Dünyanın sonunun gelmesine 1,75 milyar yıl var ama iklim değişikliği insanlığı yok edebilir

Güncelleme Tarihi:

Dünyanın sonunun gelmesine 1,75 milyar yıl var ama iklim değişikliği insanlığı yok edebilir
Oluşturulma Tarihi: Eylül 19, 2013 10:28

Dünyanın sonu geliyor diye endişelenmeye gerek yok, biraz daha zamanımız var. Ama iklim değişikliği nedeniyle o zamanın hiçbir anlamı olmayabilir.

Haberin Devamı

İngiltere'deki East Anglia Üniversitesi Çevre Bilimleri Fakültesi'nden araştırmacılar, gezegenlerin üzerindeki 'yaşanabilir bölgelerin' nasıl değiştiğini; bir diğer ifadeyle gezegenimizin daha ne kadar süre yaşanabilir bir yer olarak kalacağını hesapladı. Buna göre Dünya, 1 milyar 750 milyon yıl daha canlıların üzerinde yaşayabileceği bir yer olarak kalacak.

Söz konusu araştırma, İngiliz basınında geniş yer buldu. Ancak bunlar arasında en ilgi çekici olanı Independent gazetesinin bakış açısı oldu. Okuyucularına bir iyi bir de kötü haberi olduğunu söyleyen gazete, "Dünya, 1 milyar 750 milyon yıl daha yaşamı destekleyebilecek ancak iklim değişikliği nedeniyle biz çok önceden yeryüzünden silinmiş olacağız" dedi.

Araştırmanın ekip lideri Andrew Rushby ise "Güneşin boyutu büyüdüğünden, 1 milyar 750 milyon yıl kadar sonra sıcaklıklar artacak ve okyanuslar buharlaşacak. Koşullar insan yaşamının sürmesi için imkânsız hale gelecek. Ama araştırmada insan eliyle oluşan iklim değişikliği ya da bir göktaşının çarpması veya nükleer savaş gibi insan yaşamını yok edebilecek ihtimaller dikkate alınmadı" diyor.

Haberin Devamı

Çalışmada ayrıca, dünyanın son dönemlerine gelindiğindeki ısı nedeniyle sadece belli ortamlardaki mikropların hayatta kalabileceği söyleniyor.

Araştırmada insanlar 1 milyar 750 milyon yılın sonlarına doğru hayatta kalabilseler bile, sonun birden gelmeyeceği, insan yaşamının tamamen sonlandıracak koşulların bir milyon yılda oluşacağı vurgulanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!