kurulan TMMB’nin halen 74’ü aktif olmak üzere 360’ın üzerinde üyesi bulunuyor. Bunların yüzde 23’ü Başkan Ceylan gibi makina mühendisi. Onlardan sonra yüzde 21’le mimarlar, yüzde 17’yle inşaat ve yüzde 10’la elektrik-elektronik mühendisleri geliyor. Onları da bilgisayar, kimya, fizik, çevre, ekonomi, matematik ve diğer alanların mühendisleri takip ediyor.

ASRIN GİDİŞİNE YÖN VERMEK
“TMMB gibi mesleki ve akademik birliklerin varlığının Almanya’ya sağladığı faydaların yanı sıra, buradaki Türk lobisinin güçlenmesine önemli katkıları” olduğunu vurgulayan Ceylan, bu nedenle hem üyelere yönelik çalışmaları sürdürürken, birçok sosyal sorumluluk projesini de gerçekleştirdiklerine işaret ediyor. İlk kez 2005 yılında TMMB’nin başkanlığına seçilen Ceylan, 2011-14 dönemi hariç bu görevi sürdürüyor. Daha önceki yönetimlerde de yer alan Ceylan’ın birliğin kuruluş amacı ve toplumsal önemine ilişkin değerlendirmesi şöyle: “Mühendis ve mimarlar bilim ve teknolojiyi sorgulayarak üst seviyede öğrenirler. Aldıkları eğitim gereği öğrendiklerini geliştirerek uygular, bunlardan topluma yararlı sonuçlar çıkarır ve bilgilerini kendilerinden sonra gelen nesillere öğretirler. Bu sayede asrın gidişine yön verme konusunda sorumluklarını yerine getirirler. TMMB bu nedenle vardır.”

Haberin Devamı

ENGELLİ ÇOCUKLAR İÇİN ‘FRANKFURT HAUS’
TMMB gibi mesleki ve akademik birliklerin varlığının Almanya’ya sağladığı faydaların yanı sıra, buradaki Türk lobisinin güçlenmesine de katkıları olduğunu kaydeden Ceylan, “Sosyal sorumluluğumuz gereği birlikte yaşadığımız topluma yararlı projeler geliştiriyor ve uyguluyoruz. Hepimizi ilgilendiren toplumsal ve akademik konularda üyelerimiz tarafından veya konunun uzmanlarını davet ederek düzenlediğimiz eğitici, öğretici konferanslar ve seminerler gerçekleştiriyoruz” dedi. TMMB’nin sosyal sorumluluk anlayışı, sadece üyelerini, Almanya’yı ve Almanya’daki Türkiye kökenli toplumu değil, Türkiye’yi de kapsıyor. Bu vesileyle kuruluşundan bu yana gururla dile getirdikleri projeler gerçekleştirdiler. Örneğin, 1999 yılındaki büyük depremin ardından Frankfurt’tan çeşitli kurumların da desteği alınarak İzmit’in Köseköy beldesinde, engelli çocuklar için kurulan ‘Frankfurt Haus’ bu projelerden biri. Daha sonraki depremlerin ardından da hasar gören bir okulun yeniden öğrenime geçmesi için sürdürülen çalışmalara katkı ya da depremzedelere kira yardımı gibi destek projeleri de gerçekleştiren TMMB, 2021 yılındaki 30’uncu kuruluş yıl dönümü vesilesiyle de Gaziantep’in Kızılin bölgesinde TEMA Vakfı’yla birlikte 2 bin 500 fidanlık bir ‘Hatıra Ormanı’ kampanyasına imzasını atmıştı.

Haberin Devamı

YENİ ETKİNLİKLER
TMMB’nin üyelerini ve ‘birlikte yaşadığı’ toplumu bilimsel, sosyal ve kültürel alanlarda bilgilendirmeyi hedeflediğini vurgulayan Ceylan, önümüzdeki dönem için, içinde bulunduğumuz Cumhuriyet’in 100’üncü yılı kapsamında gerçekleştirecekleri etkinliklere de değindi. Bu etkinliklerden ilki 13 Nisan 2024’te ‘Cumhuriyet’in Aydınlanma Öncüleri’ başlığı altında gerçekleştirilecek. TMMB bünyesinde faaliyet göstermiş olan ‘Yüksek Öğrenimli Türk Göçmenler Çalışma Grubu’nun çalışmalarına dayanan bu proje, Cumhuriyet’in kuruluş yıllarında çeşitli branşlarda eğitim görmek üzere yurtdışına gönderilen kişilerin ve Türkiye’ye hizmetlerinin tanıtılmasını hedefliyor. İkincisi ise Hitler döneminde Almanya’da yaşama ve çalışma hakları ellerinden alındığı için, Türkiye’ye giden Alman akademisyenlerin genç cumhuriyetin bilimsel, kültürel ve sanatsal kalkınma hamlesine katkılarını, oradaki yaşam öykülerini, bu insanların halen hayatta olan çocuklarının tanıklığıyla topluma aktaracak ve ‘tarihe not düşecek’ bir belgesel projesi. Bu kapsamda her biri şu anda 80’li yaşlarında olan bu insanlarla görüşmelere başladıklarını belirten Ceylan, onların Türkiye’de geçirdikleri yıllara ilişkin anlattıkları ve anlatacaklarının Alman toplumunun buradaki Türklerle ilişkilerine de iyileştirici bir katkısı olacağına işaret etti.

