‘Demokratik sınırlar aşıldı’

Güncelleme Tarihi:

‘Demokratik sınırlar aşıldı’
Oluşturulma Tarihi: Şubat 16, 2024 11:12

Almanya’da son dönemlerde Yeşiller Partisi’ne mensup siyasetçilere yönelik saldırganlık giderek tırmanmaya başladı, Federal İçişleri Bakanı Naency Faeser’den uyarı geldi. Faeser, protestocuların ‘demokratik hak’ sınırını aştığını söyledi.

Haberin Devamı

ALMANYA’da Yeşiller Partisi’ne karşı sert protestolar giderek artıyor. Ekonomi Bakanı Robert Habeck’in (Yeşiller) Noel tatilinde Kuzey Denizi’ndeki bir adadan dönüşü sırasında başlayan şiddetli protestolar ve saldırganlık, geçtiğimiz günlerde doruk noktasına çıkmıştı. 5. Mevsim karnavalı kapsamında şubat ayında yapılan geleneksel ‘Kül Çarşambası’ konuşmalarına katılan Federal Tarım Bakanı Cem Özdemir (Yeşiller), çiftçilerin protestoları nedeniyle konuşmasını iptal etmek zorunda kalırken, makam aracına saldırı yapıldı. Başka bir yerde de Yeşiller Eş Başkanı Ricarda Lang’ın protestolar nedeniyle konuşması iptal edildi. Üstelik bir grup, Eş Başkan Lang’ı polisler durduruncaya kadar yaklaşık 100 metre kovaladı. Polis, protestoculardan şiddet ihtimaline karşı Ricarda Lang’ı olay yerinden uzaklaştırdı.

‘Demokratik sınırlar aşıldı’

Haberin Devamı

SALDIRILARI KINADI
Olayların tırmanması üzerine bir açıklama yapan Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser (SPD), Yeşiller’e karşı yapılan saldırgan protestoları kınadı. Faeser, Redaktionsnetzwerk Deutschland’a (RND) verdiği demeçte, “Siyasi bir etkinlik ayaklanma ve şiddetle engellendiğinde, polis memurlarına saldırıldığında ve taş atıldığında, sınırlar büyük ölçüde aşılmış demektir” dedi. Bu saldırganlığın artık hararetli bir demokratik tartışmayla ilgisinin kalmadığını ifade eden Faeser, demokratik tepkinin önemli olduğunu ancak demokratik tartışmanın sınırlarına dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Faeser, “Bu durum, demokratlar ‘vatan hainleri’ olarak karalandığında, kışkırtılmış bir güruh siyasetçileri evlerinde ziyaret ettiğinde ya da yöneticiler sembolik olarak darağaçlarında sallandırıldığında da geçerlidir” dedi. Tüm bunların ‘söylemin vahşileştiğini ve zehirlendiğini’ gösteren sınır geçişleri olduğunu vurguladı.

‘Demokratik sınırlar aşıldı’

Bavyera Başbakanı Markus Söder

Haberin Devamı

SÖDER’E ELEŞTİRİ
Siyasi saldırganlığın durup dururken ortaya çıkmadığını vurgulayan Faeser, bunun konuşmalarla başladığını ifade etti ve “Radikallere sözlü sataşmada bulunanlar, sadece siyasi merkezden birlikte mücadele etmemiz gereken radikalleri güçlendirir” dedi. Faeser, isim vermeden Bavyera Başkanı Markus Söder’i (CSU) Passau’daki ‘Kül Çarşambası’nda yaptığı konuşma nedeniyle eleştirdi. Söder konuşmasında, Federal Çevre Bakanı Steffi Lemke’yi (Yeşiller), eski Doğu Almanyalı siyasetçi ve devlet başkanının eşi Margot Hönecker ile kıyaslamıştı. Faeser bu bir karşılaştırma için de “Acilen ihtiyacımız olan saygıya dayalı bir siyasi kültür için zehir” dedi.
Steffi Lemke de ZDF’de yayınlanan ‘Markus Lanz’ programında Söder’in konuşmalarına cevaben şunları söyledi: “Beni bu kişiyle, Margot Hönecker’le paralellik kurmakla suçlamak aptallık, rezillik. Ama bence Markus Söder de bir şekilde kendine ait bir dünyada yaşıyor ve bu da büyük bir bira çadırı gibi görünüyor.” Lemke, bu konuya gereğinden fazla dikkat çekmek istemediğini de belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!