Depremzede için mobil vize sistemi kurulacak

Güncelleme Tarihi:

Depremzede için mobil vize sistemi kurulacak
Oluşturulma Tarihi: Şubat 22, 2023 11:11

Türkiye’de deprem bölgesini ziyaret eden Almanya Dışişleri Bakanı Baerbock ve İçişleri Bakanı Faeser, Berlin’in Ankara’ya 33 milyon Euro daha yardımda bulunacağını açıkladı.

Haberin Devamı

DEPREMLERİN ardından dayanışma ziyareti için Türkiye’ye giden Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile İçişleri Bakanı Nancy Faeser, Berlin’in Türkiye ve Suriye’de depremden etkilenen bölgeler için 50 milyon Euro’luk bir yardımda daha bulunacağını açıkladı. DW Türkçe’nin haberine göre bu yardımın 33 milyon Euro’sunun Türkiye’ye ayrıldığı, kalan 17 milyon Euro’nun ise Birleşmiş Milletler (BM) ve sivil toplum örgütleri üzerinden Suriye’nin kuzeyindeki depremzedelere ulaştırılacağı belirtildi. Baerbock, ülkesinin böylece deprem bölgesine toplam 108 milyon Euro yardım yapmış olacağını ifade etti.

Depremzede için mobil vize sistemi kurulacak


Depremlerin yarattığı yıkımın anlatılamaz bir boyutta olduğuna dikkati çeken Baerbock, afetin üzerinden iki hafta geçmişken insanların yaşadığı travmanın hâlâ taze olduğunu ifade etti. Baerbock, depremzedelerin Almanya’daki yakınlarının yanına gelebilmesi için vize sürecini kolaylaştırma taahhüdünü de yineledi. Bakan, bu amaçla ilk olarak deprem bölgelerine gidecek bir mobil vize sisteminin hayata geçirileceğini ifade ederek, pasaportunu depremde kaybetmiş olanlara da Türk makamları aracılığıyla yardımcı olunabileceğini belirtti. İçişleri Bakanı Nancy Faeser de Türkiye’deki depremzedeler için Almanya’dan organize edilen yardımlardan övgüyle söz etti. Bakan, bunun iki ülke arasındaki derin bağın bir göstergesi olduğunu belirtti.

Haberin Devamı

Depremzede için mobil vize sistemi kurulacak

SURİYE’YE DE YARDIM ULAŞTIRMAYA ÇALIŞIYORUZ
Baerbock ve Faeser, depremin 2011 yılından bu yana savaşın pençesinde olan Suriye’deki yıkıcı etkilerine de dikkat çekti. Baerbock ulaştırılamayan insani yardımlardan Esad rejimini sorumlu tutarken, Faeser “Suriye’ye de yardım için elimizden geleni yapıyoruz” diye konuştu. İçişleri Bakanı, Almanya’nın şu ana kadar Suriye’ye özellikle çadır, kamp yatağı ve uyku tulumu gönderdiğini aktardı. Yollanan ısıtıcı ve jeneratörlerle soğuk havayla mücadeleye de katkıda bulunulmasının hedeflendiği belirtildi. Ülkeye yardımların BM üzerinden ulaştırılabilmesi için şu ana kadar Türkiye’den üç sınır kapısı açıldı. Gaziantep Havalimanı’na inen bakanlar, gün içinde Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesini de ziyaret etti. İki bakan, bölgedeki Alman yardım kuruluşlarının temsilcileriyle de görüştü.

Haberin Devamı

VİZE İÇİN NELER İSTENİYOR?
Alman hükümeti, Türkiye kökenlilerin birinci ve ikinci dereceden depremzede yakınlarını götürebilmesi için 13 Şubat’ta düğmeye bastı. Depremden etkilenen, evini kaybeden veya tedaviye ihtiyacı olan kişiler hızlandırılmış bir süreçle vize alıp Almanya’daki yakının yanına gelebilecek. Peki ama hızlandırılmış depremzede vizesi için talep edilen belgeler neler?
* Doldurulmuş vize başvuru formu,
* Geçerli pasaport (geçici pasaport da kabul ediliyor),
* Almanya’da kalınacak sürede geçerli olan bir sağlık sigortası,
* Biyometrik fotoğraf,
* Depremden etkilenen bölgede ikamet edildiğine dair tarihçeli yerleşim yeri bilgi raporu,
* Nüfus kayıt örneği ve Almanya’daki davetçiyle akrabalık derecesini ortaya koyan ibare,
* Depremle oluşan durumu kısaca özetleyen bir yazı,
* Almanya’dan davetçi tarafından çıkarılmış taahhütname.

Haberin Devamı

TAAHHÜTNAME’NİN KAPSAMI NE?
Taahhütname ya da yaygın adıyla davetiye, Almanya’ya vize başvurusu için talep edilen en önemli belge ve davetçiler sadece birinci ve ikinci derecedeki depremzede akrabalarını getirmek için hızlandırılmış vize sürecinden faydalanabiliyor. Davetçinin sürekli oturum sahibi veya Alman vatadaşı olması şartı da aranıyor. Taahhütname, Almanya’ya getirtilecek kişinin her türlü maddi giderini, sağlık sigortasını, acil bakım ihtiyacı doğması halinde onun masraflarını, öngörülen ziyaret süresini aşması halinde Türkiye’ye yollanmasıyla oluşacak masraflarını üstlenmeyi garantiliyor. Bütün bunları karşılama gücünde olunduğu kanıtlanırsa davetiye çıkartılabiliyor. Türkiye kökenlilerin yoğun olduğu Köln Belediyesi 13-17 Şubat tarihleri arasında 107, Hannover depremle ilgili 130, Duisburg 75, Augsburg 21 Şubat itibarı ile 45 başvuru yapıldığını açıkladı. Ancak başvurularda yaşanan en büyük sorun, davetçilerin gelir yetersizliği.

Haberin Devamı

NE KADAR GELİRİ OLMALI?
Taahhütname çıkarmak için saptanan asgari gelir seviyesi Almanya’da haczedilemeyen minimum ihtiyaç seviyesi baz alınarak hesaplanıyor. Davet eden kişi tek başına yaşıyor ve Türkiye’den tek kişiyi Almanya’ya getirmek istiyorsa, asgari net gelirinin aylık 1340 Euro civarında olması gerekiyor. İki kişiyi davet etmek istiyorsa 1470, 3 kişiyi davet ediyorsa 1610, 4 kişi için davetiye çıkarıyorsa aylık gelirinin en az 1760 Euro olması zorunlu. Eğer davetçiler çocuksuz bir çift ise onlardan beklenen net gelir yine davet edilen kişi sayısına bağlı olarak 1840 ile 2 bin 430 Euro arasında değişiyor. Üç veya dört çocuğu olan bir çiftin Türkiye’den dört yakınını Almanya’ya getirtmek için davetiye çıkarabilmesi için talep edilen aylık asgari gelirin 3 bin 610 Euro olması gerekiyor.

Haberin Devamı

4 GÜNDE 20 KİŞİ VİZE ALABİLDİ
Almanya Dışişleri Bakanlığı’nın aktardığına göre, depremzedeler randevu almadan vize başvurusu yapabiliyor ve bütün belgelerinin tam olması halinde 5 gün içinde vize alabiliyor. 13 Şubat - 17 Şubat tarihleri arasında 20 depremzedeye vize verildiği bildirildi.

Depremzede için mobil vize sistemi kurulacak

BAKMADAN GEÇME!