‘Dünyanın ilk köfte fabrikatörü’nü yitirdik

Güncelleme Tarihi:

‘Dünyanın ilk köfte fabrikatörü’nü yitirdik
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 19, 2023 15:40

Almanya’ya yüksek öğrenim için gelen ve daha sonra kurduğu fabrikada kendi geliştirdiği makinelerle hazır köfte üretimine geçerek bu ülkedeki ilk Türk girişimciler arasında yerini alan yüksek mühendis Ali Rıza Taşelmas, Frankfurt’ta toprağa verildi.

Haberin Devamı

ANKARA’da 1937 yılında dünyaya gelen Ali Rıza Taşelmas, Türkiye’de teknikerlik eğitimini tamamladıktan sonra yüksek öğrenimini yapmak üzere 1961 yılında Frankfurt’a geldi. Eğitim sırasında Frankfurt Başkonsolosluğu’nda çalıştı. Frankfurt’taki ilk kuşaktan çoğu kişi onu, başkonsolosluğun güler yüzlü, her zaman vatandaşa yardıma hazır bir görevlisi olarak hatırlıyor. Daha sonra elektrik yüksek mühendisi olarak çeşitli Alman firmalarında görev aldı, ardından Frankfurt’a bağlı Ginnheim’da kurduğu ‘Keba GmbH’yle gıda sektörüne girdi. Kendi geliştirdiği makinelerle başta köfte ve hamburger olmak üzere çeşitli et ürünleri imal edip, donmuş olarak tüm Almanya’ya pazarlayan Taşelmas, zamanla yine Frankfurt yakınlarında Karben’da açtığı tesislerle hem çeşitlerini hem de üretim hacmini artırmıştı.

Haberin Devamı

‘Dünyanın ilk köfte fabrikatörü’nü yitirdik

ÖĞRENCİLERE BURS VERİYORDU
90’lı yıllarda hakkındaki ‘Dünyanın ilk köfte fabrikatörü’ başlıklı haberler çıkan Taşelmas’ın kurduğu ek tesisler sayesinde fabrikasının günlük üretim kapasitesi 50 tonu bulmuştu. Almanya’daki Türk gıda sektörünün öncüsü sayılan Taşelmas, 2000’li yıllarda fabrikasını satarak yeniden asıl mesleğine, mühendisliğe döndü. Uzun yıllar Frankfurt kent merkezindeki mühendislik bürosunda çeşitli firmalara danışmanlık yapan, çok sayıda fabrikanın kuruluşuna imzasını atan Taşelmas, Türk-Alman Kulübü gibi çeşitli sivil toplum kuruluşlarına üye olmuş, Avrupa Türkiye Cumhuriyet Kadınları Derneği’nin de kurucu üyesi olmuştu. Yakınları, Taşelmas’ın mütevazılığı nedeniyle hiç dile getirmediğini ancak Türkiye’de öğrenim gören çok sayıda gence burs verdiğini söylüyor.
Son yıllarda zamanının bir bölümünü Bodrum’daki evinde geçiren Taşelmas’ın kısa bir süre önce geldiği Frankfurt’ta ani bir rahatsızlık sonucu 86 yaşında vefat ettiği ve Frankfurt Merkez Mezarlığı’nda yakın aile çevresinin katıldığı bir törenle toprağa verildiği öğrenildi.

Haberin Devamı

‘Dünyanın ilk köfte fabrikatörü’nü yitirdik

‘GÖNÜL KAPISI AÇIK OLAN...’
Almanya Alevi Birlikleri Federasyonu’nun (AABF) kurucularından yazar Uğur Aydoğdu, sosyal medya üzerinden Taşelmas’ın vefatı üzerine yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi: “Bu yazıyı yazdığımı görebilseydi, bana, ‘Gereksizdi’ diyeceğini biliyorum. Türkiye’de yıllarca kaç kişiye burs verdiğini, sivil toplum örgütlerine yaptığı yardımları hiçbirimiz bilmeyeceğiz. Bilinen söylemle, sağ elin verdiğini sol el görmez anlayışına sahipti. Kendisinden bahsetmeyi, ‘Ben’ demeyi sevmeyen ama yardımı, yedirmeyi, sevindirmeyi seven, gönül kapısı açık olan örnek bir değerdi. İnsan neden onun gibiler azınlıkta diye düşünmeden edemiyor. Yoksa biz mi farkında değiliz. Bürosunun bulunduğu Frankfurt’un merkezi yerlerinden olan Hauptwache artık yalnız. Frankfurt değerli bir iş insanından, bizler ise koruyucu kanatları olan değerli bir büyüğümüzden yoksun kaldık. Ali Rıza Taşelmas, Hızır ve İlyas Peygamber eşliğinde Hakk’ın rahmetine nail oldu. Elmas gibi yüreğinle ve hatıralarınla kalbimizdesin Ali Rıza Abi.”

Haberin Devamı

‘Dünyanın ilk köfte fabrikatörü’nü yitirdik

‘Dünyanın ilk köfte fabrikatörü’nü yitirdik

‘Dünyanın ilk köfte fabrikatörü’nü yitirdik

BAKMADAN GEÇME!