Fransalı Türkler sarı yelekliler hakkında ne düşünüyor?

Güncelleme Tarihi:

Fransalı Türkler sarı yelekliler hakkında ne düşünüyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2018 11:44

Fransa’da üç hafta önce başlayan sarı yeleklilerin protestoları hafta sonu Paris’i savaş alanına çevirince hükümet, olayların dozunun daha artacağından endişe ederek akaryakıt vergisi zamlarını askıya aldığını açıkladı. Sarı yelekliler bu geri adımdam memnun olmadı ancak eylemlerin şiddeti şimdilik düştü. Peki eylemlerin yaşandığı bölgelerde yaşayan Türkler ve Fransızlar yaşananlar hakkında ne düşünüyor. Demirören Haber Ajansı, olayların yaşandığı bölgelerde Fransızlara ve bu ülkede yaşayan Türklere mikrofon uzattı.

Haberin Devamı

PARİS’TE hafta sonu yaşanan çatışmaların ardından hafta içi eylemlerin yapıldığı alanlarda sessizlik hakim. Başbakan Edouard Philippe’in akaryakıt vergilerinin 6 ay askıya alınacağını duyurmasının ardından yer yer sürmekte olan eylemlerin azalıp azalmayacağı; hafta sonu yapılması beklenen büyük gösterilerde, sarı yeleklilerin tavrının ne olacağı merak konusu. Başta başkent Paris olmak üzere, ülke genelindeki olayların sayısı ve dozunda bir düşüşün yaşanması bekleniyor.

Fransalı Türkler sarı yelekliler hakkında ne düşünüyor

HAKLIYKEN HAKSIZ DURUMA DÜŞTÜLER
Fransa’da yaşayan Türkler, bunun bir halk hareketi olduğunu; yapılan zamlar ve vergilerle toplumun zorlandığını belirterek “Zenginlerden alınan vergilerin kaldırılması, asgari ücretin arttırılmaması halkı isyan ettirdi” diyor. Eylemcilerin şiddet olaylarını tasvip etmediklerini de söyleyen Türkler, toplumun bu olumsuzluklardan etkilendiğini, aşırıya kaçıldığını düşünüyor.
Fransa’da restoran işleten bir Türk vatandaşı, mağazaya saldıran ve arabaları yakanların provokasyon peşinde olduklarını; yapılan eylemlerden kendilerinin de etkilendiğini söyleyerek, “Polis bunlara karşı aşırı şiddet kullandı. Haklı durumdayken haksız duruma düştüler. Devlet geri adım atmış gibi görünüyor ama etkisi bu hafta belli olur. Bundan biz de etkilendik, bizim restoranın işleri düştü” dedi.

Haberin Devamı

Fransalı Türkler sarı yelekliler hakkında ne düşünüyor

HAYAT PAHALILIĞI PATLAMAYA DÖNÜŞTÜ
Paris’te yaşayan Ahmet Deniz, “Yağmacıların eylemlerde boy göstermesi, araçların yakılması sonucu polis de şiddet kullandı” dedi. Eylemcilerin protestolarında haklı olduğunu; fiyatların sürekli arttığını söyleyen Erkan Bilgin isimli vatandaş ise, “Haklılar ama vandalizme karşıyım. Her şeye zam geliyor ama maaşlar aynı. Kiralar pahalı, maaşlar artık yeterli gelmiyor ve bu sonunda patlamaya dönüştü” dedi.
Bölgede yaşayan Fransızlar ise “Başbakan 6 aylık bir ertelemeden bahsetti. Biz erteleme değil, kalıcı çözüm istiyoruz. Biz bunu istemiyoruz. Cumartesiye kadar çözüm bulunmazsa yine toplanacağız ve yürüyeceğiz” diyor.

Haberin Devamı

Fransalı Türkler sarı yelekliler hakkında ne düşünüyor

 

SON 24 SAATTE YAŞANANLAR

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!