Gençler demokrasiye güveniyor, hükümete değil!

Güncelleme Tarihi:

Gençler demokrasiye güveniyor, hükümete değil
Oluşturulma Tarihi: Şubat 08, 2024 11:09

Bertelsmann Stiftung tarafından yapılan bir araştırmaya göre, Almanya’daki gençler arasında demokrasiye olan güven nispeten yüksek. Ancak birçoğu hükümete ve parlamentoya güvenmiyor.

Haberin Devamı

ARAŞTIRMAYA göre, ankete katılan 18-30 yaş arası gençlerin yüzde 59’u demokrasiye güvendiklerini söyledi. Aynı şekilde Avrupa Birliği’ne güvenenlerin oranı yüzde 62 oldu. Bu oran diğer ülkelere kıyasla daha yüksek. Araştırma bazı AB ülkelerinde yapıldı. Buna göre diğer 9 Avrupa ülkesinden katılımcıların ortalama olarak sadece yüzde 50’si demokrasiye, yüzde 57’si ise AB’ye güveniyor. Bununla birlikte, Almanya’da siyasete güvensizlik gençler arasında yaygın. Her iki genç yetişkinden biri yani yüzde 52’si hükümete güvenmediğini söylerken, yüzde 45’i parlamentoya güvenmediğini ifade etti. Öte yandan, eğitim ve bilim gençler tarafından en çok itibar gören konular arasında yer alıyor. Katılımcıların yaklaşık dörtte üçü her durumda bu alanlara güvendiklerini belirtti.

Haberin Devamı

Gençler demokrasiye güveniyor, hükümete değil

GELECEK KONUSUNDA ENDİŞELİLER
Araştırmayı yapan Bertelsmann Stiftung uzmanları, demokrasiye olan güveni riske atmamak gerektiği konusunda uyardı. Siyasetin sorunları çözme kabiliyetine olan inancı yeniden tesis etmek için hedefe yönelik tedbirlere ihtiyacı olduğu ifade edildi. Diğer yandan yaşları ne olursa olsun, katılımcıların gelecek konusunda oldukça endişeli olduğu da ortaya çıktı. Ankete göre, gençlerin yüzde 36’sı ve yaşlıların yüzde 42’si, iklim değişikliği veya yaşam standartları açısından işlerin daha da kötüye gideceğini düşünüyor. Almanya’daki genç yetişkinler, diğer ülkelerdeki akranlarına kıyasla ortalama olarak daha kötümser durumda. Araştırma için Almanya’dan temsili olarak seçilen 2 bin 248 kişiye geçen yıl şubat ve nisan ayları arasında görüşleri soruldu. Bunların arasında yaklaşık 500 kişi 18-30 yaş arasında yer aldı. Anket verileri daha sonra Belçika, Fransa, İtalya, Hollanda, Polonya, Romanya, İspanya, İsveç ve Birleşik Krallık’taki benzer anketlerle karşılaştırıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!