Ekonomi konusunda acı konuştu

Güncelleme Tarihi:

Ekonomi konusunda acı konuştu
Oluşturulma Tarihi: Şubat 15, 2024 11:14

Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck (Yeşiller), Alman ekonomisinin durumu konusunda endişeli olduğunu söyledi. Habeck, Reuters haber ajansının hükümet kaynaklarına dayanarak verdiği federal hükümetin büyüme tahminini aşağıya doğru revize edeceği yönündeki haberini de bir anlamda teyit etmiş oldu.

Haberin Devamı

ALMANYA Ekonomi Bakanı Robert Habeck, Leipzig’de üç günlük federal eyaletler turunun başlangıcında bir ticaret politikası forumunda yaptığı açıklamada hükümetin bu yıl için ekonomik tahminlerini önemli ölçüde düşüreceğini söyledi. Ekonomik büyümenin sadece yüzde 0.2 olması beklenirken, Habeck bunun ‘dramatik derecede kötü’ olduğunu söyledi ve “Bu şekilde devam edemeyiz” diye vurguladı. Düşüşün nedenlerinden birinin Federal Anayasa Mahkemesi’nin bütçe kararının sonuçları olduğunu ifade eden Habeck, örnek olarak hükümetin kemer sıkma önlemleri sonucu 2023 sonunda enerji fiyat frenlerini aşamalı olarak kaldırmak zorunda kalması nedeniyle insanların yatırım yapmak için daha az parası olduğunu belirtti. Bakan Habeck, “Genel olarak, bu ülkeye yeniden daha fazla yatırım yapmamız ve ekonomik büyümeyi devam ettirmemiz gerekiyor” diye konuştu.

Haberin Devamı

GERÇEKÇİ GÖRÜNMÜYOR
Habeck önümüzdeki hafta yıllık ekonomik raporu sunacak. Sonbahar tahminlerinde hükümet bu yıl için hâlâ yüzde 1.3’lük bir büyüme öngörüyor. Ancak ekim ayındaki bu tahmin bir süredir gerçekçi görünmüyor. Almanya’nın gayrisafi yurtiçi hasılası en son 2023’ün dördüncü çeyreğinde, kısmen inşaat ve makine gibi ekipmanlara yapılan yatırımlardaki düşüş nedeniyle yüzde 0.3 oranında küçülmüştü. Bu yılın ilk çeyreğinde tekrar düşüş yaşanması durumunda, Almanya’da teknik bir resesyondan söz edilebileceği kaydedildi.
Robert Habeck’in yanı sıra Federal Maliye Bakanı Christian Lindner de kısa süre önce Almanya’nın artık rekabetçi olmadığını söylemişti. Lindner’e göre koalisyon hükümeti ilkbahara kadar Almanya’nın bir iş merkezi olarak güçlendirilmesi için bir konsept sunmayı planlıyor. Bunun yaz aylarında sunulacak olan 2025 bütçe taslağı görüşmeleri ile eş zamanlı olması bekleniyor. Münih merkezli Ifo Enstitüsü, 2025 yılında yüzde 1.3’lük bir büyüme beklerken Kiel Dünya Ekonomisi Enstitüsü (IfW) yüzde 1.2’lik bir büyüme öngörüyor. Geçen yıl ekim ayında yüzde 1.5 büyüme tahmin edilmişti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!