Enerji fiyatları artıyor

Güncelleme Tarihi:

Enerji fiyatları artıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2024 11:14

Geçen haftaki yazımızda, 2024’te Almanya’da bizleri bekleyen yeni yasa ve uygulamaları açıklamaya başlamıştık. Bugünkü yazımızda, siz değerli okurlarımız için yaptığımız derlemeye devam ediyoruz.

Haberin Devamı

Enerji fiyatları artıyor

ENERJİDE KDV İNDİRİMİ KALKIYOR
Gaz tedarikleri ve merkezi yakıt sistemleri için uygulanan, 2022’de yüzde 7’ye düşürülen Katma Değer Vergisi (KDV) oranı Mart 2024’ten itibaren tekrar yüzde 19’a çıkarılacak. Bir süredir uygulanan, elektrik ve gaz fiyatlarının artışını engelleyen düzenleme, 31.12.2023 itibariyle sona ermişti. Söz konusu düzenleme uygulamaya konulduğunda, Mart 2024’e kadar yürürlükte kalması planlanmıştı. Bu uygulama kapsamında, haneler bazında bir önceki yılın doğalgaz tüketimi baz alınarak doğalgaz kullanımının yüzde 80’lik kısmı için kilovat saat ücreti 12 Cent, elektrikte de kilovat saat başına 40 Cent ile sınırlandırılmıştı. İndirimin sona ermesiyle, tüketicilerin daha uygun fiyatlarla enerji tedarik eden farklı enerji sağlayıcıya geçip geçmemelerini kontrol etmeleri gerektiği anlamına gelir.

Haberin Devamı

Enerji fiyatları artıyor

ISITMA YASASI YÜRÜRLÜĞE GİRİYOR
Almanya’da konut ve işyerlerinde yeni kurulan ısıtma sistemleri için en azından yüzde 65 oranında yenilenebilir enerji ile çalışma koşulu getirildi. 2024’te yürürlüğe giren Isıtma Yasası (Heizungsgesetz), başlangıçta sadece yeni yapılandırılan alanlar için geçerli olacak. Yeni yapılar dışında kalan binalar için öngörülen bu düzenleme en erken 2026’da başlayacak. Örneğin, fuel oil veya doğazla çalışan mevcut ısıtma sistemleri için herhangi bir değişiklik söz konusu olmayacak. Bunlar aynı şekilde kullanılmaya devam edilebilecek ve gerekli hallerde tamir edilebilecek. Mevcut binalarda yeni ısıtma sistemleri için bir geçiş süresi söz konusu olacak. Yeni bir ısıtma sistemi kurmak isteyen konut sahiplerinin, katı, sıvı veya gaz halindeki yakıtlarla çalışan (örneğin doğalgaz gibi) bir ısıtma sistemi için zorunlu olarak enerji danışmanlık hizmeti almaları gerekiyor. Yeni düzenlemelerle ilgili iyi bir genel bilgileri, federal hükümetin Isıtma Rehberi’nde bulunabilir. Söz konusu rehbere şu linkten erişebilirsiniz: https://www.energiewechsel.de/KAENEF/Redaktion/DE/Dossier/geg-gesetz-fuer-erneuerbares-heizen#heizungswegweiser

Haberin Devamı

Enerji fiyatları artıyor

AKARYAKIT DA ZAMLANIYOR
Kısa adı CO2 olan karbondioksit fiyatı, Ocak 2024’te ton başına 30 Euro’dan 45 Euro’ya yükseldi. İlk başta sadece 40 Euro’ya çıkması planlanmıştı, ancak federal bütçede oluşan açık nedeniyle daha belirgin bir artışa karar verildi. Bu artış, mazot ve süper benzin gibi akaryakıtın yanı sıra, doğalgaz ve fuel oil fiyatını da etkileyecek. Buna göre, süper benzinin litre fiyatı yaklaşık 4.3 Cent, mazotun litre fiyatı ise yaklaşık 4.7 Cent artması bekleniyor. CO2 fiyatlandırma aracı 2021 yılında uygulamaya konulmuş, ve bu nedenle yakıt fiyatları düzenli olarak artmıştı. Ancak 2023’teki yüksek enerji fiyatları nedeniyle artış geçici olarak durdurulmuştu. CO2 fiyatlandırma ile fosil yakıtların iklim için zararlı tüketimini ve böylece CO2 salınımını azaltmayı teşvik edilmesi amaçlanmaktadır.
BİTTİ

