‘Geleceği birlikte kursunlar’

Güncelleme Tarihi:

‘Geleceği birlikte kursunlar’
Oluşturulma Tarihi: Haziran 06, 2023 10:48

Eğitimci- yazar Bahattin Gemici, göçmen çocukların Alman arkadaşlarıyla yaşadıkları sorunları içeren ‘İki Yurdum Var Benim’ adlı kitabından bölümler okudu. Okul müdürü Udo Moter, “Gemici’nin, dostluğu, kültürel çeşitliliği ve ortak değerlerimizi ele alan kitabı bizi ve çocukları çok etkiledi” dedi.

Haberin Devamı

GÖÇMEN kökenli çocukların çoğunlukta olduğu Essen-Karnap’daki Maria Kunigunda Schule’de okuma gününe katılan yazar Bahattin Gemici, anne-baba, öğretmen ve öğrencilerin hazır bulunduğu 1D sınıfında ‘İki Yurdum Var Benim’ adlı Almanca-Türkçe kitabını tanıttı. Mandolinle çocuk şarkıları çalarak başlayan Gemici, panoda gösterdiği resimler eşliğinde kitabını okudu. Kitaptan bazı bölümleri ise okul müdürü Udo Moter, öğretmen Leyla Taner ve Okul Destekleme Derneği Başkanı Michael Schwamborn da okudu. Okuma gününün sonunda öğrencilere mandolin eşliğinde iki Türkçe şarkı öğreten Gemici, dinleyiciler tarafından alkışlandı. Öğrenciler ve anne-babalar söz alarak Almanya’da dışlanma ve ayrımcılık karşısında yaşadıkları duygu ve düşünceleri dile getirdiler. Veliler, bu tür okumanın diğer sınıflarda da yapılmasını istedi.

‘Geleceği birlikte kursunlar’
ATATÜRK RESMİNİ ODAMA ASTIM
Maria Kunigunda Schule’nin, Çaycuma’daki Atatürk İlkokulu ile kardeş okul olduklarını belirten Udo Moter, Çaycuma Belediye Başkanı Bülent Kantarcı’nın okula gelerek hediye ettiği Atatürk resmini makam odasına astığını belirtti. Moter, “Gemici’nin dostluğu, kültürel çeşitliliği ve ortak değerlerimizi ele alan kitapları bizi ve çocukları çok etkiledi. Onun gibi bir yazarı okulumuzda ağırlamak bizim için bir onurdur” dedi.
‘Geleceği birlikte kursunlar’
‘SORUNLARIN ÜSTÜNE GİTMELİYİZ’
Almanya’da milyonlarca göçmen çocuğun iki ülke ve kültür arasında yaşadıklarını ve zaman zaman zorluklarla karşılaştıklarını belirten Gemici, yaşanan sorunların göz ardı edilmemesi, tartışılması gerektiğine dikkati çekti. ‘İki Yurdum Var Benim’ (Ich hab’ zwei Heimatländer’ kitabının, teneffüste top oynarken Tolga’ya kızan arkadaşı Thomas’ın, “Defol git ülkene!” diyen sözleriyle başladığını belirten Gemici, “Okullarda ve toplumsal yaşamda karşılaşılan sorunların üstüne gitmek hepimizin yararınadır.
Ayrımcılık ve haksızlık karşısında çocukları düşünmeye, hakkını aramaya ve çözüm yolları aramaya yöneltmeliyiz. Ancak bu şekilde ileride yaşanması muhtemel şiddet olaylarının önüne geçebiliriz. Biz, çocuklarımızın Alman arkadaşlarıyla barış ve dostluk içinde yaşamalarını, geleceği birlikte kurmalarını istiyoruz” diye konuştu.
‘Geleceği birlikte kursunlar’
‘Geleceği birlikte kursunlar’

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!