Çiftçiler isyanda

Güncelleme Tarihi:

Çiftçiler isyanda
Oluşturulma Tarihi: Ocak 07, 2024 11:44

Almanya’da hükümetin, 2024 yılı bütçesindeki açığın kapatılması için çiftçilere yönelik sübvansiyonlarda kesinti yapma kararı isyan ettirdi. Çiftçiler, kısıtlamaların kademeli olarak devreye sokulacağı açıklansa da yarından itibaren bir hafta boyunca protesto gösterileri düzenleyeceklerini açıkladı.

Haberin Devamı

ALMAN Çiftçiler Birliği Başkanı Joachim Ruckwied, hükümetin tarım araçlarından vergi alınması ve akaryakıta verdiği desteği sonlandırmasını eleştirdi. Alınan kararın rekabet gücünü azaltacağını ve birçok çiftçiyi zor duruma düşüreceğini belirten Ruckwied, “Biz koşulsuz olarak hükümetin kısıtlamaların tümünü geri almasını istiyoruz. Talebimiz yerine gelinceye kadar da protestoyu sürdüreceğiz” dedi. Hükümeti bir hafta boyunca protesto edeceklerini belirten Ruckwied, sosyal medyada yapılacak gösterilere destek içerikli paylaşımlarda bulunan aşırı solcu kesimlerle hiçbir ilişkilerinin bulunmadığını söyledi.

EYLEM HAFTASI
Yarın erken saatlerden itibaren traktörlerle yollara düşecek olan çiftçilerin bazı bölgelerde otoyolları bloke edecekleri belirtildi. Başta başkent Berlin olmak üzere birçok eyalette trafiğin yoğun olacağı uyarıları yapıldı. Tarihi Brandenburg Kapısı’na açılan 17. Haziran Caddesi başta olmak üzere birçok ilçede protesto gösterileri düzenlenmesi öngörüldü. Baden Württemberg eyaletinin Ravensburg kentinde yöredeki çiftçilerin en az bin traktörle yollara düşeceği belirtilirken, Bavyera’nın Münih, Bamberg, Regensburg ve başka kentlerinde 20’nin üzerinde farklı yerde protesto gösterisi düzenlenecek. Benzer etkinliklerin bir hafta boyunca Almanya’nın diğer eyaletlerinde de sürdürüleceği açıklandı.

Haberin Devamı

Çiftçiler isyanda
Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck

‘BARIŞÇIL DAVRANIN’
Geçen cuma günü Federal Ekonomi Bakanı Robert Habeck’in içinde bulunduğu vapurun iskeleye yanaşmasını engelleyen çiftçilerin davranışını eleştiren Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, gösteriye hazırlanan çiftçilere “Barışçıl ve ölçülü davranın, yasalara saygı gösterin” çağrısında bulundu. Gösteri yapmanın ve hükümetlerin politikalarını eleştirmenin demokrasiye ait olduğunu belirten Steinmeier, “Ama kin ve nefretten, şiddetten kaçınılmalı” dedi. Federal Maliye Bakanı Christian Lindner de toplumun her kesimi gibi çiftçilerin de toplumsal bütünlüğün korunmasına katkıda bulunmaları gerektiğini söyledi. Lindner, çiftçilere “Yanlış yoldasınız, bu yanlıştan geri dönün” çağrısında bulundu.

Haberin Devamı

Çiftçiler isyanda
Federal Beslenme ve Tarım Bakanı Cem Özdemir

‘BİZE ŞANTAJ SÖKMEZ’
SPD Federal Meclis Grubu Genel Sekreteri Katja Mast da “Demokrasi politik tartışmalarla yaşar. Ancak her şeyin bir sınırı vardır” diyerek, planlanan gösteriler sırasında şiddetten kaçınılması uyarısında bulundu. “Kişisel sürtüşmelerde de olduğu gibi saygı ve ölçülü davranıştan vazgeçilmemeli” dedi.
Alman çiftçilerin geçen hafta Berlin’de düzenledikleri protesto gösterisine katılan Yeşiller’li Federal Beslenme ve Tarım Bakanı Cem Özdemir, bazı çiftçilerin parti arkadaşı Federal Ekonomi ve İklim Koruma Bakanı Robert Habeck’e davranışını eleştirirken, şantaj ve baskıyla bir yere varılamayacağını söyledi. Özdemir “Bize şantaj sökmez” dedi. Aynı zamanda Alman çiftçilere “Aranıza aşırıları sokmayın” uyarısında bulundu.

Haberin Devamı

Çiftçiler isyanda

Çiftçiler isyanda

Çiftçiler isyanda

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!