Çifte vatandaşlığa tam destek

Güncelleme Tarihi:

Çifte vatandaşlığa tam destek
Oluşturulma Tarihi: Kasım 27, 2022 12:48

Almanya Başbakanı Olaf Scholz, SPD, FDP ve Yeşiller’den oluşan koalisyon hükümetinin Alman vatandaşlığına geçme koşullarını kolaylaştırmakta kararlı olduğunu açıkladı. Scholz, ‘Şansölye kompakt’ adıyla yayınlanan haftalık video mesajında, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“ALMANYA’nın bugünkü refah düzeyine ulaşmasında önemli katkılarda bulunan bu şahane kadın ve erkeklerin Alman vatandaşlığına geçmeleri için yasal düzenlemeleri kolaylaştırmalıyız. Yüzyıllarca Almanya’dan insanlar başka ülkelere göç etti. Ama artık durum değişti. Almanya birçok insan için umut ülkesi oldu. Alman Vatandaşlık Yasası’nda reform kaçınılmaz. Son on yıllarda Almanya’ya gelen kadınlar, erkekler ve çocuklar Alman ekonomisinin bu denli güçlü olmasında çok önemli katkılarda bulundular. Bu insanların bazıları çok uzun süreden beri burada yaşamaktadır. Burada çocuk ve torun sahibi olmuşlardır. Bu nedenle uzun süredir Almanya’da yaşayan bu insanların Alman vatandaşı olmaya karar vermeleri de iyidir. Biz hükmet olarak, bu insanların Alman vatandaşı olma koşullarını kolaylaştırmakta kararlıyız.” Scholz, çifte vatandaşlığa tam destek verdiğini söyledi.
Başbakan Scholz, Hamburg Eyalet Başbakanlığı döneminde Alman vatandaşlığını alan göçmen kökenliler için düzenlenen etkinliklerde duygu dolu anlar yaşadığını anlattı: “Bazı aileler tüm bireyleriyle katılırlardı etkinliklere. Bizim vatandaşlığımızı alırken en güzel elbiselerini giyerlerdi. Etkinlikleri hep birlikte Alman Milli Marşı’nı söyleyerek sonlandırırdık.”

Çifte vatandaşlığa tam destek

Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser

Haberin Devamı

5 YIL YAŞAYANA VATANDAŞLIK
Federal İçişleri ve Yurt Bakanı Nancy Faeser, Alman Vatandaşlık Yasası’nda değişiklik içeren tasarının son şeklini almakta olduğunu açıkladı. Eyaletlerin ilgili birimleriyle görüşmelerin olumlu geçtiğini belirten Faeser, tasarıyı en geç önümüzdeki yılın başlarında Federal Meclis’e sunmayı hedeflediklerini söyledi. Tasarıda, 8 yıl yerine Almanya’da 5 yıl yasal olarak yaşayanların Alman vatandaşlığına geçebilmeleri yer aldı. Hatta iktisadi ve sosyal olarak iyi uyum sağlamış olanlar için bu sürenin 3 yıla düşürülmesine yer verildi. Göçmen kökenli ebeveynlerden birinin Almanya’da yasal olarak 5 yıldır yaşaması halinde, ülkede dünyaya gelen çocuklarına doğuştan Alman vatandaşlığı ve çifte vatandaşlık hakkı verilmesine de olanak sağlanacak. 67 yaşın üzerindekilerden Alman vatandaşlığına geçişte dil şartından ise feragat edilmesi öngörüldü.

Haberin Devamı

AfD, CDU/CSU’DAN TEPKİ
Sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) ile ana muhalefet CDU/CSU, hükümetin Alman vatandaşlığına geçiş koşullarını kolaylaştırma planlarına tepki gösterdi. AfD, hükümeti, ‘Alman vatandaşlığını değersizleştirmekle’ suçladı. CDU/CSU’nun da “Önce uyum, sonra vatandaşlık” tezinde ısrarlı olduğu açıklandı. CSU Eyalet Grup Başkanı Alexander Dobrint, planlanan yasal düzenlemelerin Alman pasaportunu iyice değersizleştireceğini ve uyumu engelleyeceğini ileri sürdü. CDU’lu politikacılar da hükûmetin planını eleştirirken, Bakan Faeser’e “Değişiklik planından vazgeçin!” çağrısında bulundular.

TGD’DEN DESTEK
Almanya’da faaliyet gösteren göçmen kökenli çatı örgütleri hükümetin reform nitelikli atılımına tam destek verdi. Almanya Türk Toplumu (TGD) Başkanı Gökay Sofuoğlu, hükümetin girişimini ‘paradigma değişimi’ olarak nitelerken, “Şu andaki Alman Vatandaşlık Yasası günümüz gerçekleriyle bağdaşmıyor. Yasada köklü bir değişim kaçınılmaz. Daha fazla yurttaşın politik katılımının sağlanması için köklü değişiklikler şart. Hükümetin planlarına bizden tam destek” açıklamasında bulundu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!