Dunja Hayali’ye ‘uyuma katkı’ ödülü

Güncelleme Tarihi:

Dunja Hayali’ye ‘uyuma katkı’ ödülü
Oluşturulma Tarihi: Mart 12, 2024 11:30

Almanya Uyum Vakfı, toplumsal bütünlüğe katkı ve angajmanlarından dolayı gazeteci ve moderatör Dunja Hayali’ye ‘Talisman 2024’ (Tılsım-Şans Getiren) ödülü verdi.

Haberin Devamı

ALMAN devlet televizyonu ZDF’te yıllardır haber programları sunan ve ‘Morgenmagazin’ (Sabah Magazini) programının moderatörlüğünü yapan Dunja Hayali, toplumsal bütünlüğe ve demokrasinin korunmasına katkılarından dolayı Alman Uyum Vakfı’nın (DSI) ‘Talisman 2024’ (Tılsım-Şans Getiren) ödülünü aldı. Daha önce Almanya’nın eski Başbakanı Angela Merkel’in 2021 yılından beri de Şansölye Olaf Scholz’un hamilik yaptığı, ‘şans eşitliği ve katılım’ için partiler üstü faaliyet gösteren DSI ödülü tarihi Brandenburg Kapısı’nın bitişiğindeki Allianz Vakfı binasının salonunda düzenlenen törende verildi. Törene Federal Meclis Başkan Yardımcısı Aydan Özoğuz, Federal Hükümetin Göç, Sığınmacılar ve Uyumdan Sorumlu Devlet Bakanı Reem Alabali-Radovan, bazı parlamenterler ile Almanya Uyum Vakfı’nın desteklediği ve yol gösterdiği aralarında Türkiye kökenlilerin de bulunduğu çok sayıda bursiyer katıldı. 2019 yılında aynı ödülü alan ve Nazilerin Yahudi soykırımından sağ olarak kurtulmayı başaran 103 yaşındaki Margot Friedlaender de törende hazır bulundu.

Dunja Hayali’ye ‘uyuma katkı’ ödülü

Haberin Devamı

Dunja Hayali’ye ‘uyuma katkı’ ödülü
Dunja Hayali’ye ‘uyuma katkı’ ödülü
Dunja Hayali’ye ‘uyuma katkı’ ödülü

ALMANYA İÇİN BİR ŞANSSINIZ’

Almanya Uyum Vakfı’nın 2017’den beri başkanlığını yapan Almanya’nın eski Cumhurbaşkanı Christian Wulff, bursiyerleri için bir rol model olduğu, kin ve nefrete, aşırı sağcılara karşı kararlı bir biçimde mücadele verdiği için Dunja Hayali’nin bu ödüle layık görüldüğünü söyledi. Övgü konuşmasını Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock yaptı: “Dunja Hayali, bizim ülkemiz için bir şanstır. Demokrasimiz için bir şanstır. Gösterdiği angajman ve yaptığı çalışmalar demokrasimizin hâlâ mükemmel olmadığının işaretidir. Demokrasiyi hep birlikte korumalı ve şekillendirmeliyiz. Biz geçmişimizi değiştirmeyiz ama geleceğimizi şekillendirebiliriz.”
Baerbock, özellikle sosyal medyada kendisine hakaret edilen, tehditler alan Dunja Hayali’nin yılmadan kararlı bir şekilde ırkçılığa, Yahudi, İslam, yabancı düşmanlığına karşı verdiği mücadelenin takdire şayan olduğunu söyledi. “Siz insan onuru dokunulmazdır’ ilkesine sahip çıkıyorsunuz. ‘Yabancılar dışarı’ diyenlere karşı çıkıyorsunuz. Yalnız kendiniz için değil, diğerleri için, demokrasi için ayağa kalkıyorsunuz. Sığınmacı haklarını savunuyorsunuz. Bir yurttaş, bir demokrat olarak bu ödül sizin hakkınız” dedi.
Dunja Hayali’ye ‘uyuma katkı’ ödülü

Dunja Hayali’ye ‘uyuma katkı’ ödülü

‘BABA BEN ÖDÜL ALIYORUM’
Ödül töreni sırasında duygu dolu anlar yaşandı. ‘Talisman 2024’ ödülünü alan Dunja Hayali, “Benim şansım Almanya’da doğmuş olmaktı. Almanya benim tanıdığım en güzel, en iyi ülkelerden biridir” dedi. Konuşmasında, yaşamını yitiren Irak kökenli babasını da anan Hayali, “Görüş ayrılıklarımız olmasına rağmen ondan çok şey öğrendim. Bana hep ‘Nereden geldiğini unutma’ derdi. Atalarımın kökeni nedeniyle bana da buraya ait olduğum gözüyle bakılmadı. Ölüm tehditleri bile aldım” diyerek babasına yazdığı hayali mektuptan hayali bölümler okudu: “Bana hep ‘Sen nereden geldiğini unutma’ derdin. ‘Sen birçokları için hep yabancı kalacaksın’ derdin. Senin dediklerini ben kişisel olarak yaşadım. Burada doğan, burada eğitimini gören, burada çalışan, toplumun gelişmesi için yoğun çaba gösteren insanların buralı olması, buraya ait olmaları için daha neler yapması gerekir? Bizlere hâlâ ‘Pasaport Alman’ı’ gözüyle bakanlar var. Biz ırkçılığa, yabancı düşmanlığına karşıyız. Demokrasiden yanayız. Baba biliyor musun? Ben bugün bir ödül alıyorum. Barıştan, demokrasiden, özgürlükten yana olanlar adına. Biz biziz. Ben Dunya Hayali’yim. Nereden geldiğimi biliyorum. Burası benim vatanım. Benim vatanım özgürlüktür, benim vatanım demokrasidir.”

Haberin Devamı

IRKÇILIĞA KARŞI MÜCADELEYE ÇAĞIRDI
Aşırı sağcıların Berlin yakınlarındaki Potsdam’da buluşarak göçmen kökenlileri sınır dışı etme, hatta bir Afrika ülkesine sürgün etme planları yapmalarının yeni bir şey olmadığına dikkat çeken Dunja Hayali, daha önceki yıllarda Rostock, Solingen, Mölln, Hanau’da yaşananları, NSU cinayetlerini hatırlattı. Tüm demokratları ırkçılığa, aşırı sağa, Yahudi, İslam ve yabancı düşmanlığına karşı mücadeleyi kararlı bir şekilde sürdürme çağrısında da bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!