‘Çifte vatandaşlık için destek bekliyoruz’

Güncelleme Tarihi:

‘Çifte vatandaşlık için destek bekliyoruz’
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2022 11:17

Nürnberg Metropol Bölgesi (tgmn) Başkanı Bülent Bayraktar, Bavyera Uyum Sorumlusu Gudrun Brendel-Fischer’den çifte vatandaşlık konusunda destek istedi. Görüşmede, uyum konusu başta olmak üzere Türk toplumunun sorunları görüşüldü.

Haberin Devamı

NÜRNBERG Metropol Bölgesi (tgmn) Başkanı Bülent Bayraktar, Noel Pazarı’nın açılış gününde Bavyera Eyalet Hükümeti Uyum Sorumlusu ve milletvekili Gudrun Brendel-Fischer ile bir araya geldi. Brendel-Fischer, nisan ayında yaptığı bir açıklamada, “En azından Ukraynalı mültecilere yerde yemek pişirilmeyeceğini ve çamaşır makinesini nasıl kullanacağını öğretmemiz gerekmiyor” ifadeleri büyük tepki toplamıştı. Bülent Bayraktar Alman ulusal basında bu ayrımcılık içeren sözlerden dolayı özür talep etmişti. Görüşmede Almanya’da yaşayan Türkiye kökenlilerin sorunlarını anlatan Bayraktar, çifte vatandaşlık konusuna da değindi. CDU/CSU’nun bu konuda hükümetin planlarını desteklemesi gerektiğini belirten Bayraktar, şunları söyledi: “Koalisyon sözleşmesinde yer aldığı gibi 8 yıl yerine 5 yıl Almanya’da yasal olarak yaşayanlara Alman vatandaşlığına geçme hakkının verilmek istenmesine, iktisadi ve sosyal olarak iyi, uyum sağlamış olanlar için bu sürenin 3 yıla düşürülmesine CSU/CDU hükümeti tarafından destek verilmesini bekliyoruz. CSU/CDU’nun destek vermesi, Türk toplumu başta olmak üzere milyonlarca yabancı kökenlilere yönelik olumlu bir gelişme içerir.”
tgmn’nin 2007 yılında NSU cinayetleri çerçevesinde ihtiyaçtan kurulduğunu belirten Bayraktar, “tgmn, uyuma ve Türk-Alman ilişkilerine ciddi katkı sağlayan derneklerden oluşuyor. Günümüzde ise dernekler yeni bir arayış içinde. Bu doğrultuda tgmn için de bir güncelleme şart. Almanya Türk Toplumu (tgd) Başkanı Gökay Sofuoğlu ile çok iyi bir diyaloğumuz oluştu, bu doğrultuda Bavyera için de yeni bir oluşum gereksinimi var” dedi.

Haberin Devamı

‘İLETİŞİM SEKTEYE UĞRADI’
Bavyera Uyum Sorumlusu Brendel-Fischer ise 2015’ten sonra gündemi daha çok sığınmacıların belirlediğini, bu arada 60 yıldır eyalete ciddi katma değer sağlayan Türkiye kökenli göçmenler ile iletişimin sekteye uğradığını söyledi. Fischer, “Başbakan Markus Söder geçen hafta Münih’te Prinz-Carl-Palais sarayında Türk sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya geldi. Yakın zamanda Nürnberg’deki Türk toplumu ile de ortak bir toplantı yapılacak” dedi. Bu gibi davet ve toplantıların çok önemli olduğunu belirten Bayraktar, Başbakan Söder, İçişleri Bakanı Joachim Herrmann ve Uyum Sorumlusu Brendel-Fischer’e teşekkür etti. Türk toplumuna verilen önemin her kesimden takdirle takip edildiğini vurguladı.

Haberin Devamı

‘TÜRKLER DE FAYDALANMALI’
2023’te hem Bavyera eyaletinde hem de Türkiye’de seçimlerin olacağına dikkati çeken Bayraktar, kutuplaşmadan uzak durulmasını, çünkü siyasi etkenlerin uyum sürecine zarar verdiğini söyledi. Başbakan Söder’in göreve geldiğinden beri göçmenler üzerinden seçim kampanyası yapmadığını bunun da sevindirici bir gelişme olduğunu belirten Bayraktar, şöyle konuştu: “Federal hükümetin Alman vatandaşlık yasasının modernizasyonuyla ilgili yasa tasarısına CDU/CSU’dan destek bekliyoruz. Hâlihazırda 5 milyon insan Almanya’da çifte vatandaş. Bu haktan Türkiye kökenli göçmenlerin de faydalanmasını talep ediyoruz. Bilhassa, iki ülke arasında sürekli gidip gelen birinci nesil bunu hak etti. Bizlere ve Almanya’ya verdikleri katma değer için müteşekkiriz. İkinci nesil de bu şekilde daha fazla Alman siyasetine ve Almanya’daki hayata odaklanacak.”
Nürnberg Noel Pazarı’nın açılışında gerçekleşen toplantıda Bayraktar, “Tatlı yiyelim, tatlı konuşalım” diyerek Brendel-Fischer’e memleketi Nürnberg’in özel ‘hayat pastalarını’ ikram etti.

BAKMADAN GEÇME!