Fransa’da isyan, İspanya’da alkış

Güncelleme Tarihi:

Fransa’da isyan, İspanya’da alkış
Oluşturulma Tarihi: Nisan 05, 2023 10:06

Geçen yıl yapılan seçim öncesi Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkede emeklilik yaşının yükseltileceğini ilan etti. Aksi halde gelecek nesillerin bu yükün altından kalkamayacağı gerçeğine de vurgu yaptı. 68 milyonluk Fransa’da 17 milyon emekli vardır. Emeklilik yaşı 62 olduğu halde, kadınlar ortalama 60.3, erkekler de 60.9 yaşında emekli oluyor.

Haberin Devamı

Fransa’da isyan, İspanya’da alkış

RESMİ verilere göre devlet emeklilere yılda 332 milyar Euro emeklilik parası ödüyor. Bu da Gayri Safi Milli Hasıla’nın (GSMH) 14’üne tekabül ediyor. İşte devlet katkısının azaltılması için Macron, emeklilik yaşının kademeli olarak 62’den 64’e yükseltilmesini istedi.
Nitekim 5 Şubat’ta bunu resmen ilan etti.
Tabii Fransa’da halk bu duruma isyan etti.
Protestolar başladı.
Ama “Ben bunu zevk olsun diye yapmıyorum. Gerekli olduğu için yapıyorum. Fransa’nın ve halkının çıkarına olduğu için yapıyorum” diyen Emmanuel Macron tutumunu değiştirmedi.

Fransa’da isyan, İspanya’da alkış

Haberin Devamı

HALK YİNE SOKAKLARA DÖKÜLDÜ
Hem Cumhurbaşkanı Macron hem de Başbakan Elisabeth Borne, şu anda 62 olan yasal emeklilik yaşının 1 Eylül’den itibaren kademeli olarak her yıl 3 ay yükseltilerek 2030’da 64’e çıkarılmasını ve 2027’den itibaren emeklilik maaşının tamamını alabilmek için 43 yıl prim ödeme şartını içeren tasarının Ulusal Meclis’te çoğunluğu sağlayamayacağını bildiklerinden, Anayasa’daki bir ‘boşluğu’ tercih ettiler. Fransa Anayasası’nın 49. Maddesi’nin 3. fıkrası, bir yasa tasarısının oylanmadan Ulusal Meclis’ten geçirilmesi için hükümete yetki, muhalefete de gensoru önergesi sunarak bunu engelleyip hükümeti düşürme ve yeni seçim yolunu açma olanağı veriyor.
Ancak muhalefetin gensoru önergesinin çoğunluğu sağlayamaması halinde, yasa tasarısının yasalaşması yolu da tamamen açılıyor.
Nitekim öyle de oldu.
Marine Le Pen liderliğindeki sağ popülist Ulusal Birlik’in (RN) sunduğu gensoru önergesi sadece 8 oy farkıyla reddedildi.
Böylece hükümet düşmediği gibi emeklilik yaşının 62’den 64’e yükseltilmesi yolu da tamamen açıldı.
Tabii halk yine sokaklara döküldü.
Başta Paris, Marsilya, Lyon, Nantes gibi büyük kentler olmak üzere ülkenin çeşitli kesimlerinde protesto gösterileri düzenlendi.
Yer yer çatışmalar oldu.
Caddelerdeki otomobiller ateşe verildi, market ve mağazaların camları, vitrinleri kırıldı.
Polis göz yaşartıcı gaz kullanarak göstericileri dağıtmayı denedi ve birçok gösterici gözaltına alındı.
Temizlik işçileri greve gidince Paris caddelerinde çöp yığınları oluştu.

Haberin Devamı

İSPANYA’DA YAŞLILAR SEVİNDİ
Fransa’da emeklilik yaşının 62’den 64’e çıkarılması nedeniyle yer yerinden oynarken, komşu ülke İspanya’da sessiz sedasız bir emeklilik reformu gerçekleştirildi.
2011 yılında alınan bir kararla emeklilik yaşının kademeli olarak 2027 yılına kadar 67’ye yükseleceği İspanya’da Pedro Sanchez liderliğindeki hükümet, yüksek gelirlilerin daha fazla Sosyal Sigorta primi ödemesini içeren emeklilik reformunu onayladı.
Düşük emekli aylıklarının artırılması ve Emeklilik Sigortası’na devlet katkısının yükseltilmesi de bu reformda yer aldı.
İspanya Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) ile Unidas Podemos’un (Birlikte Yapabiliriz- Başarabiliriz) oluşturduğu koalisyon hükümetinin bu yöndeki kararına, muhalefet partileri ile işverenler tepki gösterse de, halktan tam destek geldi.
Muhalefet partileri, hükümeti en geç 10 Aralık 2023 tarihine kadar yapılacak genel seçimlere ‘yatırım yapmakla’ suçladı.
Başbakan Pedro Sanchez ise “Biz ülkemizde sosyal barışı korumak istiyoruz” diyerek hem hükümeti hem de hayata geçirdikleri reformu savundu.
Düşük emekli aylıklarının yükseltilmesi, özellikle de İspanyol yaşlıları sevindirdi.
Evet...
Emeklilik yaşının 62’den 64’e yükseltilmesi istenen Fransa’da halk sokaklara dökülürken, emeklilik yaşının kademeli olarak 67’ye çıkarılması yıllar önce kararlaştırılan İspanya’daki reform, halk tarafından alkışlandı.
Yani emeklilik reformu Fransa’da isyana yol açarken, İspanya’da alkışlandı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!