‘Göçün beyin gücü’

Hürriyet’i ziyaret eden TMMB heyetinde, birliğin kurucularından, ‘001’ No’lu üye Yüksek İnşaat Mühendisi Abdullah Eldelekli de yer aldı. Eldelekli, son Genel Kurul’da TMMB’nin ‘onursal üyeliği’ne seçilmişti: “TMMB’yi 1991’de Almanya’da yaşayan bir grup mühendis ve mimar arkadaşla birlikte Frankfurt’ta kurduk. Aradan geçen zaman içinde derneğin yönetiminde hep yer aldım, başkanlık da dahil olmak üzere sorumluluklar üstlendim. Son olarak da Mali Konulardan Sorumlu Yönetim Kurulu üyesi olarak görev almıştım. TMMB, aradan geçen süre içinde hem göçmenlerin kurduğu bir sivil toplum örgütü olarak, hem de bir meslek birliği olarak etkin ve yetkin bir kurum konumuna geldi. Bu yoldaki çalışmaların sorumluluğunu ve yönetimini artık arkamızdan gelen kuşaklara bırakmamız gerektiğini düşündüğüm için yeni yönetimde aktif görev almadım. Genç arkadaşlarım da birliğimizle bağımı ‘onursal üye’ olarak sürdürmemi istediler ve bunu oy birliğiyle karara bağladılar. Bundan sonra TMMB’nin birlikte belirlediğimiz hedeflerini gerçekleştirmesi için yapılacak çalışmaları desteklemeye devam edeceğim.”

Haberin Devamı

DİĞER KENTLERDE DE ÖRGÜTLENMEYİ HEDEFLİYORLAR
TMMB’nin Hürriyet ziyaretine kısa bir süre önce gerçekleştirilen Genel Kurulu’nda yönetime seçilen Demir Ceylan (Başkan, Makina Mühendisi), Utku Külahçı (İkinci Başkan, Mimar), Nursener Tol (Sayman, Jeoloji Yüksek Mühendisi) ile Birgül Cangöz (Mimar), Bülent Aydın (Matematik Mühendisi), Burhan Engin (Kimya Mühendisi) ve Abdullah Eldelekli (Onursal Üye) katıldı, Münih’te yaşayan Dr. Esra İçer (Genel Sekreter, Makina Yüksek Mühendisi) ise katılamadı. Merkezi Frankfurt’ta olan TMMB’nin Münih başta olmak üzere Almanya’nın diğer kentlerinde de aktif üyeleri var. Birliğin hedeflerinden bir diğeri de önümüzdeki dönemde diğer kentlerde de şubelerin kurmak, şimdiye kadar ağırlıkla Frankfurt’ta gerçekleştiren etkinlikleri bu kentlere taşımak. Mühendis ve mimarları bir araya getirip, güç birliği oluşturmayı, kendi konularının yanında, Türkiye, Almanya ve de dünyanın sorunlarını çeşitli boyutlarda tartışan, çözümler aramayı, önerilerde bulunmayı hedefleyen TMMB, bu çalışmalarını artık eski dönemlerde olduğu gibi bir dergiyle değil, internetin sağladığı olanaklardan yararlanarak ve kendi internet sitesi aracılığıyla yayınlıyor. Ayrıntılı bilgi için: https://tmmb.info

‘Göçün beyin gücü’

Demir Ceylan, Birgül Cangöz, Nurseren Tol, Abdullah Eldelekli, Bülent Aydın, Utku Külahçı ve Burhan Engin, Hürriyet ziyaretleri sırasında hem gazetemizin Avrupa merkezindeki baskı tesislerini hem de buradaki ‘Hürriyet Tanıklığında Göçün 60 Yılı’ sergisiyle, bu sergi kapsamındaki ‘mini basın müzesi’ni de incelediler.
‘Göçün beyin gücü’

Arkadaşımız Abdurrahim Kurtiş, Birgül Cangöz, Demir Ceylan, Nurseren Tol, Abdullah Eldelekli, Burhan Engin, Utku Külahçı, Bülent Aydın ve arkadaşımız Hasan Öztekin.
‘Göçün beyin gücü’

Mühendis ve mimarlardan oluşan TMMB heyeti gazete baskısıyla ilgili ön hazırlıklar, baskı ve dağıtım süreciyle ilgili olarak Hürriyet Matbaası Üretim Müdürü Kadir Dağarcıkoğlu tarafından bilgilendirildiler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!