Emeklilik yaşı artıyor, primler aynı kalıyor

Güncelleme Tarihi:

Emeklilik yaşı artıyor, primler aynı kalıyor
Oluşturulma Tarihi: Şubat 03, 2024 11:22

Almanya’da emeklileri, 2024 yılında bir dizi yenilik bekliyor. 2012’den bu yana sigortalı çalışanların doğum yıllarına göre normal emeklilik yaş haddi kademeli olarak artarken, erken emeklilik yaşı da kademeli olarak artıyor. Bugün başlattığımız ‘2024 Emeklilik Dosyası’ için Almanya’da yaşayan emeklilerimizi ilgilendiren değişiklikleri araştırıp derledik.

Haberin Devamı

Emeklilik yaşı artıyor, primler aynı kalıyor
BİLİNDİĞİ gibi 2012’de yürürlüğe giren bir yasa ile Almanya’da emeklilik yaşı kademeli olarak artmaya başladı. 2012’den önce sigortalı çalışanların doğum tarihine bakılmaksızın 65 yaşında ve en az 5 yıl sigortalılık süresine sahip olanlar emekli olabiliyordu. O dönemin federal hükümetinin aldığı kararla bu tarihten itibaren emeklilik yaşı 1947 doğumlulardan itibaren kademeli olarak yükselmeye başladı. 2031 yılından itibaren artık herkes için 67 yaş kesintisiz emeklilik için aranan yaş şartı olacak. 2012’den bu yana her yıl olduğu bu yıl da emeklilik yaş haddi 2 ay artırıldı. Örneğin 1958 doğumlular için 2024 yılı itibariyle emeklilik yaşı 66’ya çıkıyor. Daha sonra doğanlar için emekliliğe geçiş yaşı 2 aylık artışlarla devam ediyor. 2031’de normal emeklilik yaşı 67 yaşına ulaşmış olacak.
Özellikle uzun süre sigortalı olanlar için ‘63 Yaşından İtibaren Emeklilik’ (Rente ab 63) olarak adlandırılan erken yaşta emeklilik için aranan yaş şartı, 1960 doğumlu olanlar için 64 yıl 4 aya yükseliyor. Daha sonra doğanlar için erken emekliliğe giriş yaşı artarak devam edecek ve 2029’da 65 yaş olarak uygulanacak. En az 45 yıl boyunca sigortaya tabi çalışma süresi olanlar, uzun süreli sigortalılar için geçerli olan kesintisiz emeklilik hakkından yararlanabilecek. Bu emeklilik türünden daha önce emekli olunamadığı gibi kesintili olarak da yararlanmak mümkün değil.

Haberin Devamı

KESİNTİLER DE ARTIYOR
Bilindiği gibi 35 yıl uzun süre sigortalı olanlar, 63 yaş şartıyla erken emeklili olabiliyor. Normal yaş haddinden önce emekli olanlarda, erkenden emekliye ayrıldıkları her bir ay için yüzde 0.3 oranında kesinti yapılıyor. 35 yıl sigortalı çalışanlar için geçerli olan erken emeklilik yaşı 2031 yılına kadar kademeli olarak 67 yaşına yükseleceği için, erkenden emekli olmak isteyenlerin aylığından yapılacak kesintiler de her yıl artacak. Buna göre, 1961 doğumlular normal emeklilik için 66 yaş ve 6 ay şartına tabi olduklarından, yüzde 12.6 oranında kesintiyle 63 yaşında erken emeklilik talebinde bulunabilecek. Geçen yıl 63 yaşında erken emeklilik hakkından yararlanan 1960 doğumlulardaki kesinti oranı ise yüzde 12’de kalmıştı. Erken emeklilikte yapılan kesinti oranının ömür boyu değişmedeğini de burada hatırlatmış olalım.

Haberin Devamı

EMEKLİLİK PRİMİ DEĞİŞMİYOR
Sigortalı çalışanlardan Alman Emeklilik Sigortası’na yapılan prim kesintisinde 2024 yılı itibariyle bir değişikli olmayacak. Diğer bir ifadeyle, sigortalı çalışanlardan yapılan prim kesinti oranı geçen yıl olduğu gibi bu yılda yüzde 18.6 tutarında uygulanmaya devam edecek. Prime esas alınan kazançtaki tavan miktarında ise 2024 yılında artış var. Buna göre, bu yıl prime esas alınan azami kazanç miktarı, Almanya’nın batısındaki eyaletler için 7 bin 300 Euro’dan 7 bin 550 Euro’ya yükselirken, yeni eyaletlerde, yani ülkenin doğusundaki eyaletlerde ise bu kazanç miktarı 7 bin 100 Euro’dan 7 bin 450 Euro’ya yükseltildi. Bu miktarın üzerinde kazanç elde edenlerde bu kazanç miktarının üzerindeki gelirleri için sigorta primi kesintisi yapılmaz.

