‘Düzensiz göçü sınırlandırmalıyız’

Güncelleme Tarihi:

‘Düzensiz göçü sınırlandırmalıyız’
Oluşturulma Tarihi: Mart 31, 2023 11:02

CDU Lideri Friedrich Merz, iltica prosedürlerinin AB sınırlarındaki kabul ve karar merkezleri aracılığıyla yürütülmesi gerektiğini söyledi. Almanya’ya her yıl 30 bin iltica başvurusu yapıldığını belirten Merz, “Bu rakam belirlenen kriterlerin çok üzerinde. Düzensiz göçü yönetilebilir bir seviyeyle sınırlandırmalıyız” dedi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da Ana muhalefet partisi CDU/CSU ile iktidarın küçük ortağı FDP, iltica yasalarının sıkılaştırılması ve yasa dışı göçün sınırlandırılmasına yönelik ortak talepler dile getiriyor. Başbakan Olaf Scholz’u (SPD) mülteci politikasında ihmalkâr davranmakla suçlayan CDU Genel Baskani Friedrich Merz, yerel politikacılarla Berlin’deki ‘Mülteci Zirvesi’nde bir araya geldi. Zirveye yaklaşık 700 belediye meclisi üyesi ve belediye başkanı katıldı. CDU/CSU, mültecilerin yerleştirilmesindeki sorunları tartışmak istiyor. Merz, Bild gazetesine verdiği demeçte “Belediyeler, Başbakan Scholz’un harekete geçmesi için adeta yalvarıyor” derken, Scholz’un tutumunun Almanya’nın Avrupalı ortaklarının güvenini sarstığını söyledi. Avrupa’nın nihayet sığınma politikasında ortak bir yola ihtiyacı olduğunu kaydeden Merz, Almanya’da da ‘tahammül edilebilecek sınırlar’ olduğunu söyledi ve bu sınırlara bazı şehirlerde ulaşıldığını kaydetti. “Bu nedenle düzensiz göçü yönetilebilir bir seviyeyle sınırlandırmalıyız” diyen Merz, ayda 30 bin iltica başvurusu alındığını ve bu rakamın, eski federal hükümetin yılda 200 bin olan kriterinin ‘çok üzerinde’ olduğunu vurguladı. Özellikle AB’nin dış sınırlarının ve buralardaki sığınma merkezlerinin daha fazla korunması gerektiğini belirten Friedrich Merz, “İltica prosedürleri mümkün olduğunca Avrupa Birliği sınırlarında, örneğin sınıra yakın kabul ve karar merkezleri aracılığıyla yürütülmelidir” dedi.

‘Düzensiz göçü sınırlandırmalıyız’
DAHA FAZLA DÜZEN VE TUTARLILIK
Bayern Medya Grubu haberine göre, iktidar ortağı FDP de Birlik Partileri gibi ilticayı sınırlayan önlemler istiyor. İki FDP’li siyasetçinin, göç politikasının tamamında daha fazla düzen ve tutarlılık çağrısında bulunan bir belge hazırladığı belirtildi. Habere göre, FDP Federal Meclis Grup Başkan Yardımcısı Konstantin Kuhle ve FDP Federal Meclis Direktörü Stephan Thomae, iltica başvurularının gelecekte üçüncü ülkelerde de incelenebilmesini talep ediyor. Ayrıca, ülkeyi terk etmek zorunda kalan kişilerin geri gönderilmesi için polisin yetkilerinin genişletilmesi talep ediliyor.

Haberin Devamı

KÜHNERT’TEN MERZ’E ELEŞTİRİ
SPD Genel Sekreteri Kevin Kühnert ise tartışmanın ‘ortamı zehirlemesine’ karşı uyarıda bulundu. Redaktionsnetzwerk Deutschland’a konuşan Kühnert, “CDU/CSU göç politikasına dahil olmak istiyorsa, bu kez tartışmayı sosyal turizm sloganları ve benzer palavralarla zehirlemeye karşı durması iyi olur” dedi. Konut sıkıntısı gibi zorlukların herkes için açık olduğunu söyleyen Kühnert, “İçişleri Bakanı Nancy Faeser bu nedenle uzun zamandan beri düzenli bir prosedür başlattı. Bu kapsamda federal mülklerin seferber edilmesinin yanı sıra belediyelerdeki süreçlerin dijitalleştirilmesi de yer alıyor” dedi.

 

BAKMADAN GEÇME!