Enflasyon, son 19 ayın en düşük seviyesinde

Güncelleme Tarihi:

Enflasyon, son 19 ayın en düşük seviyesinde
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2023 11:00

Almanya’da enflasyon oranı, geçen yıl şubat ayında başlayan Ukrayna savaşından bu yana en düşük seviyeye geriledi. Federal İstatistik Dairesi’nin verilerine göre ağustosta yüzde 6.1 seviyesini gören enflasyon, eylül ayında yüzde 4.5 olarak tespit edildi.

Haberin Devamı

UZMANLAR, enflasyondaki bu düşüşün başlıca nedeninin, hükümet tarafından geçen yıl haziran ayından ağustos ayına kadar uygulanan akaryakıt indirimi ve aylık 9 Euro olan Almanya çapında geçerli toplu taşıma biletlerinin, eylül ayı itibarıyla 2023 istatistikleri ile karşılaştırmada yer almamasını gösteriyor. İstatistik Dairesi, geçen yılın eylül ayı ile karşılaştırıldığında en yüksek fiyat artışının yüzde 7.5 ile gıdada görüldüğünü de aktardı. DW Türkçe’nin haberine göre Berenberg Bankası’nın ekonomistlerinden Salomon Fiedler, “Genel olarak Almanya’da enflasyonun düşmeye devam edeceğini düşünüyoruz. 2024 yılında enflasyon yüzde 2.5’in altına düşebilir” dedi. BayernLB Bankası’nın Başekonomisti Jürgen Michels ise önümüzdeki aylarda baz etkisinin devam edeceğinden yola çıktığını ancak enflasyonun kalıcı bir biçimde yüzde 2’nin altına 2025’te düşebileceğini ifade etti.

Haberin Devamı

DÜŞMEYE DEVAM EDECEK
Almanya Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamada da 2023’ün geri kalan aylarında enflasyonun düşmeye devam edeceği tahmini yapıldı. İthalat, üretici ve toptan eşya fiyatlarındaki düşüşün ara ara tüketiciye yansımasının beklendiği belirtilen Merkez Bankası’nın aylık raporda, “Buna rağmen, ücretlerin güçlü artışı nedeniyle, enflasyon oranının orta vadede de yüzde ikinin oldukça üzerinde seyretmesi muhtemeldir” denildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!