Ertekin Özcan gözyaşlarıyla toprağa verildi

Güncelleme Tarihi:

Ertekin Özcan gözyaşlarıyla toprağa verildi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 07, 2023 14:22

Almanya’daki Türk Almanya Türk Toplumu'nun (TGD) kurucu başkanlarından olan ve 1970’li yıllardan itibaren göçmenlerin eşit hakları için Almanya’da mücadele eden Ertekin Özcan Berlin’de defnedildi.

Haberin Devamı

HUKUKÇU, eğitimci ve yazar kimliğiyle tanınan Özcan’ın cenazesine ailesinin yanı sıra çok sayıda yakını, yol arkadaşı ve sevenleri katıldı. Ertekin Özcan’la uzun yıllar farklı STK’larda birlikte çalışan Kenan Kolat, defin işlemi öncesinde düzenlenen anma töreninde Ertekin Özcan için bir konuşma yaptı. Yazar ve karikatürist Hayatı Boyacıoğlu da Özcan’ın bir şiirinden okudu ve sanatçı yönünü anlattı. Arkadaşı Alışan Genç de yakın dostu Ertekin Özcan için yazdığı bir şiiri okudu. Daha sonra defnedilmek üzere mezarlığa götürüldü. En sevdiği türkülerden olan ve Tarkan’ın seslendirdiği Aşık Veysel’in ‘Kara Toprak’ şarkısı eşliğinde toprağa verildi. Sevenleri karanfillerle Ertekin Özcan’a veda etti ve eşi Işıl Özcan, kızları Gönenç ve Süreç’e taziyelerini bildirdi.

Ertekin Özcan gözyaşlarıyla toprağa verildi
‘DEMOKRASİYE İNANMIŞ BİR İNSAN’
Mezarı başında yapılan anma konuşmalarında söz alan sosyal demokrat derneklerden HDB’nin kurucularından Ahmet İyidirli, Ertekin Özcan’ı anlattı: “Demokrasiye inanmış bir insan. Hangi görevi yaptıysa o görevlerde, özgürlükçü, adil, dayanışmacı laik düzenden yana oldu. Paylaşımcı bir insandı Ertekin. Hepimiz onu yumuşak yüzüyle bilirdik. Ama dirençli bir insandı. 12 Eylül’ün en karanlık dönemlerinde bile dik durmaktan, görüş belirtmekten, çekinmemiş bir insandır. Sağdan ve soldan gelen fiziki saldırı dönemlerinde bile görüş belirtmekten çekinmemiş bir arkadaşımızdı. Güzel anılarla ayrılıyoruz. Üzüntülüyüz.”
Ertekin Özcan gözyaşlarıyla toprağa verildi
‘HERKESLE YAVAŞ YAVAŞ VEDALAŞMIŞ’
TGD Eş Başkanı Gökay Sofuoğlu da Ertekin Özcan’ın defin töreninde kısa bir konuşma yaptı. Sofuoğlu, “Ertekin Özcan’dan söz edecek olursak göçmen hareketinden ve tarihinden de söz etmek gerekiyor. Örgütlenme tarihinden söz etmek gerekiyor. Göçmen hareketinin sanatsal tarihinden söz etmek gerekiyor. Kendi vücudunda oldukça fazla özellikleri taşımış bir insan. Bunun yanında çok iyi bir eş, çok iyi bir baba, çok iyi bir dede ve aynı zamanda çok iyi bir yoldaş oldu. Birkaç hafta önce konuştuk. Vefat ettiğini öğrendikten sonra anladım ki herkesle yavaş yavaş vedalaşmış. Ama bana hastalığından söz etmedi sadece kitaplarından ve projelerinden bahsetti. Ertekin öldükten sonra 97 yaşında vefat eden dedemi düşündüm. Dedem de böyle hayata tutunurdu. Dedemle konuşurken, o bir yanda evinin damını nasıl yapacağını, hangi ağaçları dikeceğini konuşurdu. Ertekin de onları yaptı. Ağaçlar dikti fidanlar dikti ve bize miras bıraktı” dedi.
Ertekin Özcan gözyaşlarıyla toprağa verildi
‘ÇOK DEĞERLİ BİR İNSANI KAYBETTİK’
Berlin Brandenburg Türkiye Toplumu (TBB) sözcülerinden Safer Çınar ise, “Ertekin kavga eden bir insan değil, görüşünü ifade eden bir insandı. Sanatsal yanı zaten dile getirildi. Çok değerli bir insanı kaybettik. Sadece arkadaşları olarak bizler değil, Almanya’da yaşayan ve Türkiye’den gelen bir toplum değerli bir insanı kaybetti. Hepimizin gideceği yol bu. Işıklar içinde uyusun. Hepimizin başı sağ olsun” diye konuştu.
Ertekin Özcan gözyaşlarıyla toprağa verildi
‘IŞIKLAR İÇİNDE YATACAĞINA KUŞKUM YOK’
Sol Parti eski milletvekili ve Almanya Türk Toplum eski Başkanı Prof. Dr. Hakkı Keskin de, “Işıklar içinde yatacağına kuşku duymuyorum. Yaşamı boyunca Almanya’daki Türk toplumunun eşit haklar içinde yaşaması için uğraşı veren bunun için örgütlenmenin önemini bilen ve bu doğrultuda hareket eden dostumuzdu” ifadelerini kullandı.
Ertekin Özcan gözyaşlarıyla toprağa verildi

Ertekin Özcan gözyaşlarıyla toprağa verildi
İLK ŞİİR KİTABI ‘TÜKENİŞİN TÜRKÜSÜ’
Almanyalı Türklerin örgütlenmelerine ilişkin doktora çalışması da yapan Dr. Ertekin Özcan aktif siyasi yaşamının yanı sıra şair ve edebiyatçı yönüyle de biliniyor. Yazdığı şiir kitabının dışında son olarak anıları üzerine bir kitap hazırlığı içindeydi. Ertekin Özcan 1946’da Erzincan’ın Çayırlı ilçesine bağlı, eski adı ‘Piriz’ olan, Çaykent köyünde dünyaya geldi. Haydarpaşa Lisesi’ni 1965’te bitirdikten sonra yüksek öğrenimini 1970’te İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamladı. 1974’te Batı Berlin Kreuzberg’deki ‘Türk İşçileri Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği’nde aktif olarak çalıştı ve 1975’te ‘HDB -Türkiye Halkçı Devrimci Birliği Batı-Berlin’in çalışmalarına katıldı. 1976-1977 yılları arasında sosyal demokrat eğilimli ‘HDF -Türkiye Halkçı Devrimci Federasyonu-Avrupa’nın kuruluş çalışmalarında yer aldı. İlk şiir kitabı, ‘Tükenişin Türküsü’ 1970’te, İstanbul’da yayımlandı. Ertekin Özcan evli ve iki kız çocuk babasıydı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!