Erken seçim sesleri yükseliyor

Güncelleme Tarihi:

Erken seçim sesleri yükseliyor
Oluşturulma Tarihi: Kasım 10, 2023 11:14

Almanya’da SPD, Yeşiller ve FDP arasındaki üçlü koalisyon hükümetinden memnuniyetsizlik giderek artıyor. ARD televizyonu tarafından yapılan ‘Almanya Trendi’ anketine katılanların yüzde 41’i federal hükümetin derhal erken seçim kararı almasını istedi.

Haberin Devamı

ANKETE katılanların sadece yüzde 32’si hükümetin 2025’teki federal seçime kadar devam etmesinden yana görüş belirtti. Seçmenlerin yüzde 6’lık bölümü koalisyon değişikliği gerektiğini belirtti ve SPD ile CDU/CSU’dan oluşan büyük bir koalisyona sıcak baktıklarını kaydetti. Erken seçimi en çok AfD seçmenleri istedi. AfD’lilerin yüzde 86’sı seçimlerin 2025’ten önce yapılması gerektiğini söyledi. CDU/CSU seçmenlerinin yüzde 39’u erken seçimden yana görüş belirtirken, yüzde 34’ü büyük bir koalisyon kurulmasından yana oy kullandı. SPD’lilerin yüzde 62’si ve Yeşiller taraftarının yüzde 80’i üçlü koalisyonunun tüm görev süresi boyunca devam etmesinden yana olduğunu ifade etti. Koalisyonun küçük ortağı FDP destekçileri arasında ise durum farklı. FDP’lilerin ise sadece yüzde 47’lik bölümü SPD ve Yeşiller ile hükümetin devamından yana. Liberal parti seçmenlerin yüzde 39’u üçlü koalisyona karşı görüş belirtti.
Partilerin oy oranlarında ise bir önceki ankete göre çok büyük değişiklik olmadı. Ankete göre CDU/CSU zirvedeki yerini koruyabildi ve yüzde 30 ile en güçlü parti oldu. AfD yüzde 21 ile ikinci sırada yer alırken, SPD 1 puan düşüşle sadece yüzde 15’e geriledi. Yeşiller 1 puan artışla yüzde 15’e ulaşırken, FDP de yüzde 1’in altında hafif bir yükseliş kaydederek yüzde 5 barajını aştı.

Erken seçim sesleri yükseliyor


Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!