Haberin Devamı

BUNU NOT EDİN!
İŞTEN ÇIKARMA DURUMUNDA TAZMİNAT TALEP EDEBİLİR MİYİM?
İŞTEN çıkarılmak veya işini kaybetmek, birçok çalışan için korkulan bir düşünce olabilir. Enerji, yakıt, gıda kısacası hayatın her alanında pahalılığın doruğa ulaştığı şu günlerde, işini kaybetmek büyük bir kabus iken, kimileri en azından işyerinden tazminat almayı umut edebilir. Ancak işveren tarafından yapılan bir işten çıkarma sonrasında ne zaman tazminat talep edebiliriz? Tazminat talep etme hakkına sahip miyiz? Gelin birlikte, bu konudaki haklarımızı okuyalım.

TAZMİNATTA UZLAŞMA ŞART
Öncelikle şunu belirtmek gerekir: İşveren, bir iş ilişkisini yasal ve süresine uygun bir şekilde sona erdirdiğinde, işçilerin yasal bir tazminat talepleri yoktur. “Tazminat talepleri iş hukukunda oldukça nadirdir” diyen Gütersloh’daki Alman İş Hukuku uzmanı Johannes Schipp. “İşten çıkarmalardan kaynaklanan tazminat çözümlerinin çoğu, genellikle iş sözleşmesi tarafları arasında yapılan anlaşmalar veya iş mahkemesinde kararlaştırılan bir uzlaşma şeklinde gerçekleşir” diye hatırlatmada bulunuyor. Bu durumlarda işveren tazminat öder ve karşılığında işçi, işten çıkarmanın geçerliliğini kabul eder ve kararlaştırılan tazminatını alır. Böylelikle, iki taraf için de, mahkemenin aksi yönde karar vermesi halinde istem dışı iş ilişkisinin devam etmesi engellenmiş olur.

Haberin Devamı

BAŞKA BİR İŞ İLİŞKİSİ MÜMKÜN DEĞİLSE...
Sadece nadir durumlarda istisnaların söz konusu olduğunu hatırlatan Schipp, işten çıkarmanın geçersiz olmasına rağmen iş ilişkisinin devam ettirilememesi durumunda Fesih Koruma Yasası’nın 9. maddesine göre, iş mahkemesinin, işçi veya işverenin başvurusu üzerine iş ilişkisini sona erdirebileceğini ve işvereni makul bir tazminat ödemeye mahkûm edebileceğini belirtiyor. Ancak uzman avukat, bunun genellikle çok zor olduğunu özellikle vurguluyor. Sadece personel işe alma ve çıkarma konusunda kendi başına yetkilendirilmiş üst düzey yöneticilerin, işveren tarafından gerekçe gösterilmeden işten çıkarılabileceğini söylüyor.

Haberin Devamı

EN AZ YARIM BRÜT MAAŞ KADAR
‘Betriebsbedingte Kündigung’ yani Türkçe ifadeyle, işyeriyle ilgili nedenlerle yapılan işten çıkarma durumunda tazminatla ilgili başka bir seçenek daha bulunmaktadır. Örneğin işveren, işçinin işten çıkarılma kararına karşı dava açmaması durumunda, işten çıkarma tebliğinde tazminat önceden bildirebilir. Bu durumda tazminat bedeli, her çalışılan yıl için en az yarım brüt aylık maaş tutarında olmalıdır. Bununla ilgili yasal düzenleme, Fesih Koruma Yasası’nın 1a maddesinde yer aldığını hatırlatmış olalım. Ayrıca, sektöre ilişkin toplu iş sözleşmeleri, işyerindeki nedenlerle yapılan işten çıkarmalarda tazminat hakkı öngörebilir. Bir şirket kapatılırsa veya işyerinde bir yeniden yapılanma süreci söz konusuysa, işyeri işçi temsilcisi genellikle işverenle bir araya gelip bir sosyal plan üzerinde müzakere eder. Bu plan, genellikle iş kaybına uğrayacak işçilere ödenecek tazminatları belirler ve işçilere bu tazminatlara hak kazanma hakkı verir.

BAKMADAN GEÇME!