Dostluk gününde veda

Güncelleme Tarihi:

Dostluk gününde veda
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2024 10:54

Almanya’da halka hizmet eden, toplumsal yaşama önemli katkılarda bulunan şahsiyetler için 1954 ‘devlet töreni’ düzenlenir. Ülke ve halk için çok büyük önem taşıyan olgu ve olaylar için de 1966 yılından beri.

Haberin Devamı

Dostluk gününde veda

NİTEKİM 23 Mayıs 1949’da Alman Anayasası’nın kabulüyle resmen kurulan Almanya Federal Cumhuriyeti’nin 25’inci kuruluş yıl dönümü vesilesiyle ilk ‘devlet töreni’ Almanya’nın o dönemdeki başkenti Bonn’daki Federal Meclis’te 24 Mayıs 1974’te düzenlenmiştir.
24 Mayıs 1989’da Almanya Federal Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 40’ıncı yıl dönümü Bonn’daki Beethoven Kapalı Salonu’nda, iki Almanya’nın resmen birleşmesi de 3 Ekim 1990’da da Berlin’deki Filarmoni’de ‘devlet töreni’ ile kutlanmıştır.
İkinci Dünya Savaşı’nın sona ermesini 50’nci, Almanya Federal Cumhuriyeti’nin kuruluşunun 50’nci ve 60’ıncı yıl dönümlerinde de Berlin’de ‘devlet törenleri’ düzenlenmiştir.
Almanya’da 1954 yılından beri de, yaşamını yitiren Cumhurbaşkanları, Başbakanları, Federal Meclis Başkanları için ‘devlet törenleri’ düzenlenmektedir.

Haberin Devamı

22 OCAK’IN AYRI BİR ÖNEMİ VAR
İşte hafta başında, 26 Aralık 2023’te 81 yaşında aramızdan ayrılan Almanya’nın gelmiş geçmiş en kıdemli milletvekili Wolfgang Schaeuble’ye başkent Berlin’deki Federal Meclis’te düzenlenen bir ‘devlet töreni’ ile veda edildi.
19 Kasım 1972’den 26 Aralık 2023’e kadar aralıksız olarak milletvekilliği yapan, Helmut Kohl döneminde 1984-1989 yıllarında Federal Özel Görevler Bakanı ve Başbakanlık Dairesi Başkanı, 1989-1991 yıllarında da Federal İçişleri Bakanı, Angela Merkel kabinesinde 2005-2009 yıllarında Federal İçişleri Bakanı, 2009-2017’de de Federal Maliye Bakanı olarak görev alan CDU’lu Wolfgang Schaeuble, 2017-2021 yıllarında da başkanlığını yaptığı Federal Meclis’te 22 Ocak’ta düzenlenen ‘devlet töreni’ ile anıldı.
22 Ocak’ın Wolfgang Schaeuble için ayrı bir önemi vardı.
Çünkü 22 Ocak 1963 tarihinde Paris’teki Elysee Sarayı’nda, dönemin Fransa Cumhurbaşkanı Charles de Gaulle ile Almanya Başbakanı Konrad Adenauer, yıllarca kanlı savaşlar sürdüren iki komşu ülke Fransa ile Almanya arasındaki ‘Dostluk Sözleşmesi’ imzalamışlardı.
Fransa sınırına yakın Freiburg’da dünyaya gelen Wolfgang Schaeuble, iki ülke arasındaki dostluk ilişkilerinin geliştirilmesine ayrı bir önem vermiştir.
Fransa Ulusal Meclisi ile Federal Meclis olarak bilinen Alman Parlamentosu arasındaki ilişkilere de.
Tabii Avrupa Birliği’nin (AB) gelişmesine de.
*
Wolfgang Schaeuble iki Almanya’nın birleşmesinde de etkin rol oynamıştır.
Birleşmenin yolunu açan ‘2 + 4 Anlaşması’nın mimarıdır.
İki Almanya 3 Ekim 1990’da resmen birleştikten sonra 3 Aralık 1990 tarihinde yapılan ‘Birleşik Almanya’daki ilk genel seçim öncesi sürdürdüğü seçim kampanyası sırasında, kendi seçim bölgesi Oppenau’da ruh hastası bir saldırganın ateş etmesi sonucu tekerlekli sandalyeye mahkûm olan Schaeuble’yi kurşunlar da durduramamıştır.
Bir demokrasi sevdalısı olarak Almanya’da aşırı sağcılara ve sağ popülistlere karşı her zaman katı bir tutum sergilemiştir.
Almanya ile Fransa’nın birlikte hareket ederek AB’nin güçlendirilmesine hep önem vermiştir.
Hatta ölümünden önce eşi Ingeborg’a, öldükten sonra düzenlenecek ‘devlet töreni’nde bir Fransız’ın konuşma yapmasını istediğini bile söylemiştir.

Haberin Devamı

‘FRANSA BÜYÜK BİR DOSTUNU KAYBETTİ’
İşte Schaeuble’nin bu arzusu da gerçekleşti.
Fransız-Alman dostluğunun temellerinin atıldığı Elysee Sözleşmesi’nin 61’inci yıldönümünde, 22 Ocak 2024’te Federal Meclis’te düzenlenen ‘devlet töreni’ne Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron katılarak bir konuşma yaptı.
Almanya’nın eski Cumhurbaşkanları Horst Köhler, Christian Wulff ve Joachim Gauck, Federal Meclis Başkanı Baerbel Bas ile eski başkanları Rita Süssmuth ve Wolfgang Thierse, Eyalet Başbakanları ve Federal Anayasa Mahkemesi Başkanı, politikacılar ve özel davetliler ile Schaeuble’nin ailesinin hazır bulunduğu törende bir konuşma yapan Macron, Almanca olarak “Almanya büyük bir devlet adamını kaybetti. Avrupa önemli bir sütun kaybetti. Fransa büyük bir dostunu kaybetti” dedi.
*
Wolfgang Schaeuble ile dostluk ilişkileri de olan Fransa Cumhurbaşkanı Almanca başladığı ve Fransızca sürdürdüğü konuşmasını “Yaşasın Avrupa. Yaşasın Almanya. Yaşasın Alman-Fransız dostluğu” diyerek bitirdi.
Macron’un bu söylemleri ayakta alkışlandı.
Evet...
Federal Meclis’te düzenlenen bir ‘devlet töreni’ ile Emmanuel Macron, Federal Meclis Başkanı Baerbel Bas ve CDU Genel Başkanı Friedrich Merz’in yaptıkları konuşmalarda altını çizdikleri gibi “Almanya kaybettiği büyük bir devlet adamı’nı sonsuzluğa uğurladı.
Hem de ‘Dostluk Günü’nde...

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!