Haberin Devamı

KNAPPSCHAFT’TA DA ARTIŞ VAR
Madencilerin kayıtlı olduğu Knappschaft emeklilik sigortasında ise yeni eyaletler için belirlenen prime esas alınan azami kazanç miktarı, aylık 8 bin 750 Euro’dan 9 bin 200 Euro’ya yükseldi. Eski eyaletlerde ise bu artış aylık 300 Euro olarak belirlenirken, bu sigorta koluna kayıtlı olanlar için prime esas alınan azami kazanç miktarı 8 bin 950 Euro’dan 9 bin 250 Euro’ya çıkmış oldu. Knappschaft emeklilik sigortası, madencilerin özel çalışma ve sağlık koşullarını dikkate alan bir sigorta kolu olduğunu belirtmiş olalım.

İŞ GÜCÜ KAYBINDA DAHA İYİ GÜVENCE
Maluliyet olarak da adlandırılan iş gücü kaybında bağlanan emeklilik aylığının miktarı, kişinin malul olduğu ana kadar yatırmış olduğu sigorta primi sürelerine göre hesaplanıyor. Bura ek olarak, iş gücü kaybı yaşayan kişilere ‘Zurechnungszeit’ adı verilen ek prim süresi kaydedilir ki, malul oldukları tarih ile normal emeklilik yaşı arasında geçen süre boyunca sigortalı bir işte çalışmış ve prim ödemiş gibi kabul edilir. Bu ek süre uygulaması sayesinde maluliyetten dolayı erken yaşta zorunlu olarak emekli olanlara, daha yüksek miktarda emeklilik aylığı almaları sağlanır. 2019’dan bu yana, ‘Zurechnungszeit’ süresinin miktarı normal emeklilik yaşı için öngörülen artışla uyumlu hale getirilmeye çalışılıyor. Diğer bir ifadeyle bu ek prim süresi, 2031’e kadar aşamalı olarak 67 yaşına kadar devam edecek. Örneğin bir kişi bu yıl maluliyetten dolayı emekli olursa, ‘Zurechnungszeit’ süresi 66 yerine 66 yaşında ve 1 ay sonra sona erecektir.

Haberin Devamı

EK KAZANÇ SINIRI ARTIYOR
2024 yılında, iş gücü kaybı nedeniyle emekli aylığı bağlananlar için geçerli olan ek kazanç sınırları da artırıldı. Günde en fazla 6 saate kadar iş gücüne sahip olan kısmi malullar, Ocak 2024’ten itibaren yılda en az 37 bin 117,50 Euro ek kazanç elde edebilecekler. Günde en fazla 3 saat çalışma gücüne sahip olup da maluliyet aylığı alanlarda ise ek kazanç miktarı 18 bin 558,75 Euro’ya yükseltildi. Bu miktarın üzerinde gelir elde eden malulların aylığından belirli oranda kesinti yapılır.
DEVAM EDECEK: TEMMUZ AYINDA EMEKLİLERE YAPILACAK ZAM ORANI NE OLACAK?

Emeklilik yaşı artıyor, primler aynı kalıyor

ÖNEMLİ BİR MAHKEME KARARI
Almanya’da kendisine miras kalan gayrimenkulü satışa çıkaran bir kişi, bazı durumlarda gelir vergisi ödemek zorunda olur. Ancak diğer mirasçılardan payların satın alınması suretiyle sahip olunan emlakın satışından gelir vergisi talep edilmez. Bu konuda merkezi Münih’te bulunan Federal Alman Sayıştayı, mirasçıların yüzünü güldüren bir karar aldı. Karara göre, bir miras ortaklığına ait emlak satışından dolayı vergi dairesi bundan böyle gelir vergisi talep edemeyecek. Yargıçlar, aldıkları bu son kararla, daha önce bu konuda verilen hükümleri değiştirmiş ve vergi idaresinin şimdiye dek yaptığı vergi uygulamasını düzeltmiş oldu. Miras kalan gayrimenkulün satışından kesilecek spekülasyon vergisi muafiyeti hakkında şunu da bilmekte fayda var. Emlak üzerinden yapılan 10 yıllık spekülasyon süresi miras yoluyla devredilir. Bu nedenle spekülasyon süresi, mirasın intikaliyle değil, miras bırakanın emlakı ilk satın aldığı tarihten itibaren işlemeye başlar. Örneğin, miras bırakılan bir emlak vefat eden kişi tarafından 2010 yılında satın alındıysa, muhtemel mirasçılardan 2020’den itibaren satıştan dolayı spekülasyon vergisi kesilmez.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!