Enflasyon düştü

Güncelleme Tarihi:

Enflasyon düştü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2024 11:54

Almanya’da ocak ayı enflasyonu düştü. Federal İstatistik Dairesi’nin ilk tahmini verilerine göre tüketici fiyatları enflasyonu yüzde 2.9 oldu. Bu, Haziran 2021’den bu yana görülen en düşük oran. Aralık 2023’te ülke genelinde enflasyon yüzde 3.7 seviyesindeydi.

Haberin Devamı

ENFLASYONDAKİ düşüşün nedeni ise enerji fiyatlarındaki düşüş oldu. Tüketiciler, doğal gaz ve elektrik gibi enerji giderleri için daha az ödeme yaptı. Enerji fiyatları geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2.8 daha düşük oldu. Gıda fiyatları ise yüzde 3.8 ile genel enflasyonun önemli ölçüde üzerinde gerçekleşti. Deutsche Bank ekonomistlerine göre enflasyonun ocak ayında daha da düşmemesi, Alman hükümetinin aldığı çeşitli önlemlerden kaynaklanıyor. Bunlar arasında, enerji fiyat freninin sona ermesi ve yakıt ikmalini daha pahalı hale getiren CO2 fiyatının ton başına 30 Euro’dan 45 Euro’ya çıkarılması yer alıyor. Buna ek olarak, koronavirüs salgını döneminde uygulanan ve enerji krizi sırasında korunan gastronomide indirimli yüzde 7 olan KDV oranının yüzde 19’a yükselmesi yatıyor. Deutsche Bank’ın analizine göre, bunlar enflasyon oranını yaklaşık 0.6 puan artırdı.

Enflasyon düştü
EKONOMİSTLER İYİMSER
Genel olarak, tüketiciler geçen yıl enflasyondan ağır bir şekilde etkilendi. Yıllık ortalama enflasyon oranı yüzde 5.9 ile 2022 yılında kaydedilen yüzde 6.9’dan daha düşük. Ancak buna rağmen iki Almanya’nın birleşmesinden bu yana en yüksek ikinci yıllık ortalama oldu. Ekonomistler ise genel anlamda iyimser. 2024 yılının tamamı için enflasyonda önemli bir yavaşlama olması bekleniyor. Münih merkezli Ifo Enstitüsü, sadece yüzde 2.2’lik bir enflasyon oranı öngörüyor. 2023 yılında fiyatlar ortalama yüzde 5.9 oranında artmıştı. Deutsche Bank da enflasyonun bu yıl düşmesini bekliyor. Deutsche Bank, enflasyon oranının 2024’te yarıdan fazla düşeceğini öngörüyor. Ancak düşüşün inişli çıkışlı olması bekleniyor. Ifo Enstitüsü’ne göre bunun nedeni, tüketiciyle ilgili daha fazla şirketin önümüzdeki aylarda fiyatlarını artırmak istemesi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!