Filistin lideri Abbas’a Berlin’de soruşturma girişimi

Güncelleme Tarihi:

Filistin lideri Abbas’a Berlin’de soruşturma girişimi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 19, 2022 10:11

Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile Berlin’deki görüşmesinden sonra düzenlenen basın toplantısında İsrail’in Filistinlilere 50 katliam, 50 Holokost (soykırım) yaptığını söyleyen Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas hakkında Berlin Eyalet Kriminal Dairesi’nin soruşturma açılması girişiminde bulunduğu açıklandı.

Haberin Devamı

 

BERLİN Eyalet Kriminal Dairesi’nde (LKA) ilgili bir birimin ‘halkı kışkırtma’ şüphesiyle Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas hakkında soruşturma açılması için çalışmalar yaptığı açıklandı. Almanya Başbakanı Olaf Scholz ile salı günü yaptığı görüşmeden sonra Berlin’de düzenlenen basın toplantısında Abbas’ın “İsrail 1947 yılından günümüze kadar Filistin’in 50 köy ve kentinde, bölgesinde 50 katliam yaptı. 50 katliam, 50 Holokost (soykırım)” şeklindeki açıklaması ve Scholz’un sessiz kalması eleştirilere yol açarken, Berlin LKA harekete geçti.

‘HALKI KIŞKIRTMA’
Almanya’da geçerli yasalara göre Nazi döneminde 6 milyondan fazla Yahudi’nin yaşamını yitirdiği Holokost’un küçümsemesinin ve inkar edilmesinin suç olduğu hatırlatılırken, Berlin LKA’da ilgili bir birimin Alman Ceza Yasası’nın 130’uncu maddesindeki ‘halkı kışkırtma’ şüphesiyle Mahmud Abbas hakkında soruşturma açılması için çalışma başlattığı açıklandı. Federal Dışişleri Bakanlığı, federal hükümetin Berlin’e resmi ziyarette bulunan Abbas için dokunulmazlık statüsünün geçerli olduğu görüşünde olduğuna dikkat çekti. Ancak bazı çevreler, Filistin’in Almanya tarafından devlet olarak resmen tanınmadığını hatırlatarak, Abbas hakkında soruşturma açılmasının mümkün olduğunu savundular.

Haberin Devamı

SCHOLZ’A TEŞEKKÜR ETTİ
Öte yandan Abbas’ın açıklamalarına anında tepki göstermediği için ağır suçlamalara hedef olan Başbakan Scholz, dün (perşembe) İsrail Başbakanı Jair Lapid ile telefon görüşmesi yaptı. Başbakan Scholz’un, Abbas’ın söylemini kınadığını bu görüşmede özellikle vurguladığı belirtildi. Jair Lapid, görüşmeden sonra paylaştığı Tweet’te Almanya Başbakanı Scholz’a teşekkür etti.

 

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!