Emekliye müjde!

Güncelleme Tarihi:

Emekliye müjde
Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2024 12:49

Almanya Çalışma Bakanı Hubertus Heil, bu yıl emekli maaşlarına enflasyondan daha yüksek zam yapmayı planladıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Funke Media Grubu’na konuşan Heil, ilk tahminlerin emekli maaşlarının bu yıl güçlü bir şekilde artacağı yönündeki beklentiyi desteklediğini açıkladı. Geçen yıl emekli maaşlarına yapılan zammın düşük olmadığını ancak enflasyonun altında kaldığını belirten Heil, “Bu yıl enflasyon büyük ölçüde düşüyor ve toplu sözleşmeler de oldukça iyi zamlarla imzalanıyor” dedi. Maliye Bakanı Christian Lindler (FDP) ise üzerinde çalışılan emeklilik reformu ile gelecekte emekli maaşlarına güçlü artışların yapılmasını sınırlamayı hedefliyor. Söz konusu reform üzerindeki çalışmalara da değinen Heil, bu konuda epey yol alındığını belirterek, aslında reformla emekli maaşlarındaki seviyeyi daimi şekilde korumayı hedeflediklerini vurguladı. Reform yapılmaması halinde emekli maaşlarının önümüzdeki yıllarda düşmesinin kaçınılmaz olduğunu ifade Heil, emeklilik yaşını yükseltmeden maaş seviyesinin korunması için reformun şart olduğunu anlattı. Heil, söz konusu reforma yönelik taslağın önümüzdeki haftalarda sunulacağını söyledi. Heil, emeklilik sigortası primlerinde ise şimdilik bir artış öngörmediklerini vurguladı. İstihdamın rekor seviyede olması nedeniyle primlerde artışa gerek görülmediğini belirten Heil, bu nedenle emeklilik primlerinin 2018’den beri yüzde 18.6 seviyesinde olduğunu, artırılmadığını ve daha uzun süre de aynı düzeyde kalacağını söyledi.

Haberin Devamı

DOĞUYA DAHA FAZLA ZAM
Almanya’da emekli maaşlarına yıllık zam her yıl 1 Temmuz itibariyle yapılıyor ve bu zam oranı, enflasyon yerine toplu sözleşmelerde emekçilerin aldığı kazanımlar baz alınarak hesaplanıyor. DW Türkçe’nin haberine göre Doğu ve Batı Almanya’nın birleşmesinden bu yana hükümet her yıl maaşların daha düşük olduğu doğu eyaletlerinde daha fazla artış yaparak batı eyaletleri ile maaşları dengeleme yönünde bir politika yürütüyor. Geçen yıl da bu nedenle doğudaki eyaletlerde emekli maaşlarına yüzde 5.86 oranında, batıda ise yüzde 4.39 oranında artış yapılmıştı.

BAKMADAN GEÇME!