Frankfurt tiyatroya doyamadı

Güncelleme Tarihi:

Frankfurt tiyatroya doyamadı
Oluşturulma Tarihi: Haziran 08, 2022 17:56

Bu yıl sekizincisi düzenlenen Frankfurt Türk Tiyatro Festivali sona erdi. Biri çocuklar için olmak üzere altı oyun, deneyimli tiyatrocuların katıldığı çok sayıda atölye çalışması ve söyleşiler içeren festivalde hem Frankfurt ve çevresinden, hem de Avrupa’nın çeşitli kentlerinden tiyatroseverler, bundan önceki festivallerin büyük çoğunluğuna ev sahipiliği yapan ‘Gallus Theather’ın salonunu doldurdu.

Haberin Devamı

AVRUPA’da Türkçe tiyatroya özlemi kısmen de olsa karşılamayı hedefleyen festivalin son oyunu ‘Seneye Bugün’ü izleyenler arasında Hessen Eyaleti Kültür Bakan Yardımcısı Ayşe Asar, Frankfurt Büyükşehir Belediyesi Encümeni Rosemarie Heilig, Türkiye’nin Frankfurt Başkonsolosu Erdem Tunçer ve eşiyle, İstanbul Devlet Tiyatrosu Müdürü Kubilay Karslıoğlu da yer aldı. İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun oyunu, festivalin diğer beş oyunu gibi Almanca üstyazılar eşliğinde sahnelendi.

Frankfurt tiyatroya doyamadı

Festival, Türkiye Kültür ve Turizm Bakanlığı, Hessen Bilim ve Kültür Bakanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Toplulukları Başkanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Frankfurt Başkonsolosluğu, Frankfurt Büyükşehir Belediyesi ve Türk Hava Yolları gibi kamusal kurumlarla aralarında Hürriyet Avrupa ve Öz Kayseri gibi özel kuruluşlar tarafından desteklendi. Kültür Bakanlığı Müsteşarı Ayşe Asal, Frankfurt İl Genel Meclisi Başkanı Hilime Arslaner, Başkonsolos Erdem Tunçer, artık gelenekselleşen festivalin önümüzdeki yıllarda da destekleneceğini açıkladılar. Tiyatrosever gönüllülerden oluşan ekibiyle festivalin bir kez daha başarıyla gerçekleşmesini sağlayan Tiyatro Frankfurt Genel Yayın Yönetmeni ve Festival Başkanı Kamil Kellecioğlu da kendilerine verilen desteğe teşekkür ederken, oyunların hepsinin dolu salonlarda gerçekleştiğine, çok sayıda tiyatroseverin yer olmadığı için gelemediğine işaret ederek, Frankfurt’un bir Türk tiyatrosuna olan ihtiyacının bir kez daha görüldüğünü vurguladı. Kellecioğlu 9’uncu Frankfurt Türk Tiyatro Festivali’nin de 25 Mayıs-5 Haziran 2023 tarihlerinde gerçekleştirileceğini duyurdu. Frankfurt’ta göçmen kökenli nüfusunun en yoğun olduğu bölgelerden ‘Gallus’taki tiyatroyu uzun yıllar yöneten ‘Gallus Theather’ Genel Sanat Yönetmeni Winfried Becker de her defasında daha zenginleşen festivale ev sahipliği yapmaktan memnun olduklarını söyledi.

Haberin Devamı

Frankfurt tiyatroya doyamadı

Haberin Devamı

‘SENEYE BUGÜN’ ROMANTİK BİR KOMEDİ
Festivalin son oyunu Türk tiyatrosunun deneyimli isimlerinden Celal Kadri Kınaoğlu’nun hem yönettiği ve hem de bizzat oynadığı ‘Seneye Bugün’ de diğer oyunlar gibi ayakta alkışlandı. Kanadalı Yazar Bernard Slade’in 1950-75 yılları Amerikası’nda yaşanan bir aşk öyküsünü işleyen, iki kişilik romantik komedinin diğer başrol oyuncusu da Gerçek Alnıaçık. Tek perdelik oyunda otel temizlikçisi rolünü de Ebru Demirdöven Şatıroğlu üstlendi. Aslında her ikisi de evli olan, eşleri ve çocuklarıyla mutlu birliktelikleri olan iki kişinin (Robert ve Doris) bir gecelik aşk macerası olarak başlayan ve her yıl aynı yerde bir gece tekrarlanarak neredeyse bir ömür süren neşeli, fırtınalı ve zaman zaman da hüzünlü öyküsünde iki usta oyuncunun zengin kostümleri de dönemin toplumsal gelişmelerini başarılı bir şekilde yansıtıyor. İstanbul Devlet Tiyatrosu’nun bu oyunun prömiyeri 1 Ekim 2021’de gerçekleştirilmişti. Türkçeye Gencay Gürün tarafından kazandırılan oyun daha önceki yıllarda da başka tiyatrolar tarafından da sahnelenmişti. Festivalin daha önceki akşamlarında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nun oyunlarından ‘Sen İstanbul’dan Daha Güzelsin’ ve ‘Zehir’, özel tiyatroların oyunlarından ‘İyi Kötü Çirkin’ ve Erzurum Devlet Tiyatrosu’ndan ‘Dünyanın Eski Zamanlarında’ (çocuk oyunu) oynandı.

Haberin Devamı

Frankfurt tiyatroya doyamadı

Frankfurt tiyatroya doyamadı

Frankfurt tiyatroya doyamadı

BAKMADAN GEÇME!