Emeklilere bir dizi vergi kolaylığı var

Güncelleme Tarihi:

Emeklilere bir dizi vergi kolaylığı var
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 23, 2022 08:29

Almanya’da emeklilere yapılan zamlar yüzleri güldürürken, artan gelirle birlikte vergiden muaf gelir sınırını aştığı için vergi mükellefi konumuna düşen emeklilerin sayısı da arttı. Ancak emekliler, omuzlarına binen vergi yükünü azaltmak için değişik imkânlara sahip.

Haberin Devamı

Emeklilere bir dizi vergi kolaylığı var
ÖRNEĞİN kamu yararına faaliyet gösteren bir örgüt veya teşkilata bağışta bulunan emekliler, bağış miktarını vergiye tabi gelirden düşebilir. Bağış makbuzunun veya ödeme girdisinin vergi beyanı kapsamında ibraz edilmesi, yeterli olacaktır.
Vergiye tabi gelirden düşülebilen harcama kalemleri arasında bakım hizmetleri veya ilaçlar, tıbbi malzemeler veya terapiler için yapılan harcamalar da yer alıyor. Bu harcama kalemlerinin hangi oranda vergi kolaylığı sağladığı, kişinin geliri, medeni durumuna ve sahip olduğu çocuk sayısına bağlı olarak hesaplanmaktadır. Detaylı bilgi için mali müşavirinizden bilgi almanızı öneriyoruz. Mali müşavirinizle görüştüğünüzde, konunun “‘Berechnung der zumutbaren Belastungsgrenze’ olduğunu söylemeniz yeterli olacaktır.

Haberin Devamı

ENGELLİ İNDİRİMİ
Almanya’da yüzde 20 ve daha yüksek engellilik derecesine sahip olanlar da vergi kolaylığından yararlanabiliyor. 2020 yılına kadar engelliler için dikkate alınan vergi indirimi miktarı, 2021’den bu yana değişti. 2021’den önce ve sonraki vergi yılları için engelliler için tanınan vergi kolaylığını altta yer alan tablodan hesaplayabilirsiniz. Örneğin 2021’den sonra yüzde 40 engellilik derecesine sahip olan bir kişi, 860 Euro’ya vergiye tabi gelir miktarını düşürebilirken, aynı kişi 2020 ve daha önceki vergi yılları için sadece 430 Euro’ya kadar vergi kolaylığından yararlanabiliyordu.

Emeklilere bir dizi vergi kolaylığı var
GÖNÜLLÜLELERE DE KOLAYLIK VAR
Alman Maliyesi, bakıma muhtaç olan bir kişiye gönüllü olarak bakanlara da vergi kolaylığı sağlıyor. Örneğin en az bakım derecesi 2 ve daha yüksek olan bir kişiye gönüllü olarak bakım hizmeti sunanlar, 2021’den bu yana 600 ile 1800 Euro arasında vergi kolaylığından yararlabilir. Bakım derecesi 3 olan bir kişiye bakana 1100 Euro vergi kolaylığı sağlanırken, bu miktar bakım derecesi 4 ve 5 olanlar veya engellilik belgesinde ‘H’ harfi (yardıma muhtaç) veya ‘Bl’ ibaresi (gözleri görmeyen) bulananlar için 1800 Euro’ya kadar yükseliyor. Yukarıda saydığımız koşulları yerine getiren okurlarımızın bahsedilen vergi kolaylığından yararlanabilmeleri için yaptıkları tüm harcamalara ilişkin fatura ve fişlerini saklamalarını tavsiye ediyoruz. Alman Maliyesi, gerektiğinde vergi mükellefinden harcamalara ilişkin belge talebinde bulunabilir.

Haberin Devamı

VERGİ BEYAN MASRAFLARI
Yapılan son zamla birlikte vergi mükellefi olan veya vergi beyan zorunluluğuna tabi duruma gelen emekliler, vergi denkleştirmesi için yaptıkları harcamaları da vergiden düşebilir. Örneğin mali müşavire ödenen danışmanlık ücreti, vergiden düşülebiler harcama kalemleri arasında yer alıyor. Bunun yanı sıra, sigortalı çalışanlarda olduğu gibi emekliler de sağlık sigortası ve bakım sigortasının yanı sıra kaza ve ferdi mesuliyet sigortasına ödenen aidatlar da vergiden düşülebiliyor.

Emeklilere bir dizi vergi kolaylığı var
- BUNU BİLİYOR MUSUNUZ?-

2033’E KADAR 43 MİLYON SÜRÜCÜ BELGESİ DEĞİŞECEK
ALMANYA’da 2033 yılına kadar eski sürücü belgelerinin AB yönetmelikleri kapsamında AB sürücü ehliyetleriyle değiştirilmesi gerekiyor. Bu satırları okuyan bazı sürücüler, “Daha o zamana kadar çok vaktimiz var” diye düşünse de, ehliyet yenileme uygulaması doğum yılına göre sırasıyla yapıldığından, bu yıl sürücü belgesini değiştirmek zorunda olanlar tanınan ilk süre geçen salı günü sona erdi bile. 19 Temmuz 2022’ye kadar 31 Aralık 1998 tarihine kadar alınan kağıt sürücü belgesini değiştirmeyen 1953 ile 1958 arasında doğmuş olan sürücüleri, idari cezanın beklediğini buradan hatırlatmak istiyoruz. İçişleri Bakanları Konferansı Başkanı CSU’lu Joachim Herrmann’ın verdiği bilgiye göre, 20 Temmuz’dan itibaren çevirmeye takılan ve yeni tip AB sürücü belgesi ibraz edemeyen 1953 ile 1958 doğumlu sürücülere, 10 Euro’ya kadar idari cezası kesileceği uyarısında bulundu. Hermann, idari cezaya maruz kalmak istemeyen sürücülere, eski ehliyetlerini en kısa zamanda yenisiyle değiştirmelerini önerdi.

Haberin Devamı

20 YILDA HEPSİ YENİLENECEK
Yetkililerden aldığımız bilgiye göre, 19 Ocak 2013 tarihinden önce tanzim edilmiş olan 43 milyon sürücü ehliyet belgesi, önümüzdeki 20 yıl içinde sırasıyla değiştirilecek. Yeni tip AB sürücü ehliyetlerinin daha güvenli ve AB yönetmelikleriyle uyumlu olduğu, ayrıca merkezi bilgi bankasında kayıt altına alınacağı bildiriliyor. Sürücü belgesini 19 Ocak 2023 tarihine değiştirme sırası, 1959 ile 1964 arasında doğmuş olan sürücüler olacak. 1965 ile 1970 doğumluların ise en geç 19 Ocak 2024 tarihine kadar sürücü belgelerini değiştirmeleri gerekiyor. Daha sonraki yıllarda ise 1970 ve sonra doğanlar için ehliyet değiştirme sırası gelecek. En son değiştirme tarihi olarak açıklanan 19 Ocak 2033 tarihi, 1953’ten önce doğup da sürücü belgesini 2012 ile 18 Ocak 2013 arasında almış olanlar için geçerli olacak. 19 Ocak 2013’ten sonra tanzim edilmiş olan ehliyetler ise AB yönetmelikleriyle uyumlu olduğundan, bunların değiştirilmesi gerekmiyor. Ehliyet değişimi için düzenli aralıklarla doktor muayenesi yaptırmak veya yeni imtihana girmek koşulları da aranmadığı gelen bilgiler arasında.

BAKMADAN GEÇME!