Cumhuriyet’in aydınlanma öncüleri Frankfurt’ta anılacak

Güncelleme Tarihi:

Cumhuriyet’in aydınlanma öncüleri Frankfurt’ta anılacak
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2024 14:19

Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılı dolayısıyla Almanya’daki sivil toplum örgütlerinin düzenlediği bilimsel ve kültürel etkinlikler devam ediyor.

Haberin Devamı

TÜRK Mühendis ve Mimarlar Birliği’nin (TMMB) 13 Nisan Cumartesi günü Frankfurt’ta gerçekleştireceği ‘Cumhuriyet’in Kıvılcımları’ başlıklı etkinlikte, kuruluş yıllarında yüksek öğrenim görmek üzere yurt dışına gönderilen kişiler ve Türkiye’ye hizmetleri ele alınacak. Toplantıda TMMB üyelerinden Dr. Emir Öngüner, “Erken Cumhuriyet dönemi” olarak kabul edilen 1923-1945 yılları arasında yurt dışına gönderilen yüzlerce öğrenciden Almanya ve özellikle Frankfurt çevresinde eğitim görenlere odaklanacak. Etkinlikle ilgili TMMB’den yapılan açıklamada şöyle denildi: “Gönderilen öğrenciler, genç Cumhuriyet’in ilk çeyrek yüzyıllık sürecindeki eğitim politikasında önemli bir yere sahiptir. Sınavlarla seçilmiş bu öğrenciler, devletin farklı kurumlarının sağladığı burslar ile farklı memleketlere gönderilmiştir. Mecburi hizmet kapsamında olan bu öğrenciler geri döndüklerinde bursu veren kurumların uygun gördükleri mevkilerde Türkiye’ye hizmet vermiştir. Cumhuriyetimizin 100’üncü yılında bu konuyu derinlemesine araştırmak üzere Almanya’da kurulan Cumhuriyetin Aydınlanma Öncüleri Proje Grubu, 1923-1945 yılları arasında yurt dışına gönderilen yaklaşık 550 kişi tespit etmiştir. Düzenleyeceğimiz seminerde üyemiz Dr. Emir Öngüner, arşiv araştırmalarının çıktılarını yorumlayacak, Almanya ve Frankfurt çevresinde eğitim görmüş Türk öğrencilerine odaklanacak ve genç Cumhuriyet’in eğitim alanındaki bu hamlesine dair bilimsel tespitler ortaya koyacaktır. Etkinliğimiz herkese açıktır.”

Haberin Devamı

Gazetemizin de desteklediği etkinlik 13 Nisan Cumartesi saat 19.00’dan itibaren ‘Salbau Gallus’da (Frankenallee 111, 60326 Frankfurt am Main) gerçekleştirilecek.

 

BAKMADAN GEÇME!