Evdeki ayrımcılık, karakolda devam etmiş

Güncelleme Tarihi:

Evdeki ayrımcılık, karakolda devam etmiş
Oluşturulma Tarihi: Eylül 18, 2022 12:29

Evlerine icra tabii ki için gelen Berlin Polisi’nin şiddetine ve hakaretine maruz kalan Suriyeli aile, hâlâ korku içinde yaşadıklarını ve çocuklarının travma geçirdiğini söyledi. Suriyeli aile, Sol Parti Berlin Eyalet Parlamentosu milletvekilleriyle birlikte basın toplantısı düzenledi.

Haberin Devamı

Olay geçtiğimiz hafta yaşanmıştı. Polis, toplu taşıma araçlarına kaçak bindiği için aldığı para cezasını ödemeyen Hamawi ailesinin evine haciz amaçlı gitti. Yaşanılan fiziki ve sözlü şiddet olayının görüntülerinin sosyal medyada paylaşılması üzerine konu Almanya’da gündem oldu. Görüntülerde, iki polis memurunun 3 çocuk babasını A. Hamawi’yi yere yatırıp arkadan kelepçeledikleri, bir polis memurunun ise parayı ödemek isteyen eşinin itirazı üzerine “Burası benim ülkem sen misafirsin” diye bağırdığı görülüyor. Görüntülerin yaklaşık 30 dakika olduğu ve ev sahibi Suriyeli kadın ve oğlu tarafından cep telefonuyla kaydedildiği belirtildi.

Evdeki ayrımcılık, karakolda devam etmiş

Haberin Devamı

ŞİKÂYET EDERSENİZ...
Sol Parti Eyalet Parlamentosu milletvekili Ferat Koçak’ın da sosyal medya hesabından videoyu paylaşması üzerine olay kısa sürede ülke genelinde gündeme geldi. Videonun 9 milyondan fazla izlendiği belirtildi. Koçak, partinin ayrımcılıkla mücadele politikaları sözcüsü milletvekili Elif Eralp ve milletvekili Niklas Schrader, aileyle birlikte basın toplantısı gerçekleştirdi. Ailenin tercümanı ve sosyal danışmanı da basın toplantısında hazır bulundu. Olayın şokunu atlatamadıklarını belirten A. Hamawi, özellikle çocuklarının olaydan çok etkilendiğini ve her kapı çaldığında korktuklarını söyledi. A. Hamawi’nin eşi F. Hamawi ise “Borcumuzu taksitle kapatmak istediğimizi yetkili kuruma bildirdik. ‘Borcumuzu ödeyeceğiz’ dememize rağmen, polisler eldivenlerini takarak hazırlandılar” dedi. F. Hamawi, kendisinin de bir travma yaşadığını ve eşinin yanında olmadığı durumlarda evde kalmak istemediğini söyledi. Olayın yaşandığı gün polis karakoluna şikâyete gittiklerini belirten A. Hamawi, video kayıtlarını gören polislerin, “Şikâyetçi olursanız, evinize çok daha sık polis gelir” diyerek kendilerini tehdit ettiklerini kaydetti.

Evdeki ayrımcılık, karakolda devam etmiş

Haberin Devamı

‘KURUMSAL IRKÇILIK VAR’
Olayın kamuoyuna yansımasını sağlayan Sol Parti milletvekili Ferat Koçak, Almanya’da polis teşkilatı içerisindeki kurumsal ırkçılığın var olduğunu belirtirken, “Sadece ırkçılar değil, Naziler de var. Hamawi ailesinin yaşadıkları istisna değil. Videoda, iki polisin Hamawi ailesine ırkçı bir saldırıda bulunduğunu görüyoruz. Berlin’de para cezası nedeniyle polis yabancı kökenli ailenin evine girerek ırkçı bir saldırı düzenledi. ‘Siz burada misafirsiniz, burası bizim ülkemiz’ yabancı düşmanlığı içeren bir ifadedir. Bu söylemlerle insanları hem dışladılar hem de kaba kuvvetle tutukladılar. Bunun arkasında yatan konu sadece bir para cezası” dedi.

Haberin Devamı

‘BİR ANNE OLARAK ÜZÜLDÜM’
Sol Parti milletvekili ve Ayrımcılıkla Mücadele Politika Sözcüsü Elif Eralp de polis içerisindeki kurumsal ırkçılığa dikkati çekti. Eralp, videoyu izlediğinde sadece partisinin bir milletvekili ve ayrımcılıkla mücadele sözcüsü olarak değil, aynı zamanda bir anne olarak çok üzüldüğünü ifade etti. Eralp, önceki yıllarda bazı polisler tarafından teşkilat içerisinde aşırı sağcı WhatsApp grupları oluşturulduğunun ve yine bazı kişisel verilerin aşırı sağ gruplara aktarıldığının görüldüğünü hatırlattı. Videoyu ilk izlediğinde çok kızdığını ve çok üzüldüğünü belirten Eralp “Irkçılığa karşı mücadele eden bir insan ve Türkiyeli olarak, burada bir ırkçılık yaşandığına çok üzüldüm. Ama bir anne olarak da üzüldüm. Nasıl böyle bir şey çocukların önünde yapılır” dedi. Hükümetle, ırkçılıkla her alanda mücadele etme konusunda ortak karar aldıklarının ve sözleşme imzaladıklarının altını çizen Eralp, buna rağmen böyle bir durumun yeniden yaşanmasının üzücü olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Evdeki ayrımcılık, karakolda devam etmiş

‘BÜYÜK BİR KOMİSYON KURULMALI’
Kurumsal ırkçılıkla mücadelede yapılması gerekenleri anlatan Elif Eralp, şöyle devam etti: “Daha fazla göçmen kökenli insanın her yerde olmasını istiyoruz. Bu otomatikman daha az ırkçılığın olması demek değil ama bir yol. İkinci yol, bütün alanlarda, poliste de olsa eğitimin değiştirilmesi lazım. Irkçılığın ciddi bir sorun olduğunu ve kabul edilmeyecek bir durum olduğunu insanlara kabul ettirmemiz lazım. Kontrol mekanizmaları çok önemli. Polise karşı az önce konuştuğumuz gibi videoların ortaya çıkması, bu videoların mahkeme, polis ve yargı tarafından kabul edilmesi çok önemli. Öte yandan ırkçılığa karşı Meclis’te büyük bir komisyon kurmak istiyoruz. Tüm konuları konuşalım, tartışalım diye. Aynı zamanda suç duyurusunda bulunabilir. Ama sadece poliste ve yargıda değil, bu suç duyurusu şikâyet komisyonuna da yapılabilir. Bunu güçlendirmek istiyoruz.”

Haberin Devamı

‘DİĞER POLİS PASİF DURUMDA’
Sol Parti milletvekili Niklas Schrader ise görüntülerin üzücü olduğunu belirtirken, ikinci polisin tutumuna dikkati çekti. Schrader, “Görüntülerde ikinci bir polis memuru daha görünüyor. Olaylar yaşanırken pasif durumda. Ne olay sırasında müdahale ediyor ne de sonrasında konuyla ilgili karakolda şikâyette bulunuyor. Bu da sık yaşanan sorunlardan bir tanesi” dedi. Öte yandan polisler de Suriyeli aileden şikâyetçi oldu. Polisler, Suriyeli ailenin direnç gösterdiği ve polisin görevini yapmasını engellediği suçlamasında bulundu. Bir polis memuru hakkında soruşturma başlatıldı ve masa başı göreve alındı

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!